Lounais-Häme

Forssan valtuusto keskeytti Pihlajalinnaa koskeneen hankintamenettelyn

Forssan kaupunginvaltuusto päätti selkein lukemin äänin 27-16 keskeyttää valmistelun kaupunginhallituksen esityksestä valtuuston toukokuussa hyväksymän hankintapäätöksen yhteisyrityksen perustamisesta Pihlajalinna-yhtymän kanssa. Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) esitti Ilkka Joenpalon (sd.) kannattamana, että kaupunginhallituksen päätösesitys kumottaisiin ja hankintasopimusta vietäisiin eteenpäin. Äänestyksen ratkettua niin Anttila kuin Joenpalo ilmoittivat jättävänsä eriävän mielipiteen päätökseen.

 

Kaupunginvaltuuston tämän valtuustokauden ensimmäiseen kokoukseen latausta muodosti kaupunginhallituksen äänin 6-4 tekemä päätösesitys Pihlajalinna-yhtymän kanssa kaavaillun yhteisyrityksen hankintapäätöksen keskeyttämisestä.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kaisa Lepola käytti keskustelun ensimmäisen puheenvuoron. Lepola totesi valtuuston olevan vastaamassa markkinaoikeuden selvityspyyntöön koskien Terveystalon esittämään valitukseen. Vastauksen määräaika päättyi myös eilen, joten valtuusto antoi kantansa viime tipassa.

Lepola totesi, ettei asian valmistelu ole ollut kestävällä pohjalla ja olosuhteissa on tapahtunut muutoksia.

Lepola nosti esiin julkisten hankintojen asiantuntijatoimisto PTC:n lakimiehen esittämän kannan siitä, että valitusprosessi ei olisi ollut voitettavissa, eikä valitukseen vastaamalla voiteta mitään, ei edes aikaa, koska väliaikaisia sopimuksia ei voi kuitenkaan tehdä. Toimisto on valmistellut Lepolan mukaan lukuisia Pihlajalinnan kilpailutuksia.

 

Lepola kummasteli myös Anttilan kolumnia, jossa on tukeuduttu voimakkaasti kuntayhtymän voimakkaaseen panokseen historiassa. Nyt oltaisiin Lepolan mukaan antamassa päätösvalta, tilat, henkilökunta ja voittotavoitteet yksityiselle toimijalle.

Hän nosti esiin myös sen, että yhteisyritystä on valmisteltu puolitoista vuotta, jona aikana sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastyön, palveluiden ja työntekijöiden johtaminen on jäänyt hankintaprosessin jalkoihin. Hän totesi sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia siirtyneen muualle töihin. Lepolan mukaan nyt kuntayhtymään voidaan saada työrauha.

-Otetaan henkilökunta mukaan rakentamaan maakunnallisia julkisia sote-palveluita ja ollaan avoimia yksityiselle ja kolmannelle sektorille. Tehdään tämä kaikki yhdessä puhtaalta pöydältä, Lepola totesi.

 

Ryhmäpuheenvuoroissa niin kokoomus kuin vasemmistoliitto asettuivat valtuustoryhminä kannattamaan kaupunginhallituksen esitystä.

Anttila ihmetteli sitä, että valtuusto on omaehtoisesti lähdössä heikentämään vahvaa, valtakunnallista terveydenhuollon brändiä, jonka tärkeä osa Forssan sairaala on. Tätä brändiä on rakennettu menestyksellä jo 17 vuotta. Hän korosti myös sitä, että Pihlajalinnan kanssa oltaisiin perustamassa yhteisyritystä ja jonka valtuusto hyväksyi jo äänin 25-18 toukokuussa. Anttila ihmettelee myös sanktioilla uhkailua. Hänen mukaansa mitään vaaraa sanktiolihin ei ole, koska mitään sopimustakaan ei vielä ole.

Anttila pelkää, että Forssan sairaalassa tullaan tekemään jatkossa vain leikkauksia puudutuksessa. Lisäksi koko erikoissairaanhoito uhkaa näivettyä nopealla aikataululla. Hänen mukaansa Forssassa päivystys voi loppua iltaisin jo kello 20 aivan kuten Riihimäellä on jo tapahtunut. Hän oli huolissaan myös sydänambulanssi tulevaisuudesta.

 

Kokoomuksen Jarkko Männistö korosti, että kaupunginhallituksen esittämällä päätöksellä Forssa saa ohjat sote-valmistelussa omiin käsiin ja asioissa voidaan edetä ilman valitusaikojen odotuksia.

Joenpalo totesi keskustelua vaivaavan trumppilaisen hengen. Hän ihmetteli myös juristien lausuntojen nostoa julkiseen keskusteluun.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) korosti laillisuutta ja turvallisia menettelytapoja valmistelussa. Hän antoi arvoa myös kunnanjohtajien yhteisesiintymiselle hankintamenettelyn keskeyttämisessä.

Valtuustokauden ensimmäinen kokous alkoi hiljaisella hetkellä Turun terrori-iskun uhrien muistolle. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic