Lounais-Häme Forssa

Forssan teatterin uudessa ensi-illassa jätetään jäähyväisiä paljon muullekin kuin Pamela Andersonille

Forssan teatterin PikkuSpotissa jätetään jäähyväisiä muullekin kuin näytelmälle nimensä antavalle Pamela Andersonille.
Taruanna Haarlo (vas.), Konstantin Into, Sami Norr ja Emilia Pajunen eläytyvät Jäähyväiset Pamela Anderssonille -näytelmässä muun ohessa laivareissun tunnelmiin. Kuva: Lassi Puhtimäki

On kahden teini-ikäisen veljeksen ja heidän yksihuoltajaäitinsä muodostama Tuupasen perhe. Veljesten kasvukivut kuuluvat miehistymisen kynnyksellä asiaan vastakkaisen sukupuolen herättämine tuntoineen.

Asetelmaa täydentää poikien isä. Hän painaa käymistilaan ajautuneen perheen elämään näkymättömissä ja kuulumattomissa pysyttelemälläkin enemmän tai vähemmän läsnä olevan leimansa.

Siinä aineksia, jotka raamittavat Forssan teatterin PikkuSpotissa ensi-iltaansa lähestyvää Jäähyväiset Pamela Andersonille -näytelmää. Tragikoomisiakaan piirteitä ei veljesten kasvutarinasta puutu.

 

Produktion ohjaava Markus Töhönen toteaa valmistelevansa tyylilajiltaan lähinnä komedialliseksi draamaksi luonnehdittavaa näytelmää. Käsikirjoittaja Pilvi Hämäläisen teksti kylläkin tunnutaan hänen mukaansa miellettävän yleensä komediaksi.

– Kyllähän tähän komediallisiakin hetkiä sisältyy. Toisaalta tässä käsitellään kuitenkin myös sen verran rankkoja aiheita, että en näe tätä kokonaisuutena komediaksi, Markus Töhönen määrittelee.

Äiti Tuupasen suhde poikiinsa luo tarinaan kosketeltavaa jännitteitä kaksijakoisuudellaan. Siinä missä äiti pitää Hilloksi kutsuttavaa Markoa omana kullannuppunaan, suhtautuu hän Ruupaseksi kutsuttavaan Mikkoon vastahakoisesti.

Mutta eroa on pojissa itsessäänkin.

– Siinä, missä Ruupanen on kapinallinen vastarannankulkija ja hevimies, Hillo on siisti ja sporttinen äidin kultapoju. Erot tulevat esiin ulkoisessa olemuksessakin vaatetuksesta lähtien.

 

Jäähyväiset Pamela Andersonille -produktio toteutuu PikkuSpotissa neljän näyttelijän voimin. Ruuppasen veljeksistä Hillon roolin tulkitsee Sami Norr ja Ruupaseksi eläytyy Konstantin Into.

Produktioon kuuluvissa naisosissa Taruanna Haarlo esittää omassa kaksoisroolissaan veljesten äitiä Tarjaa sekä Lauraa, johon Ruupanen ihastuu laivalla. Kaksoisroolissa nähdään myös Emilia Pajunen, joka eläytyy Katjaksi ja Outiksi, joka on Hillon ensirakkaus.

Markus Töhönen toteaa valinneensa tietoisesti ohjattavakseen muita kuin teatteriestradilla jo rutinoituneempaan vaiheeseensa ehättäneitä tekijöitä. Heistä Sami Norr, Konstantin Into ja Taruanna Haarlo ovat kukin jo ottaneet näyttämölle ensituntumansa Forssan teatterin eri produktioissa.

Emilia Pajunen valikoitui joukon ainoana ensikertalaisena mukaan koeluennan perusteella. Hän suhtautuu valituksi tulemiseensa tervetulleena yllätyksenä.

– Näytteleminen on kiinnostanut minua aina. Tämä tuntuu todella hyvältä niin, että innostukseni teatteriin on harjoitusten myötä vain kasvanut entisestään.

 

Näytelmä on avannut Emilia Pajuselle myös äiti-poika-suhteen psykologiaa.

– Se, että äiti ei tahdo sulattaa poikiensa tyttösuhteita, kuvastaa ainakin osittain kai pelkoa poikiensa menettämisestä.

Puvustaja Hanna Ahosen Markus Töhönen muistuttaa antavan näytökselle oleellisen vaikutelmansa.

– Hän on tehnyt ison homman etsiessään näytelmää tärkeällä tavallaan ilmentävää 1990-luvun lopun vaatetusta.

Näytelmän Jäähyväiset Pamela Andersonille -nimen Markus Töhönen katsoo perustuvan lähinnä tarinan symboliikkaan.

– Pamelan ohella tässä jätetään jäähyväisiä ainakin 1990-luvulle, Baywatch-televisiosarjalle sekä lapsuudelle. FL

Jäähyväiset Pamela Andersonille saa ensi-iltansa Forssan teatterin PikkuSpotti-näyttämöllä lauantaina 16.2. kello 19. Esitykset jatkuvat 27.4. asti.

 

Uusimmat

Näkoislehti

29.5.2020

Fingerpori

comic