Lounais-Häme Forssa

Forssan valtuuston kokous venähti tiistain puolelle – Yli kuusituntinen kokous lähenteli ennätystä

Kaupungintalolle saapui kymmenkunta valtuutettua. Neljä äänestystä sujuivat hitaasti etäyhteydellä.
Forssan kaupungintalossa pidettyyn valtuustonkokoukseen sai osallistua myös Teams-yhteyden välityksellä. Kuva on toukokuun valtuustonkokouksesta. Kuva: Lassi Puhtimäki
Forssan kaupungintalossa pidettyyn valtuustonkokoukseen sai osallistua myös Teams-yhteyden välityksellä. Kuva on toukokuun valtuustonkokouksesta. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan kaupunginvaltuuston kokous venyi maanantai-illalla yli kuuden tunnin mittaiseksi. Kokous alkoi kello 18 ja päättyi kello 00.25.

– Kokous oli pisin minun historiassani, vuosituhannen vaihteesta kuntapolitiikassa mukana ollut valtuuston puheenjohtaja Mika Penttilä (kok.) ynnäilee.

Kaupunginsihteeri Matti Pietilä tietää, että ennätystä ei silti aivan syntynyt. Hän selvitti arkistosta, että vuonna 1993 valtuuston kokous kesti 15 minuuttia kauemmin.

– Yleensä pitkäkin kokous päättyy saman vuorokauden puolella.

Vain kymmenkunta oli paikalla

Penttilä julisti yhdeksän jälkeen illalla viiden minuutin tauon, minkä jälkeen kokousta jatkettiin vielä yli kolme tuntia.

– Välillä jokunen poistui kokouksesta, ehkä junnuja kuljettamaan, mutta palasi sen jälkeen takaisin, kun huomasi, että kokous jatkuu vieläkin.

Hänestä kokoustaminen ei ollut fyysisesti raskasta, mutta Teams-etäyhteyden vuoksi piti olla tavallistakin skarpimpi, jotta kaikki saavat sanottua asiansa.

Kokouksen esityslistalla oli muun muassa Monitoimikeskuksen rakentaminen, erikoissairaanhoidon palvelujen päätösvaltaa koskeva valtuustoaloite ja vuoden 2019 tilinpäätös, joista käytiin pitkiä puheenvuoroja.

Varsinkin neljä äänestystä veivät paljon aikaa, sillä puheenvuoron aluksi valtuutettujen piti lausua korostetusti ”arvoisa valtuuston puheenjohtaja”, jotta puheenvuoropyyntö nousi ykköseksi ja kuvayhteys muodostui.

Valtuutetuista vain kymmenkunta oli tullut kaupungintalolle.

– Äänestyslaitteistoa käyttäen äänestykset olisivat kestäneet 1–2 minuuttia. Nyt yhteen äänestykseen meni lähes puoli tuntia, Pietilä vertaa.

Syksyllä paluu normaaliin

Hybridikokoukset ovat olleet opettavainen kokemus, mutta tällä tietoa syksyllä palataan normaaleihin käytäntöihin.

– Toivottavasti poikkeusolot päättyvät, jotta yleisön voisi taas toivottaa tervetulleeksi paikan päälle, Pietilä toteaa.

Kaupunginvaltuuston kokoukset ovat katsottavissa kaupungin Youtube-kanavalla. FL

Lue myös: Lähes kahden tunnin keskustelun ja yhden äänestyksen jälkeen Forssan monitoimikeskus eteni kaupunginvaltuustossa (FL 23.6.2020)

Juttua on muokattu 23.6. klo 14.09: täsmennetty, että vuonna 1993 valtuustonkokous kesti 15 minuuttia kauemmin.

Uusimmat

Näkoislehti

30.9.2020

Fingerpori

comic