Lounais-Häme Forssa

Forssan tekstiiliperintö järjestykseen talkoilla – Aineisto jaetaan museokokoelmaksi ja käyttökokoelmaksi

Kuositalkoissa aineisto jaetaan museokokoelmaksi ja käyttökokoelmaksi kangas ja tilkku kerrallaan. Aineistoa on kaikkiaan 20 kuutiota ja 8 500 kiloa.
Forssan museon projektikoordinaattori Kristiina Huttunen, vapaaehtoiset talkoolaiset Ulla Ahonkallio, Annika Tähtinen ja Pirjo Kolunen ja museonjohtaja Kati Kivimäki järjestivät kuoseja. Heidän mukaansa arvokas tekstiiliperintö on yksi Forssan matkailuvalteista. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan tehtaiden tekstiiliperintöä on järjestetty Forssan museon työtila Kuosikeskuksessa tammikuusta lähtien. Kuositalkoissa aineisto jaetaan museokokoelmaksi ja käyttökokoelmaksi. Talkoissa ahertaa joukko vapaaehtoisia.

– Museokokoelma säilyy arvokkaana ja informatiivisena kulttuuriperintönä tulevaisuuteen. Sitä säilytetään tarkasti arkistoituna ja valvotuissa olosuhteissa. Käyttökokoelmasta ammennetaan materiaalia sekä näyttelyihin, museopedagogiikan tarpeisiin että museokauppatuotteisiin, Forssan museon museonjohtaja Kati Kivimäki ja projektikoordinaattori Kristiina Huttunen kertovat.

Aineistoa voidaan jakaa esimerkiksi niin, että jos jotakin tekstiilinäytettä on kolme kappaletta, niistä paras menee museokokoelmaan ja kaksi muuta käyttökokoelmaan.

Näytteitä Forssan tekstiiliperinnön alusta asti

Kuosikeskuksessa vaalitaan Forssan arvokasta tekstiiliperintöä, joka alkoi jo vuonna 1847. Silloin perustettiin Forssa oy:n tekstiilitehdas, joka alkoi painaa kangasta vuonna 1861 ensimmäisenä Suomessa.

Forssa oli Suomessa yli 60 vuoden ajan ainoa paikkakunta, jossa painettiin kangasta. Porin Puuvilla aloitti painamisen vuonna 1926. Forssa-yhtiö fuusioitui Finlaysoniin vuonna 1934, ja kankaanpainanta jatkui Forssassa vuoteen 2009.

Forssan museolla on paljon kuosinäytteitä tekstiilihistoriansa peruina. Kuva: Lassi Puhtimäki

– Forssassa on Suomessa ainutlaatuinen ja kattavin kokoelma, jossa on tuotenäytteitä ja kangasmalleja koko ajalta, jona Forssassa on painettu kangasta, Kivimäki sanoo.

Koska 1970-luvulla tapahtui tekstiilitehtaiden yhdistymisiä, Forssan kokoelmaan sisältyvät myös Porin Puuvillan ja Vaasan Puuvillan arkistot. Kaikki tekstiiliarkistot luovutettiin Forssan museon hoitoon vuonna 1996, ja kokoelma täydentyi yhä painotoiminnan loppuessa vuonna 2009.

– Aineisto on valtavan hieno ja laaja, mutta se oli meillä tallessa ikään kuin ”möykkynä”, jonka haluamme nyt järjestää ihmisten iloksi. Massaa on kaikkiaan 20 kuutiota, ja aineiston paino on 8 500 kiloa, Kivimäki kertoo.

Lue myös:  ”Kuoseja on arkistossa satojatuhansia” – Forssan museosta jatkossa kaupungin tekstiiliperinnön esiinnostaja

35 vapaaehtoista talkoolaista ahkeroi

Kuositalkoissa on lajiteltu riippunäytteitä. Lisäksi kokoelmaan kuuluu 130 suunnittelijalta painokangasluonnoksia.

– Kuosikeskuksessa on käynyt tammikuun puolivälistä lähtien 67 vierailijaa, joista 35 on ollut vapaaehtoisia talkoolaisia. Heistä osa on tehnyt useamman talkookerran. Suuri osa vierailijoista on tullut eri puolilta Suomea, ja Kuosikeskukseen on tehty myös oppilaitosvierailuita, esimerkiksi HAMKista ja Lapin yliopistosta kävi muotoilualan opiskelijoita, Kivimäki kertoo.

Kivimäen ja Huttusen mukaan kuositalkoot päättyvät tällä erää todennäköisesti ensi viikolla, minkä jälkeen aineistoa ryhdytään siirtämään arkistolaatikoihin.

– Arkistolaatikot indeksoidaan aineiston aiheen ja ajan mukaan, ja tavoite on, että saamme aineiston tulevaisuudessa myös digitoitua, Kivimäki sanoo. 

Kuosit ovat herättäneet yleisön suuren kiinnostuksen ja kyselyjä, missä niitä voi nähdä.

Kivimäen mukaan kuosit ovat herättäneet yleisön suuren kiinnostuksen ja kyselyjä, missä niitä voi nähdä. Kuosikeskuksen tilojen uudistamisesta on käynnissä arkkitehtisuunnittelu.

Tavoitteena on, että uudistuneet kokoelma- ja yleisötilat voitaisiin avata vuonna 2020, jolloin Finlayson täyttää 200 vuotta.

– Tilojen muutostöiden kustannusarvio tarkentuu arkkitehtisuunnittelun valmistuttua ja alamme miettiä rahoituskanavia. Toiveena on, että mukaan lähtisi kaupungin lisäksi myös muita paikallisia tahoja, Kivimäki sanoo.

Forssan museo on avoinna tiistaista perjantaihin klo 10–16, lauantaisin klo 10–14 (kesällä klo 10–16) ja sunnuntaisin klo 12–16.

– Aukioloajoista ja myös poikkeavista aukioloajoista tiedotetaan museon verkkosivuilla. Poikkeavia aukioloaikoja on kansallisina juhlapäivinä ja esimerkiksi henkilökunnan koulutuspäivän takia, museonjohtaja Kati Kivimäki kertoo. FL

Lisää Forssan tekstiiliperinnöstä:

Forssa kehittyy merkittävää teollisuushistoriaansa kunnioittamalla

Tekstiilien kuosikeskus tarvitsee tilat kehittyäkseen

Kuosit kirjovat jo Forssaa: torin vessassa karamellikuviota, sähkökaapissa seepraraitaa

 

Uusimmat

Näkoislehti

12.8.2020

Fingerpori

comic