Lounais-Häme Forssa

Forssan torilla on talvisena toripäivänä välillä vain kaksi myyjää – "Ei siinä mitään järkeä ole"

Torikauppiaiden välisissä keskusteluissa nousee ajoittain esiin ehdotus, että tiistai tai torstai tiputettaisiin pois toripäivistä ainakin talvikuukausilta. Ehdotus on jäänyt vielä keskustelutasolle.
Torstaina torilla ei kojuille tarvinnut juuri jonotella. Jokioislainen Reino Lehti haki makkaran lounaakseen, mutta ei ole arkipäivisin Forssan torin vakituinen kävijä. Kuva: Tapio Tuomela
Torstaina torilla ei kojuille tarvinnut juuri jonotella. Jokioislainen Reino Lehti haki makkaran lounaakseen, mutta ei ole arkipäivisin Forssan torin vakituinen kävijä. Kuva: Tapio Tuomela

Torikojulta makkaran lounaakseen hakenut jokioislainen Reino Lehti katseli ympärilleen Forssan kauppatorilla vuoden ensimmäisenä toripäivänä torstaina.

– Tuntuu olevan hiljaista. Harvemmin käyn arkena torilla, yleensä vain lauantaisin, Lehti totesi.

Lehti on hyvin tavanomainen seudun torinkäyttäjä, sillä lauantait ovat Forssassa talvellakin ajoittain melko vilkkaita, mutta viikolla on hiljaista. Vuosikymmenen ensimmäisenä torstaina torilla oli vain kaksi kojua: Kalaliike Asp sekä Maukan Grillimakkara-kahvio.

– Vaikea sanoa, mikä saisi käymään torilla enemmän arkisinkin. Ei se varmaan auttaisi, vaikka olisi enemmän myyjiäkin, Lehti pohti.

”Kesälläkin vähän kiikun kaakun”

Forssan torikauppiasyhdistys ry:n puheenjohtaja Jarkko Koivulan mukaan lauantaisin myyjiä on talvisin yleensä noin 10–20, mutta arkena harvoin paria enempää. Koivula totesi, että jo kymmenisen vuotta torikauppiaiden keskusteluissa on ajoittain noussut esiin toripäivien mahdollinen vähentäminen ainakin talvikuukausina. Ajatus on kuitenkin toistaiseksi jäänyt nimenomaan keskustelutasolle.

– Ei siinä mitään järkeä ole, että on yksi tai kaksi myyjää toripäivänä. Kesälläkin on vähän kiikun kaakun, kannattaisiko tiistai tai torstai tiputtaa pois. Ongelma tietysti on se, kumman päivän valitsisi, Koivula sanoi.

Koivula kertoi, että torstai mielletään yleensä tiistaita paremmaksi toripäiväksi, mutta toisaalta tiistai ja lauantai olisivat kauempana toisistaan.

– Toisille kauppiaille tiistai on parempi, toisille torstai. Olisi kuitenkin hyvä, että ratkaisu toimisi kaikille.

Tori on kaupungin sydän

Torivalvoja Asta Jaakkola on kolmen toripäivän kannalla.

– Uskon, että näin on hyvä. Kolme toripäivää on ollut niin pitkään perinne, ja joistain perinteistä kannattaa mielestäni pitää kiinni. Tori ei ole vain kauppapaikka, vaan se on myös kohtaamispaikka, Jaakkola totesi.

Maukan Grillimakkara-kahviota pitävä Mauri Rintamaa saapuu Forssan torille myymään ympäri vuoden. Rintamaa on tyytyväinen kolmen toripäivän viikkoihin, vaikka myöntääkin tiistaiden ja torstaiden olevan hiljaisia.

– Kesä oli viime vuonna ihan hyvä, syksyt ja keväät ovat aina vaatimattomampia, Rintamaa sanoi.

Rintamaa uskoo, että mainonnalla on iso merkitys.

– Tori on kaupungin sydän, ja toivoisin, että kaupungin puolelta markkinoitaisiin toria nykyistä enemmän. Se olisi ennemminkin sijoitus, kun toria saataisiin elävämmäksi, Rintamaa arveli.

Vuoden ensimmäisenä toripäivänä torstaina Forssan torilla oli kalakoju sekä makkara-kahvio. Jonkin verran vilkkaammat lauantait paikkaavat jonkin verran hiljaisia arkipäiviä.

Supermarketin vaikutukset jännittävät

Vaikka tiistait ja torstait ovat talvikuukausina hiljaisia, pyristelee Forssan tori silti nykytrendiä vastaan positiivisessa mielessä.

– Monella paikkakunnalla torit ovat hiipumaan päin, mutta sellaista trendiä ei ole Forssassa näkyvissä. Yleisesti torikauppa on Forssassa hyvällä mallilla, Koivula kertoi.

Samalla linjalla on Jaakkola, joka kertoi kuulevansa etenkin kesällä jatkuvasti kehuja Forssan torin tunnelmasta.

Sekä Jaakkola että Koivula odottavat kuitenkin jännityksellä, miten torin laidalla sijaitsevan K-Supermarketin sulkeutuminen helmikuussa vaikuttaa Forssan torielämään. Jaakkola pelkää, että kaupan sulkemisella on negatiivisia vaikutuksia torikauppaan.

– On vaikea arvioida ennalta, mitä tapahtuu. Toisaalta voi olla, että lähiseudun asukkaista tulee torille uusia asiakkaita, kun nyt haetaan torilta jotain, mitä haettiin aiemmin kaupasta. Voi taas olla, väkeä tuli aiemmin kauppareissulla poikkeamaan torille, mitä ei enää jatkossa tapahdu, Koivula pyöritteli.

Markkinat elävöittävät ja puhuttavat

Jaakkola penää, että torilla tarvitaan uudenlaista ajattelua, jotta Forssan torin positiivinen yleisilme jatkuu tulevaisuudessakin.

Uutta ovat tuoneet markkinat, joita torikauppiasyhdistys on järjestänyt nyt vuoden ajan kevät- ja syyskaudella noin kerran kuukaudessa. Esimerkiksi syksyn markkinoille saapui yleensä noin 40 myyjää, mikä on huomattava parannus tavalliseen syyslauantaihin.

– Samalla tietysti toivomme, että kun kauppias on tyytyväinen markkinoihin, hän tulee uudelleen ihan tavallisenakin toripäivänä. Markkinat ovat siis myös torin markkinointia kauppiaille, Koivula kertoi.

Jaakkola iloitsee siitä, että markkinat ovat elävöittäneet toria, mutta kertoo, että osa vakituisista kauppiaista on jäänyt pois markkinoilta.

– Osa on sanonut minulle, että kerro, kun markkinat taas järjestetään, niin hän ei tule. Markkinoilla peritään vuosipaikankin lunastaneilta kauppiailta lisämaksu, mikä mietityttää ja henkilökohtaisesti harmittaakin, Jaakkola sanoi. FL

 

Lue lisää markkinoista: Markkinat tuovat elämää torille – Kauppiaiden määrä tuplaantui

Forssan tori saa omat markkinat ehkä joka talvikuukausi

 

Toritapahtumia ja markkinoita ympäri vuoden

Forssan tori järjestetään tiistaisin, torstaisin ja lauantaisin klo 7–14 ympäri vuoden paitsi kesälauantaisin, jolloin myyntiaikaa on klo 7–15.

Kesälauantaisin 4×4 metrin ruutu maksaa myyjälle 12 euroa kerta, talvisin 10 euroa.

Kuukausihinta ruudulle on kesällä 35 ja talvella 30 euroa.

Myyjien määrä vaihtelee päivästä ja vuodenajasta riippuen yhdestä tai kahdesta useampaan kymmeneen.

Joka kuukauden ensimmäisenä lauantaina torilla järjestetään myyjälle maksuton takakonttikirppis.

Forssan torikauppiasyhdistys järjestää kesäkauden ulkopuolella noin kerran kuussa markkinatapahtumia. Tammimarkkinat järjestetään 11.1.

Lisäksi vuonna 2020 Forssan tori on tapahtumapaikkana jälleen esimerkiksi Kukkamarkkinoille 16.5. (järjestäjänä Forssan Yrittäjät), Helamarkkinoille 22.5. (Tori- ja markkinakaupan palvelukeskus), Forssa-viikon tapahtumille 18.–24.5. (Forssa eläväksi ja kauniiksi -yhdistys) sekä Holjille markkinoille 31.7.–1.8. (Forssan Tyykikylä oy).

Toukokuun alusta alkaen kesälauantaisin torilla järjestetään Tori soi -musiikkitapahtumaa.

Oikaisu 7.1. klo 12.58: Jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että Kukkamarkkinoita järjestää Lions Club Forssa / Flores. Tapahtuman oikea järjestäjä on Forssan Yrittäjät.

Uusimmat

Näkoislehti

8.8.2020

Fingerpori

comic