Lounais-Häme Forssa

Forssan uuden valtuuston ensimmäisessä kokouksessa puhuttiin nuorista - Puheenjohtajisto vahvistettiin

Forssan uuden valtuuston ensimmäisessä kokouksessa lyötiin lukkoon luottamuspaikkoja, mutta yllättäen eniten keskustelua syntyikin nuorten asemasta kaupungin päätöksenteossa.
Kaisa Lepola (sd.) on Forssan kaupunginvaltuuston uusi puheenjohtaja. Vuonna 2023 puheenjohtajuus siirtyy Mika Penttilälle (kok.). Kuva: Lassi Puhtimäki
Kaisa Lepola (sd.) on Forssan kaupunginvaltuuston uusi puheenjohtaja. Vuonna 2023 puheenjohtajuus siirtyy Mika Penttilälle (kok.). Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan kaupunginvaltuusto löi maanantain kokouksessa lukkoon kaupungin luottamuspaikkoja.

Muutoksia esityksiin tuli vain vähän, ja ne koskivat lähinnä joidenkin johtokuntien ja lautakuntien jäsenistöä.

Listoilta kuitenkin puuttui useita nimiä ja tekstiin oli lipsahtanut vääriä päivämääriä, joita valtuutetut vuorollaan pyysivät korjaamaan. Muuta keskustelua luottamuspaikoista ei syntynyt. Paikoista käytiin jo etukäteen vaikeat neuvottelut, jotka päättyivät viime viikolla.

Valtuuston ja hallituksen puheenjohtajisto vaihtuu vuonna 2023, mutta kokouksessa unohdettiin lyödä lukkoon vuosien 2023–2025 puheenjohtajisto. Mika Penttilän (kok.) mukaan unohdus ei ole ongelma, koska päätös puheenjohtajistosta on jo tehty. Seuraavassa kokouksessa päätös vain virallistetaan.

Koska luottamuspaikat jaettiin sovitusti, kokouksen puheenjohtajana aloitti Kaisa Lepola (sd.).

Valtuuston 1. varapuheenjohtajana aloitti Sanni Grahn-Laasonen, 2. varapuheenjohtajana Pekka Murtolahti (kd.) ja 3. varapuheenjohtajana Sami Mattila (ps.). Puheenjohtaja ja 1. varapuheenjohtaja vaihtuvat kauden puolivälissä siten, että Mika Penttilästä (kok.) tulee puheenjohtaja ja Emmi Lintosesta (sd.) 1. varapuheenjohtaja.

Kuten protokollaan kuuluu, kauden ensimmäisen kokouksen avasi iältään vanhin valtuutettu eli Sirkka-Liisa Anttila. 44 vuotta kunnallisessa päätöksenteossa mukana ollut Anttila johti puhetta siihen asti, kunnes Lepola oli virallisesti valittu valtuuston puheenjohtajan tehtävään.

Vaikka kokouksessa vahvistettiin tärkeät luottamustoimet, eniten valtuutettuja puhutti yllättäen nuorten asema kaupungin päätöksenteossa.

Keskustelu liittyi Maija Krannin (vihr.) viime vuonna tekemään nuorisovaltuuston vaikutusmahdollisuuksia lisäävään valtuustoaloitteeseen.

Aloitevastauksessa esitetään, että kaupungin lautakunnilla olisi mahdollisuus kutsua nuorisovaltuuston edustajia kokouksiinsa, mikäli kokouksen aihe liittyy jollakin tavalla nuoriin. Käytäntönä olisi, että lautakuntien puheenjohtajat lähettävät nuorisovaltuustolle kokouskutsun harkintansa mukaan.

Kaupunginjohtaja Jari Kesäniemen mukaan aloitteen hyväksyminen olisi vahva viesti lautakunnille siitä, että nuoria tulee osallistaa.

Moni valtuutettu kannatti Krannin aloitetta, mutta näki, että viranhaltijoiden aloitevastaus tarjoaa nuorille yhä varsin rajalliset vaikutusmahdollisuudet.

Sanni Grahn-Laasonen (kok.) ehdotti aloitteen palauttamista uudelleen valmisteluun.

– On vanhanaikaista ajatella, että nuorten tulisi vaikuttaa vain heitä suoraan koskeviin asioihin. Nuorilla täytyy olla mahdollisuus vaikuttaa kaikkeen kaupungin päätöksentekoon, joten miksi kutsu kokouksiin ei lähtisi nuorisovaltuustolle automaattisesti? Mielestäni aloite on turhan varovainen, Grahn-Laasonen sanoi ja sai kannatusta esimerkiksi Emmi Lintoselta (sd.) ja Lotta Saarenmaalta (kok.).

– Kannatan Grahn-Laasosen esitystä palauttaa aloite valmisteluun. Muuten on riskinä, että hyvän aloitteen tavoite ei toteudukaan, Lintonen sanoi.

Saarenmaa pyysi aloitteeseen vielä lisäystä siitä, että nuorisovaltuustovaaleista tehtäisiin nykyistä järjestelmällisemmät ja niihin saataisiin selvät raamit. Näin nuorisovaltuustosta tulisi nykyistä houkuttelevampi vaikuttamispaikka. FL

Tekstiä muokattu 24.8.2021 kello 10.10. Korjattu tieto, jonka mukaan valtuutetut olisivat nähneet aloitteen tarjoavan rajalliset vaikutusmahdollisuudet nuorille. Valtuutettujen kritiikki koski aloitevastausta, ei itse aloitetta.

Kaupunginhallitus

Puheenjohtaja 2021–2023: Mika Penttilä (kok.)

Puheenjohtaja 2023–2025 Kaisa Lepola (sd.)

Jäsenet

Sirkka-Liisa Anttila (kesk.)

Jouko Haonperä (kok.) (1. varapuheenjohtaja 2023–2025)

Johanna Häggman (2. varapuheenjohtaja)

Ilkka Joenpalo (sd), jatkaa Matti Uutela (sd.)

Pia Kuparinen (ps.)

Emmi Lintonen (sd.) (1. varapuheenjohtaja 2021–2023)

Jaana Lähteenkorva (kok.) (2023–2025)

Jari Marjamäki (sd.)

Tarja Rajahalme-Tahvanainen (sd.)

Lotta Saarenmaa (kok.)

Virtanen Tapio (vas.) (3. varapuheenjohtaja)

Uusimmat

Fingerpori

comic