Lounais-Häme

Forssan torikansa pitää Niinistön valintaa lähes varmana

Forssalaista torikansaa ei tunnu askarruttavan se, kuka valitaan tasavallan seuraavaksi presidentiksi. Enemmän torikansaa mietityttää, valitaanko istuva presidentti Sauli Niinistö heti ensimmäisellä kierroksella, vai tarvitaanko toinen kierros.

-Niinistön gallupkannatus on odotetusti laskenut vaalien lähestyessä. Lopullinen äänisaalis lienee siellä 50 prosentin hujakoilla. Kyllä hänet todennäköisesti valitaan, mutta hyvä olisi, jos tulisi toinen kierros, sanoo forssalainen Atte Mali.

-Voi se toinen kierros tulla, mutta epäilen, sen verran ylivoimainen Niinistö gallupeissa on, komppaa vieressä Raimo Karlsson.

Myös Marja-Leena Vienonen on vakuuttunut siitä, että Niinistö valitaan uudelleen presidentiksi.

-Tilanne tasoittuu, mutta kyllä Niinistö joka tapauksessa läpi menee, forssalaisrouva uskoo.

 

Mali on jo käynyt äänestämässä, torille hän tuli lähinnä jokalauantaisille kahveilleen. Mali on pysytellyt vaaleissa puolueuskollisena, mutta presidentinvaaleja hän pitää enemmän henkilövaaleina. Presidentin pitää hänen mielestään olla koko kansan arvojohtaja, jolla on luottamusta.

-Ulkopoliittinen osaaminen hyvät suhteet ulkomaisiin johtajiin ovat tärkeimpiä ominaisuuksia presidentillä, Mali sanoo.

Karlsson kertoo tulleensa torille kuuntelemaan vasemmistoliiton presidenttiehdokkaan Merja Kyllösen puhetta. Niinistön hän näkee hoitaneen tehtävänsä presidenttinä hyvin, mutta sapiskaa Niinistö saa Karlssonilta puheistaan, joissa hän kiittelee aktiivimallia.

-Siinä Niinistö ei ajattele köyhempää kanssa. Aktiivimalli vaikuttaa myös eläkeputkessa oleviin. Näiden kansanosien ääniä Niinistö nyt menettää. Hänet myös mielletään kokoomuksen ehdokkaaksi, Karlsson näkee.

Karlssonille presidentin tärkeimpiä arvoja ovat puolueettomuus ja ihmisten tasa-arvoinen kohtelu. Oma ehdokas Karlssonilla on vielä hakusessa, mutta äänestämään hänkin aikoo.

Kaksikko arvelee, että Niinistön kova suosio gallupeissa saattaa vaikuttaa äänestäjiin sekä passivoiden että aktivoiden.

-Jotkut saattavat jättää äänestämättä, kun arvioivat Niinistön voittavan joka tapauksessa. Toiset haluavat äänestää juuri sen takia, että haluavat toisen kierroksen, tai haluavat varmistaa Niinistön läpimenon ensimmäisellä kierroksella.

 

Vienonen on jo vaaliuurnilla käynyt. Hänelle presidentinvaaleissa merkitsee sekä puolue että henkilö. Hän odottaa presidentiltä sekä ulko- että sisäpoliittista osaamista ja tietopohjaa. Presidentin on myös tultava kaikkien kanssa toimeen niin kotimaassa kuin ulkomailla.

-Presidentti ei saa jämähtää vanhoihin asioihin, kun kaikki tässä maailmassa muuttuu, Vienonen sanoo. FL

 

Halla-aho: Liikenne puolueiden välillä on nähty

Jussi Halla-aho vieraili Forssassa ensimmäistä kertaa perussuomalaisten puheenjohtajan ominaisuudessa. Viime kesän puoluekokous aiheutti perussuomalaisissa melkoista turbulenssia ja johti uuden puolueenkin perustamiseen.
Halla-aho näkee, että liikenne perussuomalaisten ja sinisen tulevaisuuden välillä on nyt nähty.
– Loikkarien poliittiset tavoitteet ja syyt ovat olleet läpinäkyviä. Jonkun verran on ollut palaajia, mutta loikkarien ottamiseen takaisin on aika korkea kynnys, Halla-aho muotoilee.
– Hämeen piirissä loikkareita on ollut vähän, eikä piiri ole aiheuttanut päänsärkyä. Yllättävän vähän sitä on ollut muuallakin, vanhoja, ennen viime kesän puoluekokousta olleita skismoja on esiintynyt lähinnä Itä-Suomessa. Hämeen piirissä henki on hyvä, hän jatkaa. 
Halla-aho haluaisi nähdä puolueensa seuraavassa hallituksessa, mutta sen asian hänen mukaansa ratkaisee vaalitulos.
Ilmapiiri presidentinvaalien alla on hänen mielestään takavuosista muuttunut ja myrkyttäminen kasvanut. Halla-aho kokee, ettei perussuomalaiset ole ollut tätä ilmapiiriä kasvattamassa, vaan puolue on sitoutunut demokraattiseen prosessiin ja sen poliittinen linja on pysynyt samana.
– Meitä kohtaan luotiin hysteriaa vuoden 2015 siirtolaisvyöryn jälkeen.
Halla-aho näkee Sauli Niinistön suuren suosion yhdeksi syyksi, että suomalaisilla on tapana olla voittajan puolella ja kannattaa tehtävässään jo vaikuttavaa henkilöä. Keskustan ja SDP:n ehdokkaiden heikkojen kannatuslukujen hän näkee kertovan siitä, että perinteinen oikeisto-vasemmisto-akseli on katoamassa. 

 

Uusimmat

Fingerpori

comic