Lounais-Häme Forssa

Forssan toripäivät jatkuvat normaalisti – "Torien sulkemisella reagoidaan koronaan liian hurjalla tahdilla"

"Torien sulkeminen asettaa torikauppiaat eriarvoiseen asemaan verrattuna kivijalkakauppoihin, jotka saavat olla edelleen auki."
Torivalvoja Asta Jaakkola toivoo, että torikauppa saa jatkua. Kuva: Lassi Puhtimäki
Torivalvoja Asta Jaakkola toivoo, että torikauppa saa jatkua. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan torin toripäivät jatkuvat koronaviruspandemiasta huolimatta ainakin toistaiseksi normaalisti. Forssan torivalvoja Asta Jaakkola pitää vääränä ratkaisuna sitä, että toreja on suljettu koronan takia esimerkiksi Valkeakoskella, Karkkilassa ja Sastamalassa.

– Olen todella surullinen torien sulkemisen takia ja hämmästelen sitä, että eri paikkakuntien välillä on näin isot tulkintaerot. Mielestäni torien sulkemisella reagoidaan koronaan liian hurjalla tahdilla. Torikauppiaat ovat pienyrittäjiä, jotka ovat nyt huolissaan elinkeinonsa puolesta. Heistä isoin osa on ostanut myyntipaikkansa koko vuodeksi. Torien sulkeminen asettaa torikauppiaat myös eriarvoiseen asemaan verrattuna kivijalkakauppoihin, jotka saavat olla edelleen auki, Jaakkola sanoo.

Forssan torilla on tilaa

Forssassa torin sulkemista ei ole Jaakkolan mukaan ainakaan tässä vaiheessa pohdittu. Hän toteaa, että Forssassa on iso, 7 000 neliön tori, jossa kauppiailla ja asiakkailla on hyvin tilaa.

– Torikauppa on noutokauppaa, jossa asiakas hakee tavaran ja poistuu sen kanssa. Torilla käyminen on myös sosiaalinen tapahtuma ja tärkeä tänä aikana, jotta ihmiset eivät eristäytyisi aivan kokonaan. Kauppiaiden ja asiakkaiden turvallisuus on toki ensisijaista, ja torilla tulee säilyttää turvavälit. Henkilökohtaisesta hygieniasta on huolehdittava tarkasti sekä pidettävä elintarvikepinnat ja muut tilat puhtaana.

Jaakkola toteaa, että terveysviranomainen valvoo torikauppaa ja torilla noudatetaan myös esimerkiksi Ruokaviraston ulkomyynnille asettamia ohjeita.

Markkinat on peruttu koko maassa koronakriisin takia, joten Forssan torikauppiasyhdistys ry:n markkinat on peruttu pääsiäislauantailta. Toukokuulta on peruttu TMK Tori- ja markkinakaupan palvelukeskus oy:n Helamarkkinat ja Forssan Yrittäjien Kukkamarkkinat. Jaakkolan mukaan näillä näkymin seuraavat Forssan torilla järjestettävät markkinat ovat  TMK Tori- ja markkinakaupan palvelukeskus oy:n Juhannusmarkkinat juhannusviikolla.

Lue myös: Näin koronavirus vaikutti Forssan torikauppaan.

Forssan torilla oli lauantaina kohtuullisesti asiakkaita ja turvavälejä muistettiin noudattaa.

Turvavälit käytössä myös torilla

Forssan torikauppiasyhdistys ry:n puheenjohtaja Juha Kauppila toteaa, että Forssassa on pinta-alaltaan Suomen kolmanneksi suurin tori, jota ei hänen mukaansa kannata lähteä sulkemaan ensimmäisten joukossa. Hän huomauttaa, että väkeä on kaupoissa paljon tiiviimmin.

– Ymmärrän, että pienempiä toreja suljetaan, koska ihmiset ovat niillä supussa.

Forssan torilla on Kauppilan mukaan lauantain toripäivinä kymmenkunta vakiomyyjää. Tiistaisin ja torstaisin heitä on vain kaksi. Torikahvilan pöydät ja tuolit on myös viety pois, mutta kahvia ja makkaraa on yhä myynnissä.

– Turvavälejä noudatetaan hyvin. Kauppiaat on lauantainakin hajautettu niin, että myyjien välillä on noin viisi metriä. Torilla ei ole samaan aikaan paljon ihmisiä, koska osa asiakkaista tulee heti aamulla ja osa aamupäivällä ja päivällä torilla ei käy enää juuri ketään, Kauppila sanoo.

Tori- ja Markkinakaupan Keskusjärjestö on antanut kannanoton, jossa se toteaa, ettei se näe perusteita torien sulkemiselle. Järjestö korostaa toiminnan jatkumisen merkitystä niin pienille toriyrittäjille kuin heidän palveluksessaan oleville työntekijöillekin. Se toteaa myös pitävänsä erittäin tärkeänä, että kaupankäynti on turvallista sekä torilla työskenteleville että asiakkaille. Järjestön mukaan väljät torit raikkaassa ulkoilmassa tarjoavat asianmukaiset puitteet nykytilanteessa vaadittavalle asiakasturvallisuudelle. FL

Uusimmat

Näkoislehti

10.8.2020

Fingerpori

comic