Lounais-Häme

Forssan vahva työpaikkakehitys nostaa koko seutukuntaa – Hämeenlinnan seutu jäi jo taakse

Forssan seutu porskuttaa työllisyysluvuissa jo reilusti Hämeenlinnan seudun edellä.
Parmarine on osaltaan edesauttanut Forssan seudun vahvaa työllisyyskehitystä. Arkistokuva.

Vahva työllisyyskehitys Forssan seudulla jatkuu, käy ilmi Hämeen Ely-keskuksen heinäkuun työllisyyskatsauksesta. Vertailtaessa Kanta- ja Päijät-Hämeen seutukuntia, ainoastaan Riihimäen seudulla on alhaisempi työttömyysprosentti kuin omalla seudullamme.

Riihimäen seudulla työttömiä oli katsauksen mukaan 8,6 prosenttia, Forssan seudulla 9,8. Hämeenlinnassa työttömien osuus työvoimasta on 10,6 prosenttia. Vuosi sitten työttömyysprosentti niin Forssan kuin Hämeenlinnan seuduilla oli 11,7.

– Forssan seudun työllisyyskehitys on ollut vuoden aikana vahvempaa kuin muualla Hämeessä. Viime vuosiin verrattuna uutta on myös se, että Forssan seutu on ohittanut Hämeenlinnan seudun, Hämeen Ely-keskuksen palvelujohtaja Pekka Voutilainen vertaa.

Forssan seudun hyvä kehitys on Forssaan sijoittuvien työpaikkojen varassa. Seudulla ilmoitettiin heinäkuussa 122 uutta avointa työpaikkaa, joista 111 oli syntynyt Forssaan. Seudun muissa kunnissa uusia työpaikkoja ilmoitettiin 2–3.

Paras työllisyystilanne on Tammelassa, missä työttömyysprosentti on 7,4. Kanta- ja Päijät-Hämeen kunnista työllisyys on Tammelaa parempi ainoastaan Lopella, Hattulassa ja Hausjärvellä.

Seudun kunnista myös Ypäjä (8,1) ja Jokioinen (9,2) pääsivät alle Kanta-Hämeen keskimääräisen työttömyysprosentin, joka on 9,9. Forssassa työttömiä työnhakijoita oli 11,1 prosenttia työvoimasta, Humppilassa tasan 10.

Työllisyys kehittyy vahvasti kautta Suomen. Pirkanmaalla työttömien osuus on 10,4 ja Varsinais-Suomessa 10,8 prosenttia.

Sekä Urjalassa että Somerolla tilanne on parempi kuin niiden kotimaakunnassa keskimäärin. Urjalassa työttömyysprosentti oli heinäkuun lopussa 8,9, Somerolla 7,9.

Myös pitkäaikaistyöttömyys on vähentynyt reilusti Forssan seudulla. Vuosi sitten pitkäaikaistyöttömiä oli 568, tuoreessa tilastossa 350. Voutilaisen mukaan roimaa laskua selittää kaksi tekijää.

– Työllisyyskehitys on ollut niin hyvää, että töitä löytyy myös heille, jotka ovat olleet pitkään työttömänä. Forssan seudulla on myös aktivoitu asiakkaita palvelujen, kuten työtoiminnan piiriin, Voutilainen kertoo.

Kesäkuuhun verrattuna työttömyys lisääntyi kauttaaltaan Hämeen Ely-keskuksen alueella. Kyse on kuitenkin jokavuotisesta kausivaihtelusta.

– Kesä- ja heinäkuu ovat työllisyyden suhteen aina hieman heikompia. Tilanne paranee, kun koulut alkavat. Kausivaihtelun vuoksi työllisyyslukuja kannattaa aina verrata vuoden takaiseen, Pekka Voutilainen korostaa.

Voutilainen uskoo vahvan kehityksen jatkuvan.

– Mitkään merkit eivät viittaa muutokseen. Työpaikkojen tarjonta näyttää pysyvän vahvana. FL

Uusimmat

Näkoislehti

9.7.2020

Fingerpori

comic