Lounais-Häme Forssa

Forssan torin kesä on värikäs Mimmejä myöten – Skidikarnevaalit tekee torikulttuuria tutuksi

Skidikarnevaalien kaltaiset tapahtumat tuovat eloa Forssan torille. Torivalvojasta on hienoa, että lapsille opetetaan pienestä pitäen torin olevan kaikenlaisten ihmisten kohtaamispaikka.
Mimmit, Hannamari Luukkanen ja Pauliina Lerche, tarjosi toriyleisölle musiikkiseikkailun, jossa matkustettiin ympäri maailmaa ja siivottiin kotona sävelkoodeja etsien. Kuva: Tapio Tuomela
Mimmit, Hannamari Luukkanen ja Pauliina Lerche, tarjosi toriyleisölle musiikkiseikkailun, jossa matkustettiin ympäri maailmaa ja siivottiin kotona sävelkoodeja etsien. Kuva: Tapio Tuomela

– Paljon elävämpi kuin Mikkelin tori, Liisa Lehtonen vertaa.

Mikkeliläinen Lehtosen perhe vierailee joka kesä Petri-isän synnyinseudulla Forssassa ja tietenkin Kauppatorilla.

– Aina, kun käydään, täällä tapahtuu jotakin, Petri Lehtonen sanoo.

Nyt lapset Eveliina, 12, Linnea, 10, ja Aarni, 3, pääsivät seuraamaan eturivin paikoilta tv:stä tuttujen Mimmien Musapatti-konserttia.

He olivat jo käyneet elokuvissa, liikennepuistossa ja shoppailleet.

– Täällä on tosi kivaa, niin mukavia ihmisiä, Eveliina kehui.

 

MLL:n, kaupungin ja yritysten järjestämä Skidikarnevaalit yhdistettynä toripäivään houkutteli Kauppatorille lauantaina arviolta 2 000 ihmistä.

– Tällaista vaan paljon lisää! On tosi tärkeää, että Forssan torilla huomioidaan myös lapset, ja pienestä pitäen opetetaan, että meillä on tällainen kaikenlaisten ihmisten kohtaamispaikka, torivalvoja Asta Jaakkola sanoo.

Kesän aikana torilla on luvassa vielä muun muassa Hattupäivät, Holjat ja kehitysvammaisten tapahtuma. Tori soi kesälauantaisin ja peräkonttikirppis pidetään joka kuun ensimmäinen lauantai.

Jaakkolasta torin ei kuulukaan olla pelkkä kauppakauppa. Häntä harmittaa, miten negatiiviseen sävyyn torista on kirjoitettu Forssan Lehden mielipidepalstalla.

– Se ei pidä paikkaansa! Tori on ollut tänä kesänä oikein elävä ja kaunis ja henki on ollut loistava. Pirteys vaan nousee, mitä enemmän vihanneksia ja tuoretta tavaraa tulee.

Hänestä forssalaisten sietää olla ylpeitä 7000 neliön torista, joka on tiettävästi Suomen toiseksi suurin ja monta isompaa kaupunkia vireämpi.

– Torin vilkkaus kertoo paljon paikkakunnasta; se on sielunpeili. Forssan tori on kaupungin sydän ja puistot sen keuhkot.

 

Forssan torikauppiasyhdistyksen puheenjohtaja Jarkko Koivulakaan ei näe tapahtumia haitaksi torimyynnille.

– Osa myyjistä ei voi hyväksyä, että esimerkiksi poliitikot tarjoavat ilmaista kahvia. Kuitenkaan ne, jotka tulevat ilmaiselle kahville, tuskin muutenkaan ostaisivat kahvia. Aika hyvin torilla tarjotaan sellaisia asioita, jotka eivät ole suoraan myynnistä pois.

Tiistain toripäivässä olisi Koivulasta eniten kehitettävää. Hän ottaisi mielellään esimerkiksi Forssan Yrityskehityksen kaltaisen toimijan mukaan ideoimaan ja toteuttamaan toimintaa torille.

Jaakkolakin odottaa ihmisiltä yhteydenottoja, mitä uutta torille haluttaisiin.

– Aina rahaakaan ei tarvita, kun on hyvää tahtoa ja puhalletaan yhteen hiileen.

 

Torin ympäristön autopaikat ovat tunnin ja kahden kiekkopaikkoja. Koivulasta kannattaisi harkita, voitaisiinko pysäköintivirhemaksuista luopua toriaikoina.

Pysäköinnintarkastajana toimiva Jaakkola sanoo kiekkopaikkoja puoltavan turvallisuus, vaihtuvuus ja tasa-arvo.

Hän vakuuttaa tarkastuslinjan höllentyneen ja painottuvan neuvontaan.

– Parikymmentä vuotta sitten autoihin laitettiin 7 000 lappua vuodessa, viime vuonna enää vajaat 700. FL

Uusimmat

Näkoislehti

12.8.2020

Fingerpori

comic