Lounais-Häme Forssan seutu

Forssan väkiluku alitti 17 000 henkeä – Kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi uskoo kurssin kääntyvän

Kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi uskoo, että elämisen helppous Forssan seudulla houkuttaa uusia asukkaita, kunhan tarina saadaan myytyä
Muun muassa seniorikävelytapahtumassa forssalaisia tavannut kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi (oik.) uskoo, että elämisen helppous Forssassa houkuttaa tänne uusia asukkaita. Kuva: Tapio Tuomela
Muun muassa seniorikävelytapahtumassa forssalaisia tavannut kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi (oik.) uskoo, että elämisen helppous Forssassa houkuttaa tänne uusia asukkaita. Kuva: Tapio Tuomela

Tilastokeskuksen julkaisema väestökatsaus kertoo Forssan kannalta tylyn uutisen: Ensimmäistä kertaa sitten 1970-luvun alkuvuosien Forssan väkiluku on alle 17 000 henkeä. Kuntien ennakkoväkilukulistauksen mukaan Forssan asukasmäärä 31. maaliskuuta oli 16 994 henkeä.

Forssaa runsaan kahden vuoden ajan johtaneella Jari Kesäniemellä on ikävä kunnia saada nimensä historiankirjoihin kaupunginjohtajana, jonka aikana Forssan väkiluku laski alle 17 000 hengen. Mikäli Kesäniemeä on uskominen, laski-sanan tilalle voidaan laittaa käväisi-sana.

– Emme saa alistua tai jäädä voivottelemaan tilannetta. Nokkaa pitää nostaa ylös ja katsoa eteenpäin, Kesäniemi valaa uskoa.

Yksi isoista haasteista on syntyvyys. Viime vuonna koko maassa syntyi alle 50 000 lasta, tänä vuonna ennuste näyttää viime vuottakin pienempää syntyvyyttä.

Forssassa syntyi tammi-maaliskuun välillä 27 lasta. Tasaisen vauhdin taulukolla se tietäisi 108 uutta lasta kaupunkiin tänä vuonna.

Kaupunginjohtaja tietää, että asukasmäärän kurssin kääntäminen päinvastaiseen suuntaan ei tule olemaan helppoa. Toisaalta hän tietää, että keinoja ja välineitä uusien asukkaiden houkuttelemiseksi on.

– Me kaikki tiedämme, kuinka helppoa eläminen, opiskeleminen ja asuminen täällä on. Ja mitä rahalla saa Forssassa verrattuna pääkaupunkiseutuun. Lisäksi vahvuuksiamme on sijainti – täältä on lyhyt matka kaikkialla. Tämä tarina on saatava kerrottua kunnolla ulkopuolelle. Seudullisella brändityöllä on tässä iso merkitys. Toki työpaikat ovat merkittävä yksittäinen tekijä väestön lisäämisessä.

Toisaalta Forssa ja Forssan seutu ovat liian pieniä toimijoita kääntämään kurssin yksin. Kesäniemi tapasi yhdessä muiden kuntajohtajien kanssa maanantaina Kanta-Hämeen uudet kansanedustajat. Hänen mukaansa koko Kanta-Hämeen asukasmäärä saadaan kääntymään kasvuun yhteistyötä ja edunvalvontaa lisäämällä.

Ennakkotietojen perusteella koko maakunnassa painitaan saman ongelman kanssa kuin Forssassa. Kanta-Hämeen ennakkoväkiluku laski vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana 217 henkilöllä, joten jo useamman vuoden kestänyt laskeva trendi jatkuu. Kanta-Hämeessä asui Tilastokeskuksen mukaan maaliskuun lopussa kaikkiaan 171 147 henkilöä.

Forssan seudun muista kunnista maaliskuun loppuun mennessä Tammelassa asui 6 058 henkilöä, Jokioisilla 5 181, Ypäjällä 2 342 ja Humppilassa 2 221 henkilöä. Kaikissa viidessä Forssan seudun kunnassa asukasmäärä on laskenut vuoden alusta, yhteensä seudulta on muuttanut muualle 100 henkilöä.

Uusimmat

Näkoislehti

23.9.2020

Fingerpori

comic