Lounais-Häme

Forssan ulosottovirasto halutaan pitää kaupungissa - valtion hallinnon keskittäminen on kestänyt jo pitkään

Oikeusministeriö on asetusluonnoksessaan vähentämässä ulosottovirastojen määrää nykyisestä 64:stä toimipaikasta 46:een. Kanta-Hämeessä oltaisiin sulkemassa niin Forssan kuin Riihimäen ulosottovirasto, kun toiminnot keskitettäisiin Hämeenlinnan ulosottovirastoon.

Organisaatiouudistuksessa keskuspaikka siirtyy Tampereelle ja Hämeenlinna jää sivutoimipaikaksi. Muut lähistön suljettavat toimipaikat ovat mm. Loimaan, Huittisten, Järvenpään ja Valkeakosken yksiköt. Valtion virat vedetään pois seutukeskuksista isompien keskusten hyväksi.

Kihlakunnanvouti Pentti Broman Forssan ulosottovirastosta sanoo oikeusministeriön jatkaneen keskittämislinjaansa jo pitkään. Nyt käynnissä olevaa ulosoton rakenneuudistusta on valmisteltu vuodesta 2015. Asetusluonnos on parhaillaan lausuntokierroksella mm. kunnissa.

 

Ulosoton tehokkuus tulee hieman laskemaan uudistuksen myötä, arvioi Broman. Tällä hetkellä henkilökunnalla on hyvä tuntuma asiakkaisiin. Muutos vaikuttaisi varmasti myös asiakkaiden käyttäytymiseen. Hän hakee vertailun nimismiespiirien lakkauttamisesta, jonka yhteydessä varkauksien selvittämisprosentti laski yli 60 prosentista lähes 0-tasolle.

-Vaikea kuvitella, että 600–700 euroa kuussa tienaava eläkeläinen lähtisi hoitamaan asioitaan Hämeenlinnaan. Sähköpostit ja nettiasiointi on kuitenkin lisääntymässä, joka vähentää tarvetta asioida henkilökohtaisesti virastossa, Broman sanoo.

Ulosottovirastojen työnä on panna täytäntöön tuomioistuinten antamat tuomiot sekä periä suoraan ulosottokelpoiset maksut, joita ovat esimerkiksi maksamattomat verot ja sakot.

 

Forssasta on jo aikaisemmin siirretty useita virkoja ulosotosta Hämeenlinnaan. Tällä hetkellä Forssassa työskentelee Bromanin lisäksi enää kaksi toimistosihteeriä ja kaksi ulosottomiestä. Lisäksi Hämeenlinnan ulosottovirastosta käy yksi ulosottomies työssä Forssassa.

Bromanin mukaan hän on Kanta-Hämeessä tällä hetkellä ainut vakinainen kihlakunnanvouti. Hämeenlinnassa jää nyt eläkkeelle johtavan voudin tehtävää hoitanut Kari Kulmala. Riihimäellä vuodin sijaisena on ollut Helsingin käräjätuomari Tero Kujala. Kanta-Hämeen ulosottoviraston toimipaikat ovat tänään keskiviikkona suljettu.

Broman sanoo, että nykyisen kehityskulun päässä on valtakunnallinen ulosottolaitos, jonka harvoissa toimipisteissä käsitellään asioita valtakunnallisesti ja kasvottomasti. Säästämisen seurauksena voi myöhemmin olla koko ulosoton ulkoistaminen yksityisten yritysten toteutettavaksi samaan tapaan kuin Virossa on tehty.

 

Broman sanoo yhtä ulosottomiestä kohden olevan noin 500 velallista. Forssassa perittiin viime vuonna velallisilta 6,8 miljoonaa euroa. Lisäksi koko Kanta-Hämeessä järjestettiin noin 150 tilan tai huoneiston myyntiä. Nettihuutokaupat ovat yleistyneet. Voudilla on kiinteistökaupoissa mahdollisuus käyttää välittäjää vaikka kyseessä on ulosottomyynti.

Ulosotossa olevien asiakkaiden velat vaihtelevat merkittävästi. Muutaman kymmenen euron ulosoton lisäksi perinnässä on muutamaan miljoonaan yltäviä yksittäisiä velkakuormia.

Bromanin mukaan pieniä ulosottomääriä pyritään luonnollisesti hoitamaan paremmin kuin todella suuria. Broman sanoo velkaongelmien takaa löytyvän nykyään usein nettipelaamista ja pikavippikierteitä. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic