Lounais-Häme Forssa

Forssan työmatkaetu on uudistunut – Kaupunki tukee joukkoliikenteen työmatkoja nyt mihin suuntaan tahansa

Forssa tukee joukkoliikenteen työmatkoja nyt mihin suuntaan tahansa.
Eniten työmatkaliikennettä on Helsingin suuntaan, mutta nyt forssalaiset voivat kaupungin tuella matkata bussilla töihin muuallekin. Kuva: Lassi Puhtimäki
Eniten työmatkaliikennettä on Helsingin suuntaan, mutta nyt forssalaiset voivat kaupungin tuella matkata bussilla töihin muuallekin. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan kaupunki on tukenut asukkaidensa matkustamista bussilla Helsinkiin työmatkalipuilla. Entisen Forssa–Helsinki -työmatkalipun sijaan palvelusetelin tukemana forssalaiset voivat nyt kulkea linja-autolla Helsingin lisäksi töihin mihin suuntaan tahansa, vaikkapa Turkuun tai Hämeenlinnaan.

Sarjalippu ladataan Matkahuollon matkakortille, joka on maksullinen. Lipulla voi matkustaa sillä matkaosuudella, jolle se on hankittu. Matkakortille ostetaan matkoja 44 matkan erissä. Kortilla voi olla enintään 87 matkaa kerrallaan.

Edun arvon on 25 prosenttia Matkahuollon kyseisen sarjalipun hinnasta ja sitä voi käyttää 20–120 kilometrin pituisiin matkoihin. Hintaporrastus on 10 kilometrin välein. Vakimatkan tarkan kilometrimäärän saa selville Matkahuollon aikatauluhaussa kyseisen vuoron pysäkkikuvauksesta.

Palvelusetelikokeilu on voimassa vuoden 2020 loppuun asti, minkä jälkeen kokeilua voi jatkaa vuodella.

 

Lipputuote ostetaan ensimmäisellä kerralla Matkahuollon pisteestä Forssan linja-autoaseman kahviosta.

Sarjalippua ostettaessa allekirjoitetaan palveluseteliasiakirja, jossa on kerrottu lippuun liittyvistä ehdoista. Lippu on henkilökohtainen. Sitä ostettaessa täytyy todistaa henkilöllisyys passilla, poliisin myöntämällä kuvallisella henkilökortilla tai ajokortilla.

Palveluseteliasiakirjan voi täyttää ja tulostaa etukäteen Matkahuollon sivuilta. Sivulle pääsee kaupungin nettisivuston kautta tai vaikka googlettamalla Matkahuolto Forssan sarjalippu.

Vanhan Forssa–Helsinki -työmatkalipun myynti päättyi huhtikuun lopussa, mutta kortille ladatut matkat voi käyttää loppuun niiden 60 päivän voimassaolon aikana.

Matkakortille ladattavalla sarjalipulla matkat ovat voimassa yhden vuoden viimeisestä latauksesta.

 

Forssan kaupungin joukkoliikenne- ja hankintasuunnittelija Tiina Aaltonen toteaa, että vanhojen työmatkalippujen päättyminen johtuu joukkoliikenteen siirtymäajan sopimusten umpeutumisesta.

Työmatkalippujen myynti on ollut Forssassa laskusuunnassa. Viime vuonna myynti oli 37, toissa vuonna 53 ja vuonna 2016 vielä 83 kappaletta.

Aaltonen arvioi, että työmatkalippujen käyttö on vähentynyt Onnibussin ja muiden bussiyhtiöiden tarjouslippujen vuoksi, kun työmatkalaiset ovat niitä hyödyntäneet.

Forssan sarjalipulle olisi Aaltosen mielestä kelpo suoritus, jos se katkaisisi tuetun työmatkaliikenteen laskusuunnan.

– Viiden euron lippujen kanssa ei pysty kilpailemaan.

Matkahuollon asiamies Kira Nissinen Forssasta toteaa, ettei uutta Forssan sarjalippua ole häneltä vielä kysytty.

 

Forssalaiselle Viljami Haavistolle uutinen uudesta sarjalipusta oli mieluisa ja täysi yllätys, joten tiedottamista olisi vara parantaa.

– En ollut kuullutkaan tästä, sanoo Haavisto, joka kulkee Helsinkiin töihin bussilla.

Yhteiskunnallisesti aktiivinen Haavisto oli ehdolla viime eduskuntavaaleissa ja on puhunut mm. julkisen työmatkaliikenteen tukemisen tärkeydestä.

– Ongelmana ovat tosin edelleen vuorovälit Forssasta Helsinkiin. Jos työskentelee tavalliseen konttoriaikaan, on täysin mahdotonta ehtiä kahdeksaksi ja vastavuoroisesti illalla viimeinen bussi lähtee Helsingistä kahdeksalta.

Turun suuntaan pikavuoroja on kohtalaisesti, mutta huonommin Hämeenlinnaan Tampereesta puhumattakaan. Tampereelle joutuu yleensä menemään bussilla Hämeenlinnan kautta. FL

Forssan sarjalippu

Forssan uusi sarjalippu on forssalaisille säännöllisessä joukkoliikenteessä matkustamiseen tarkoitettu Matkahuollon lipputuote.

Sarjalippua myydään vain forssalaisille. Sarjalipulla voi matkustaa sillä matkaosuudella, jolle se on hankittu.

Lipulla voi matkustaa millä tahansa yhteysvälillä vähintään 20 kilometrin ja enintään 120 kilometrin mittaisia matkoja.

Henkilökohtaisella lipulla ei voi maksaa muiden matkustajien matkoja.

Käyttäjältä ei peritä muita erillisiä maksuja.

Fingerpori

comic

Näkoislehti

24.2.2020

Uusimmat