Lounais-Häme

Forssan työväentalo taistelee Suomen kauneimman tittelistä

Vuonna 1930 valmistunut Forssan työväentalo on viiden parhaan joukossa Demokraatti-lehden järjestämässä Suomen kaunein työväentalo -kilpailussa. Voittaja selviää elokuun loppuun mennessä lehden yleisöäänestyksellä.

Demokraatti-lehti on Suomen Sosialidemokraattisen Puolueen (SDP) pää-äänenkannattajana toimiva sanomalehti.

Finaalivaiheessa on mukana Forssan työväentalon lisäksi Kuhmoisten, Vihdin, Iisalmen ja Uudenkaupungin työväen talot. Forssan työväentalo on finaalin ainoa kivitalo.

 

Demokraatti-lehti kävi tutustumassa Forssan finaalitaloon kesäkuun alussa ja teki talosta esittelyn heinäkuussa ilmestyneeseen lehteensä.

Finaalivaiheeseen valittaessa maaliskuussa lehden esiraati kuvaili taloa kauniiksi etenkin sisältä ja korosti talon olevan edelleen aktiivisessa käytössä. Jokainen raadin jäsen arvioi taloja omasta näkökulmasta.

-Talon aktiivinen käyttö tulee selkeästi läpi ehdotuksesta – tätä ovat eri sukupolvet käyttäneet ahkerasti ja käyttävät vielä tänäkin päivänä, esiraatiin kuulunut Juulia Kauste kirjoitti lehdessä (16.3.17).

Forssan työväenyhdistyksen taloudenhoitaja Tapio Talikainen allekirjoittaa lehden pointit.

-Talo on kaunis erityisesti sisältä eikä ole ulkoakaan huonomman näköinen, Talikainen sanoo.

-Talo on myös hyvin käytössä. Yhdeksän bändiä harjoittelee talon bänditiloissa, jonka lisäksi on eri tilaisuuksia kuten häitä, syntymäpäiväjuhlia ja muita vastaavia, joita järjestetään juhlasalissa tai ravintola Sävelen puolella, Talikainen jatkaa.

Etenkin kesäaikaan talo on jatkuvassa käytössä.

-Melkein joka päivä on jotain toimintaa. Konsertteja on ollut aika paljon ja kaupunki on tänä vuonna varannut yhteensä 20 tilaisuutta, Talikainen paljastaa.

 

Forssan työväentalolla on Talikaisen mukaan pitkästä historiasta huolimatta edessään myös vielä pitkä tulevaisuus.

-Talo on kohtalaisen hyvässä kunnossa ja taloa kunnostetaan koko ajan. Tänä vuonna sadevesiviemäröinti uudistettiin ja piha asfaltoitiin, Talikainen kertoo.

Viime vuonna rakennuksen katto käsiteltiin ja pinnoitettiin uudestaan. Sen lisäksi ikkunat maalattiin sisäpuolelta. Rakennus peruskorjattiin vuosina 1988-1989.

 

Talikainen uskoo tai ainakin toivoo Forssan työväentalon nappaavan kilpailun voiton.

-Totta kai toivomme voittoa, vaikka kilpailussa on muitakin kauniita taloja. Kumminkin tämä talo on lähimpänä sydäntä ja siinä mielessä kaunein, Talikainen pohtii.

Talikainen ei ole tutustunut kilpailijoihin kovinkaan tarkasti.

-Useimmiten työväentalot ovat kauniimpia sisältä kuin ulkoa, mutta en ole kilpailijoita henkilökohtaisesti mitenkään arvioinut.

Kilpailun voittava työväentalo saa palkinnoksi Suomen kaunein työväentalo -plakaatin, sekä mahdollisesti kansalaissodan muistovuoden juhlatilaisuuden isännöinnin vapulle 2018. FL

 

Forssan työväentalo
Työväentalo valmistui 1930 tulipalossa tuhoutuneen talon paikalle.Talossa suoritettiin sisätilojen peruskorjaus vuosina 1988-1989.Konserteissa saliin mahtuu enintään 350 henkeä, juhlatilana pöytiin 120-140 henkeä.Rakennuksessa toimii myös Ravintola Sävel.Ravintolan perusilme syntyi 1947, kun ravintolasalin korjauksessa salin seinät peitettiin koivuvanerilla.Ravintolaan mahtuu 80-90 henkeä.Elokuvaohjaaja Aki Kaurismäen kerrotaan vierailleen ravintolassa useasti.Lähteet: Yle ja forssantyovaentalo.fi

Uusimmat

Fingerpori

comic