Lounais-Häme Forssa

Forssan Texvex laittaa hyvän ja vähän huonommankin tekstiilin kiertämään

Talvitakkeja, vauvannuttuja, retrohousuja – toimintapäivä tutustutti Texvexin tarjontaan.
Kun Texvexiin jätetään vaatekassi, sen sisältö lajitellaan. Tavaroita on lähes uusista vauvanvaatteista farkun lahkeisiin ja vintage-kankaisiin. Laura Vainio (vas.) ja Suvi Aaltonen toivovat, että ihmiset löytäisivät myös myymälän puolen aiempaa useammin.

– Mitä olen jutellut päivän aikana ihmisten kanssa, niin hirveän moni on nyt täällä ensimmäistä kertaa, Alueelliset järkivihreät innovaatiot -hankkeen projektipäällikkö Laura Vainio Hämeen ammattikorkeakoulusta kertoi Forssan Texvexissä.

Juuri tämä oli toiveena, kun tekstiilikierrätyspaja ja -myymälä Texvex järjesti toimintapäivän lauantaina: tehdä omaa toimintaansa tutuksi.

– Meille tulee lahjoituksina yli tuhat kiloa tavaraa kuukaudessa. Todella hyvin meillä on käytykin, mutta suuri yleisö ei osaa oikein tulla ostoksille, vaikka meillä on paljon hyvää tavaraa sekä esimerkiksi retroa ja vintagea, Forssan työllisyydenhoidon päällikkö Suvi Aaltonen totesi.

Texvex sijaitsee Perkiöntiellä lähellä kakkostietä.

– Esimerkiksi nuorten työpajamyymälä on niin hyvällä paikalla keskustassa, että sen näkee väkisinkin. Meillä ei niin helposti osata vain ”piipahtaa”, vaikka paljonhan ihmiset autolla liikkuvat, Aaltonen pohti.

Aaltonen ja Vainio uskovat, että Texvexin toimintapäivä auttaa houkuttelemaan käymään myymälässä toistekin. Toimintapäivässä Texvex paitsi esitteli toimintaansa sekä myi ja lahjoitti vaatteita ja materiaaleja, myös tarjoili etenkin lapsille tekemistä muun muassa kierrätyskojupajan muodossa.

Päivän aikana myymälällä kävi jopa parisataa ihmistä, mikä oli järjestäjille positiivinen yllätys.

Texvexiin voi tuoda muun muassa vaatteita, kodintekstiilejä, kankaita, lankoja ja käsityötarvikkeita. Myös rikkinäiset kelpaavat, kunhan ne eivät ole haisevia tai märkiä. Leikkuujätettä, käytettyjä alusvaatteita tai sukkia ei myöskään oteta vastaan.

– Patjoja, täkkejä ja tyynyjä emme ota jo ihan hygieniasyistä, mutta myös siksi että ne ovat niin isoja tuotteita, että niitä on vaikea varastoida, Aaltonen ja Vainio sanoivat.

Kun vaatekassi tai -säkki jätetään Texvexiin, pajalaiset käyvät sen sisällön läpi ja lajittelee. Osa menee sellaisenaan myyntiin, osa menee hyväntekeväisyyteen, osa jatkojalostukseen.

– Tietyt tuotteet, esimerkiksi jos niissä on tietty osa puuvillaa, menevät suoraan yhteistyökumppaneillemme, jotka ostavat niitä isoja määriä, Aaltonen sanoi.

– Jatkojalostuskohteita pitää miettiä koko ajan vielä lisää: miten huonokuntoisimmatkin voidaan hyödyntää, Vainio lisäsi.

Texvex työllistää tällä hetkellä kaksi työpajaohjaajaa, minkä lisäksi kaupungin työllisyyspalvelujen kautta työskenteleviä pajalaisia on nyt vajaa parikymmentä. Myymälä on auki maanantaista perjantaihin sekä loppuvuoden aikana kerran kuussa myös lauantaisin, 13.10., 10.11. ja 1.12. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti