Lounais-Häme

Forssan uusi torineuvos on tehnyt torilla ostoksensa jo vuosikymmeniä­ – "Tori on kaupungin sydän"

Aikaisimmat muistot Forssan kauppatorista Sakari Sotkalla on 1960-luvulta.

-Isoäitini ja isoisäni asuivat Osuuspankin talossa, sieltä ikkunasta katselin toria. Ensimmäiset ostokseni torilla tein isovanhempieni kanssa ennen mökille lähtöä Kaukolaan, Sotka sanoi.

Omat säännölliset torivisiittinsä Sotka aloitti 34 vuotta sitten. Lauantaina pitkän linjan torikävijä sai kunniaa, kun Forssan torin kesäkauden avauksessa Sotkan kaulaan ripustettiin torineuvoksen kunnialätkä.

-Olin aika hämmentynyt, kun kuulin valinnasta, ja kyselin perusteita. Ehkä tuo pitkä, säännöllinen asiointi vaikuttaa, Sotka iloitsi.

-Kai laattaa tulee kannettua torikäynneillä mukana, se ikään kuin taitaa kuulua asiaan.

 

Torineuvoksen valitsee vuosittain Forssan Torikauppiasyhdistys. Neuvos on valittu vuodesta 2007 lähtien.

-Torineuvos on aina aktiivinen torilla kävijä ja torikulttuurin edustaja, Forssan Torikauppiasyhdistys ry:n Jarkko Koivula kuvaili.

Yhdistyksen puheenjohtaja Isto Kärkäinen paljasti, että Sakari Sotkan nimi oli esillä jo kolmena vuonna, kun uuden torineuvoksen nimeä mietittiin. Nyt valinta oli yksimielinen.

-Hän käyttää erittäin paljon torin palveluja, se oli tärkein valintaperuste. Se, mikä erottaa hänet muista, on se, että hän käyttää torilla eri palveluja erityisen laajasti, Kärkäinen sanoi.

Sotka kertoi, että hänen torikäyntinsä painottuvat erityisesti kevääseen ja kesään. Torilta kotiin haetaan perunat, porkkanat, sipulit, kalat, loppukesällä marjat sekä keväisin istutuksiin kukat ja yrtit.

-Torikäynti päättyy yleensä torikahville, jonka parissa voi vierähtää pitkäkin tovi tutuille jutellen ja vain torielämää katsellen, Sotka kertoi.

 

Sotka kertoi, että hänen mielestään torilla käymisessä parasta on tunnelma. Aiemmin torilla käytiin koko perheen voimin, nykyisin lähinnä Jatta-vaimon kanssa lasten muutettua maailmalle.

-Lapset kyllä tulevat mielellään mukaan torille, kun käyvät täällä Helsingistä. Olemmepa tuoneet jo ensimmäisen lapsenlapsenkin haistelemaan Forssan tori-ilmaa.

Sotka toteaa, että tori on laitettu kauniiksi, mutta myös tyhjää tilaa on, myyjiä mahtuisi lisääkin. Jotta myyjiä saataisiin lisää, pitäisi kävijöitäkin riittää.

-Toivon, että ihmiset käyvät torilla jatkossakin ja toriperinne säilyy vahvana. Tori on kaupungin sydän, Sotka sanoi. FL

 

Tanhupalloa ja ranskalaiskuoron laulua
Forssan Kauppatorin kesätapahtumiin kuuluvat muun muassa:Ma 7.5. Helmin päivän laulajaiset. Lapsia ja nuoria torilla, tanssia ja laulua.To 10.5. Helamarkkinat.La 12.5. Ranskalainen kuoro Polý Sons, Forssan Naiskuoro ja Auringonnousu/Vaittinen esiintymässä.La 19.5. Kukkamarkkinat.To 24.5. Kansallisen kaupunkipuiston 3-vuotissynttärit.La 26.5. Forssa-päivä, Forssa eläväksi ja kauniiksi -yhdistys.Su 27.5. Jumalanpalvelus.La 9.6. Pumpulienkelitapahtuma, patsaan kukitus ja puheet. MLL:n lastenohjelmaa, esiintymässä Tanhupallo.14.–17.6. Kansainväliset suurmarkkinat. Kesälauantaisin toripäivät kestävät kello 15:een saakka normaalin kello 14:n sijaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic