Lounais-Häme Forssa

Forssan ulosottovirasto alasajossa - loppua odotellaan parin vuoden sisällä

Forssan ulosottovirasto hiipuu, kun pari virkaa siirtyy Hämeenlinnaan. Toimipaikan tulevaisuus näyttää synkältä.
Aika ajaa ohi? Kanta-Hämeen ulosottoviraston Forssan toimipaikka sijaitsee Rautatienkatu 18:ssa.

Kahden avoinna olleen ulosottomiehen virkojen hoito siirtyy ensi vuoden alusta Forssan toimipaikasta hoidettavaksi Hämeenlinnan päätoimipaikasta käsin.

Asiasta on päättänyt Kanta-Hämeen ulosottoviraston johtava kihlakunnanvouti.

Taustalla on ulosottotoimen tulossa oleva organisaatiouudistus, jossa Forssan toimipaikkaa uhkaa lakkautus. Lopettaminen on helpompaa, jos virkoja ei ole sidottu Forssaan.

Kanta-Hämeen ulosottoviraston Forssan toimipaikkaan jää enää yksi kihlakunnanulosottomies eikä hänelläkään ole vakinaista virkaa. Aiemmin ulosottomiehiä oli neljä. Vuosi sitten yksi virka siirrettiin jo Riihimäelle.

Avoimiksi tulleista ulosottomiehen viroista toista on vuoden verran hoidettu niin, että yksi ulosottomies on käynyt Forssassa Hämeenlinnasta. Nyt tämä päättyy, ja virka täytetään Hämeenlinnassa kuten toinenkin Forssassa ollut virka, joka avautuu vuodenvaihteessa eläköitymisen takia.

Jatkossa ulosottotoiminta Forssan seudulla ei ole yhden ulosottomiehen varassa, vaan asiointi sujuu sähköisesti sekä puhelimitse Hämeenlinnaan, ja Hämeenlinnasta ulosottomiehiä käy Forssan seudulla tarpeen mukaan.

Mahdollisesti Forssan virastoa pidetään aiempaa vähemmän aikaa auki.

Forssan toimipaikassa työskentelee vuodenvaihteen jälkeen kaksi perintäsihteeriä, kihlakunnanvouti ja yksi kihlakunnanulosottomies.

– Virkoja on siirretty useampia täältä Hämeenlinnaan, sanoo kihlakunnanvouti Pentti Broman.

– Tilanne on huonompi kuin Ivalossa, jossa on sentään kaksi ulosottomiestä, hän hymähtää.

Virkajärjestelyt liittyvät hallituksen lakiesitykseen, jolla Valtakunnanvoudinvirastosta ja 22 ulosottovirastosta muodostetaan yksi valtakunnallinen virasto, Ulosottolaitos. Eduskunnan lakivaliokunnalta odotetaan seuraavaksi lakiesityksestä mietintöä alkuvuodesta. Lain on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2020.

Ulosottotoimipaikkojen määrä on putoamassa organisaatiouudistuksessa esityksen mukaan 64:stä 46 toimipaikkaan.

Oikeusministeriö on säätämässä ensi vuonna Ulosottolaitoksen toimipaikoista erillisen asetuksen. Valtakunnanvoudinviraston esityksessä ulosoton toimipaikoiksi maakuntaan jäisi vain Hämeenlinnan toimipaikka, Forssa ja Riihimäki lakkautettaisiin, ja keskuspaikaksi tulisi Tampere. Samoin lakkautettaisiin Loimaan toimipaikka.

– Nämä on tätä valtionhallinnon keskittämistä, Broman sanoo.

Hallitusneuvos Kari Liede oikeusministeriöstä tähdentää, että oikeusministeriö arvioi toimipaikkoja kokonaisuudessaan, kun ulosottolaitos uudistuu.

– Laki on parhaillaan eduskunnassa. Ministeriö arvioi sitten, mikä on uuden organisaation toimipaikkatilanne ja tarve… On olemassa Valtakunnanvoudinviraston esitys, mutta asia ei ole mennyt mihinkään eteenpäin.

Suljettavia toimipaikkoja ei välttämättä lakkauteta yhtä aikaa lain kanssa eli 1.1.2020.

– Tässä ehkä joudutaan käynnistämään asiakaskäyntiseurantakin jollain aikajänteellä, vaikka niitä on jo tehtykin, Liede arvioi.

Forssalainen kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) on nyt eduskunnassa tehnyt kirjallisen kysymyksen, mihin toimenpiteisiin hallitus aikoo ryhtyä estääkseen Forssan ulosottoviraston toimintojen keskittämisen Hämeenlinnaan. Kysymykseen saa vastattavakseen asianomainen ministeri.

Anttila on huolestunut paitsi valtion virkojen siirtymisestä Hämeenlinnaan myös asiakaspalvelun sujumisesta kovan työmäärän vuoksi.

– Pelkona onkin, että velallisten ja hakijoiden oikeusturva vaarantuu eikä oikea perimistulos toteudu, koska velallisten mahdollisuus tavata ulosottomies heikkenee, estyy tai tulee mahdottomaksi, Anttila toteaa kysymyksessään. FL

Uusimmat

Näkoislehti

30.9.2020

Fingerpori

comic