Lounais-Häme Forssa

Forssan uusi Kuosikeskus keriytyy auki vaihe vaiheelta – Peruskorjaus kärkkyy valtion tukea

Kauan kaivattu uusi Kuosikeskus on tarkoitus toteuttaa Forssassa parissa vaiheessa. Määrärahoja on budjetoitu ensimmäisessä vaiheessa kuosien järjestämiseen.
Kuosikeskuksen näyttely- ja arkistointitilat on tarkoitus peruskorjata Lankavärjäämössä eli entisessä Sigridin tilassa. Museonjohtajan sijaisena toiminut Kristiina Huttunen työn touhussa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kuosikeskuksen näyttely- ja arkistointitilat on tarkoitus peruskorjata Lankavärjäämössä eli entisessä Sigridin tilassa. Kristiina Huttunen työn touhussa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Ainutlaatuinen tekstiilikokoelma Forssassa valmistetuista kankaista on vuosia odottanut ansaitsemiaan näyttely- ja arkistointitiloja. Tämä Kuosikeskus on suunnitelmissa toteuttaa vaiheittain.

Sivistys- ja tulevaisuustoimialan talousarvioesityksessä vuodelle 2020 ja suunnitelmavuodelle 2021 on varattu yhteensä 50 000 euron määräraha Kuosikeskuksen aineiston järjestämiseen. Puolet summasta on tarkoitus käyttää vuonna 2020 ja puolet 2021.

Kuoseissa riittää järjesteltävää, sillä niitä on 600 hyllymetriä.

Museo saa määrärahan turvin mm. määräaikaisen työntekijän, joka museon amanuenssin kanssa vastaa aineiston järjestelystä ja pienimuotoisen näyttelyn toteuttamisesta.

 

Lue myös: Forssa voi olla positiivisesti outo kuosien kaupunki (25.3.2018)

 

Hankkeen toinen vaihe on Kuosikeskuksen näyttely- ja arkistointitilojen peruskorjaus Lankavärjäämössä eli entisessä Sigridin tilassa. Kuosikeskusta varten on tehty arkkitehtisuunnitelma.

Kuosikeskus on päässyt opetus- ja kulttuuriministeriön rahoitusohjelmaan. Varsinainen rahoitushakemus tehdään vuoden loppuun mennessä.

Peruskorjaushankkeen kokonaisbudjetti on noin 200 000 euroa, josta valtiolta voi saada 30 prosentin osuuden. Peruskorjaus sisältää mm. siirtohyllyjen rakentamista, väliseiniä, oikeiden säilytysolosuhteiden kuten kosteuden ja lämpötilan varmistamista sekä viemäröinnin korjausta ja pienen keittiötilan.

Museonjohtajan sijaisena toiminut Kristiina Huttunen toteaa, että tekstiiliperintöä sisältävän Lankavärjäämön aineistot täytyy siirtää remontin tieltä väistötiloihin, jos peruskorjaus toteutuu. Peruskorjauksen valmistumisajankohtaa ei tässä vaiheessa voi luvata.

 

Forssan museo on lisäksi hakenut Suomen kulttuurirahastolta 150 000 euron avustusta kokeellisuutta ja pelillisyyttä hyödyntävän näyttelyn rakentamiseen. Mahdollinen avustus ei edellytä omavastuuosuutta. Päätös avustuksen kohtalosta on luvassa joulukuussa, mutta Kristiina Huttunen tähdentää, ettei sen läpimenosta ole mitään takeita.

– Museohan hakee erilaisia hankkeita jatkuvasti.

 

Tekstiiliperinnön vaalimista Forssassa on vauhditettu mm. kaksi vuotta sitten valtuustoaloitteella, joka penäsi vastauksia tekstiilikokoelma-arkiston tilakysymykseen. Aloitteen allekirjoitti 28 kaupunginvaltuutettua ja 3 varavaltuutettua.

– Isoin asia tässä on se, että kuosikeskushanke on lähtemässä liikkeelle, sanoo sivistysjohtaja Jarmo Pynnönen.

Forssan sivistys- ja tulevaisuuslautakunta esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle, että se merkitsee kuosikeskushankeen selostuksen tiedokseen ja toteaa valtuustoaloitteen tulleen loppuun käsitellyksi. Valtuustohan päättää joulukuussa myös kaupungin ensi vuoden budjetista. FL

Lue myös: Kuntapäättäjät museoharjoittelussa Kuosikeskuksessa: Forssan kuosibrändiä pitäisi vahvistaa (27.8.2019)

Kuositalkoita ollut koko vuosi

Forssassa on valmistettu teollisia painokankaita 1800-luvulta 2000-luvulle asti.

Finlayson luovutti ainutlaatuisen kokoelman museon hoitoon 1990-luvulla. Tekstiilimuseo Tyyki avautui vuonna 1997.

Forssan museo on järjestellyt kuositalkoissa teollisen tekstiilin kokoelmaansa yhdessä vapaaehtoisten kanssa.

Kuositalkoot alkoivat tammikuussa 2019 ja ovat jatkuneet useassa eri vaiheessa koko vuoden.

Kuositalkoiden ajat varataan Forssan museon nettisivuston kautta.

Vuodenvaihteessa 2019–2020 kuositalkoot ovat tauolla.

Työtä on tehty Kuosikeskukseksi nimetyssä Forssan museon väliaikaisessa yhteisöllisessä työtilassa Forssan Kehräämöllä (Wahreninkatu 13).

Kuosikeskukseen on sijoitettu Forssan museon teollisen tekstiilin kokoelman läpikäymättömin aineisto.

Kuositalkoissa aineisto jaetaan museokokoelmaksi ja käyttökokoelmaksi.

Museokokoelma säilyy arvokkaana kulttuuriperintönä tulevaisuuteen.

Käyttökokoelma antaa materiaalia sekä näyttelyihin, museopedagogiikan tarpeisiin että museokauppatuotteisiin.

Museo visioi tulevaisuuden Kuosikeskuksesta avointa kokoelmakeskusta arkistoyksiköineen ja pienine näyttelytiloineen.

Uusimmat

Näkoislehti

11.8.2020

Fingerpori

comic