Lounais-Häme

Forssan tekstiilikuoseille avustus Museovirastosta

Museovirasto on myöntänyt Forssan museolle 40 000 euron avustuksen. Museovirasto jakoi kaikkiaan 17 museolle innovatiivisiin hankkeisiin yhteensä avustuksia 491 000 euroa. Forssan museon hanke on kuoseja kaupunkiin. Avustushakemuksia Museovirasto sai yhteensä 52 kappaletta, joten avustuksen sai vain kolmannes hakeneista museoista. Haettujen avustusten yhteismäärä oli vajaat 1,5 miljoonaa euroa. Suurimman 44 000 euron avustuksen sai Turun museokeskus asiakaslähtöisten museosisältöjen ja uusien esittämisen tapojen kehittämiseen Turun linnassa. Lahden historiallinen museo sai myös 40 000 euron avustuksen virtuaalikohtaamisten rakentamiseen Lahdessa. 40 000 euron avustukseen ylsi myös Vantaan kaupunginmuseo, joka työstää Vantaan kulttuuriympäristöohjelmaa.

Forssan museon hallussa on laaja tekstiiliarkisto, joka sisältää kaupungeissa toimineiden Forssa-yhtiön (1847-1934), Finlayson-Forssan (1934-2009) ja Finlaysonin (1973-2009) aineistoja. Aineisto on valtakunnallisesti ainutlaatuinen. Missään muussa kokoelmassa ei ole yhtä kattavasti suomalaisen painokankaan ja painokangassuunnittelun historiaa. Kankaanpainaminen alkoi Forssassa ensimmäisenä Suomessa jo vuonna 1861. Vuonna 1951 Finlayson perusti suunnitteluateljeen Forssaan. Kokoelmassa on paljon luonnoksia, joiden kautta esim. painokangassuunnittelun geneettinen tutkimus olisi mahdollista.

Kun tekstiiliarkisto vuonna 1996 siirtyi Finlaysonilta Forssan museon hoitoon, se sisälsi myös Porin Puuvillan ja Tikkurilan silkin arkistot Forssan ja Finlaysonin omien lisäksi. Tekstiiliarkisto sisältää miljoonia kangastilkkuja 1800-luvulta vuoteen 2009, sekä niihin liittyvää muuta kulttuuriperintöaineistoa. Museonjohtaja Kati Kivimäki sanoo, että myönnetty avustus mahdollistaa koordinaattorina toimineen Kristiina Huttusen palkkaamiseksi puoleksi toista vuodeksi. Sen lisäksi voidaan hankkia jonkin verran materiaaleja. Museolla on tavoitteena saada tällä hetkellä kiinni oleva tekstiilimuseo ja tekstiiliarkisto saman katon alle. FL

 

Korjattu klo 15.35 Kati Kivimäen sukunimi oikein.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic