Lounais-Häme Forssa

Forssan teatterissa jotain uutta, jotain vanhaa puheenjohtajan vaihtumisen myötä

Tanja Thomsson tarttui lankoihin jo tutuksi tulleessa näyttämöyhteisössä.
Forssan teatterin lankojen käsissä pitämisen rooli siirtyi vuodenvaihteessa Keijo Koskimieheltä Tanja Thomssonille. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan teatteri siirtyi uuteen vuoteen vahdinvaihdolla, kun Keijo Koskimies antoi puheenjohtajana tilaa Tanja Thomssonille.

Sääntöteknisille tekijöille kuuluu osansa muutoksessa. VForssan teatteria pyörittävän Forssan teatteri ry:n säännöissä sanotaan, että hallituksen jäsenten toimikausi on kaksi vuotta.

Kaksivuotiskausia voi sääntöjen mukaan kertyä samalle henkilölle kaksi peräkkäin, minkä jälkeen hänen on jätettävä paikkansa. Koskimies suhtautuu rajaukseen myönteisesti.

– Kun nuo kaksi plus kaksi vuotta tulivat osaltani jälleen täyteen, tuli vuoro antaa tilaa uusille tuulille. Ymmärrän aikarajoitusten tarpeellisuuden.

Puheenjohtajuuden vastaanottanut Tanja Thomsson tunnetaan Forssan teatterin parista ajanjaksolta, joka mitataan jo vuosikymmenissä. Viimeksi hän keräsi kiitosta päättyneellä syyskaudella Ihmisen osa -produktion pääosasuorituksesta.

Luitko tämän: Forssan Teatteri vie tällä kaudella syvällisestä syksystä kepeään kevääseen: tarjolla viisi erilaista näytelmää

Vetovastuu on luottamuksenosoitus

Keijo Koskimies pitää hienona vetovastuun ottajan löytymistä omasta vakiintuneesta joukosta.

– Olen vakuuttunut, että Tanjalla riittää niin uutta taiteellista kuin muutakin annettavaa yhteisöllemme, hän huomauttaa.

Thomsson luonnehtii astumisen Forssan teatterin vetäjän paikalle vaatineen sisäistä itsensä kanssa keskustelua.

– Otan motivoivaksi tuntemani tehtävän luottamuksenosoituksena, joka on priorisoitava omassa elämässä korkealle, hän toteaa.

Hän vertaa teatteriyhteisöä sisarusparveen.

– Ajattelen, että nyt on minun vuoroni auttaa nuorempia eteenpäin kuten varttuneemmat ja kokeneemmat ovat auttaneet vuosien varrella itseäni.

Thomsson toteaa antavansa näyttämöllä mielellään tilaa toisille teatterilaisille. Täysin yhteen sovittamattomana hän ei kuitenkaan puheenjohtajan ja estradille nousemisen yhdistelmään suhtaudu.

– Ehkä tietynlaisen näyttämötuntuman ylläpitämisen voi nähdä myös perusteltuna asiana.

Puheenjohtajasta lipunmyyjäksi

Puheenjohtajuuden ja samalla hallituspaikan jättäminen ei tarkoita Koskimiehelle läheisestä teatterielämästä luopumista.

– Olen lupautunut jatkamaan edelleen ainakin lipunmyynnin puolella ja muutenkin taustavaikuttajana.

Hän laskee toimineensa Forssan teatterin parissa aktiivisesti eri muodoissa viitisentoista vuotta. Puheenjohtajakausiakin matkan varrelle mahtuu muutama.

Tanja Thomsson pitää selvänä, että Koskimiehellä riittää sekä luottoa että tekemistä Forssan teatterissa vastakin. Heidän yhteisiin ajatuksiinsa kuuluu, että nyt nuorennusleikkauksen kokenut hallitus ottaisi aktiivisen otteen ohjelmiston suunnittelun peruslinjauksista lähtien.

– Nykyiset kaksi näyttämöä antavat osaltaan tilaa uusille ajatuksille. Toisaalta olemme seudullamme niin merkittävä kulttuurillinen, sosiaalinen ja taloudellinenkin toimija, että voisimme laajentaa yhteistyötämme eri suuntiin entisestään.

Perinteidenkään vaalimista ei Forssan teatterissa tulla unohtamaan.

– Esimerkiksi yksi lastennäytelmä näytäntökaudessa on asia, josta tulemme pitämään kiinni, Thomsson vakuuttaa.

Puheenjohtaja Tanja Thomssonin lisäksi Forssan teatterin hallitukseen kuuluvat uusina jäseninä Markus Töhönen, Elisa Nieminen ja Anne Kemppainen sekä varajäsenet Hannu Ojanen ja Sami Koljonen.

Hallituksessa jatkavat Anu Kallionpää, Kimmo Ketola, Kalle Tulander ja Raili Tuovila. FL

Uusimmat

Näkoislehti

14.8.2020

Fingerpori

comic