Lounais-Häme Forssa

Forssan uusi koulu-päiväkoti nousee kylän ideasta, Tölön Monikylä on muunneltava osiensa summa

Eri ryhmille löytyy omat tilat niin sisältä kuin ulkoakin.
Monikylässä eri toiminnoille on omat tilansa. Julkisivussa ja toiminnoissa on kylämäisyyttä. Havainnekuva: Parviainen Arkkitehdit oy. Kuva: Muu
Monikylässä eri toiminnoille on omat tilansa. Julkisivussa ja toiminnoissa on kylämäisyyttä. Havainnekuva: Parviainen Arkkitehdit oy.

Forssan Monikylän suunnittelu on edennyt niin, että kaupunki saa kohta käsiteltäväksi Tölölle nousevan uudisrakennuksen rakennuslupahakemuksen.

– Suunnittelu on edennyt aikataulussa ja kustannukset ovat raamissa. Rakennusurakkapiirustukset saadaan valmiiksi kilpailutusta varten vapun aikaan. Jos kaikki etenee suunnitellusti, kuokka voidaan iskeä maahan elokuussa, kertoo arkkitehti Jani Ristimäki Parviainen Arkkitehdit oy:stä.

Monikylä korvaa nykyisen Tölön koulun lisäksi Kuhalan koulun sekä Kurjenpesän ja Taikatuulen päiväkotien toiminnan ja tilat.

Ristimäki esitteli Monikylä-suunnitelmaa Forssan kaupunginvaltuuston kokouksen jälkeen maanantaina.

Lue myös: 

Uuden monitoimikeskuksen suunnittelussa hyödynnetään muiden hyviä ratkaisuja ja otetaan opiksi muiden tekemistä virheistä

Omat solut eri käyttäjille

Koulun suunnitellut Ristimäki lupaa, että Forssa saa modernin ja muuntojoustavan rakennuksen, joka on toiminnallinen, käyttäjilleen suunniteltu ja turvallinen.

– Suunnittelua inspiroi Forssassa esiinnoussut nimi Monikylä. Rakennus on kylämäinen rakennusten kokonaisuus, joka on suunniteltu lasten ja nuorten mittakaavassa. Ensiluokkalaisten tilat ovat erilaiset kuin kuudesluokkalaisten. Kullakin käyttäjäryhmällä on oma solunsa, hän lisää.

Kouluun on useita sisäänkäyntejä, jotta tiloja voidaan käyttää myös kouluaikojen ulkopuolella joustavasti.

Juttu jatkuu havainnekuvan jälkeen.

Monikylään suunnitellut eri toiminnot ovat omissa soluissaan. Pienille on omat tilansa, isommille omansa. Kuva: Muu
Monikylä on tiilirakennus, jossa eri sävyiset tiilet vuorottelevat. Havainnekuva: Parviainen Arkkitehdit oy.

Tiilen sävyjä ja tuttuja kuoseja

Monikylä on suunniteltu betonirunkoiseksi ja julkisivuun on valittu kaupungin rakennuskantaan ja tehdasperinteeseen istuvaa tiiltä.

– Verhoiluun on tulossa eri sävyisiä tiiliä, jotta ilmeeseen saadaan vaihtelua ja leikkisyyttä. Materiaalivalinta on huoltovapaa, ja rakennus ikääntyy kauniisti.

Yhteen julkisivuseinistä on tulossa graafista betonia, johon aiheeksi valitaan kankaan kuosi Forssan tehtaan historiasta. Kuosiperintö näkyy myös sisustuksessa.

Ristimäen mukaan harjakattoinen rakennus on sijoiteltu tontille niin, että se tulee mahdollisimman kauas valtatiestä.

Monikylän tarpeisiin jää reilut pysäköintitilat. Ne sijoittuvat nykyisen Tölön koulun paikalle. Arkkitehti lupaa pihaan myös hyvän ulkokentän ja tilaa lähiliikuntapaikalle.

– Päiväkodin piha on rajattu omaksi alueekseen ja koulun piha pelialueineen omakseen.

Kaksisuuntainen mediateekki ja näyttämö

Noin 9 000 neliön rakennuskokonaisuus on jaettu kolmeen toiminnalliseen kerrokseen. Maantason ykköskerroksessa on omat tilat päiväkodin pienimmille sekä kehitysvammaisille oppilaille.

Sinne on sijoitettu myös keittiö ja ruokasali. Ruokasalin ja liikuntasalin väliin sijoittuu näyttämö, joka voidaan avata kumpaankin tilaan päin. Myös kädentaitoaineiden opetus annetaan tässä kerroksessa.

Ykköskerrokseen rakentuu myös mediateekki. Se on pieni omatoimikirjasto, jossa on teoksia lapsille ja nuorille.

– Samassa tilassa voi myös lukea sähköisinä sanoma- ja aikakauslehtiä. Mediateekki on avoin tila kaikille, myös muille kuin Monikylän väelle. Lukeminen on paikan ydin, mutta sinne voidaan ideoida myös muuta, kertoo kasvatus- ja opetuspäällikkö Tiina Kemppainen.

Juttu jatkuu pohjapiirroksen jälkeen.

Käytössä myös kouluaikojen ulkopuolella

Ykkös- ja kakkoskerrosta yhdistävät tiedon portaat auloineen, joka toimii myös talon oleskelutilana ja tarvittaessa vaikkapa auditoriona.

Juttu jatkuu havainnekuvan jälkeen.

Forssan Monikylä on Parviainen Arkkitehdit oy:n suunnittelema. Havainnekuva: Parviainen Arkkitehdit oy.

Toiseen kerrokseen sijoittuu lisää päiväkodin tiloja, alkuopetuksen ja alakoulun tilat sekä hallinto.

Kolmas kerros on yläkouluikäisten käytössä. Sieltä löytyvät myös erityisopetuksen omat tilat ja luonnontieteiden opetustilat.

Lisäksi on ullakkokerros, johon sijoitetaan vyöhykkeittäin talotekniikkaa. Vyöhykkeisyys mahdollistaa tilojen osakäytön esimerkiksi iltaisin ja kesäisin. FL

Lue päätöksenteon vaiheista: 

Monikylään 550 lasta ja salin kokonaisalaksi 1650 neliötä – Talsoilan koulu pääsee tikunnokasta ja huomio 2022 koko kouluverkkoon

FAKTA

Mitä valtuutetut kysyivät?

Forssalaisvaltuutetut kysyivät Monikylä-suunnitelmasta ja arkkitehti Jani Ristimäki vastasi:

Voivatko lukuisat kattokulmat ja räystäät aiheuttaa vuoto-ongelmia?

Suunnittelussa on huomioitu vuotoriskit esimerkiksi kaatokulmin.

Minne aurinkopaneelit sijoitetaan?

Ne tulevat liikuntahallin katolle. Laskemme juuri oikeaa määrää ja hyötysuhdetta.

Saako liikuntasaliin varsinaista katsomotilaa?

Ei, se on suunniteltu valtuuston määrittelemien raamien mukaan. Kenttä on täysimittainen mutta tilaa katsomoille ei ole.

Saisiko ullakkotilaan edes seisomakatsomon?

Se tila on nyt varattu suunnitelmassa talotekniikalle.

Onko äänieristykset otettu huomioon?

On.

Tuleeko rakennukseen tuulettuva alapohja?

Kyllä tulee.

Lisäksi:

Eino Järvinen (sd.) ja 24 valtuutettua ja varavaltuutettua jättivät valtuuston kokouksessa aloitteen, että kaupunginhallitus ja koulutyöryhmä selvittäisivät Forssan koulurakentamista puurakenteisena. Aloitteen ajatusta perusteltiin lapsiystävällisenä tekona.

Arkkitehti Ristimäen mukaan hankkeen suunnittelu on jo liian pitkällä perustavaa laatua olevalle muutokselle. Puun osuutta voidaan lisätä sisustuksessa.

 

Uusimmat

Näkoislehti

5.7.2020

Fingerpori

comic