Lounais-Häme

Forssan valtuustossa esillä vesiasiat – veden hintaan luvassa korotus ensi vuonna

Nukkumattoman sunnuntain ja maanantain välisen yön jälkeen vesihuoltojohtaja Paakkonen esitteli illalla valtuustolle ensin jätevesipuhdistamon saneerauksen ja laajennuksen loppuselvityksen. Selvityksen mukaan puhdistamon kokonaishinnaksi muodostui 8 950 000 euroa. Velkaa urakasta on jäljellä vielä noin 7,3 miljoonaa euroa.

Tänään Paakkonen jatkaa neuvotteluja Tammelan kunnan edustajien kanssa vesiyhtiön perustamisesta ja Kellarimäen vedenottamon toteuttamisesta Portaaseen. Sopimusluonnos yhteistyöstä, jossa Forssa toimisi isäntäkuntana, on valmis. Se tulee kuntien päätettäväksi lähikuukausina. Lupaehtojen mukaan vedonotto pitäisi aloittaa Kellarimäestä viimeistään vuoden 2019 joulukuussa.

Vesihuoltoliikelaitos on rakentanut myös varayhteyden Jokioisin Särkilammin vedenottamolle, josta voidaan hätätilanteessa johtaa vettä Forssaan 3 000 kuutiometriä vuorokaudessa. Yhteyttä ei ole vielä otettu käyttöön, koska Vieremän vedenottamon parantaminen kaikkiaan noin 1,2 miljoonalla eurolla on vielä kesken.

Paakkonen kertoi, että kesäkuussa kaupunginvaltuustoon on tulossa myös Koijärven vesiosuuskunnan siirto vesihuoltoliikelaitokselle. Tähän liittyy myös Matkun vesiosuuskunnan siirto.

Uusien vesivarojen saaminen käyttöön on Paakkosen mukaan vesivarmuuden takia tärkeää. Nyt Forssan luokitus on puhdas nolla ja uudistusten myötä luokitus nousi luokkaan 1, kun paras luokka on luokka kolme.

Valtuutetut tyytyivät Paakkosen esitykseen eikä kysymyksiä kuultu. Kuluttajia kuitenkin kiinnostaa veden hinta. Siihen on luvassa Paakkosen mukaan korotuksia ensi vuonna. Niiden suuruus on vielä auki. Joka tapauksessa vesihuoltoliikelaitoksen lainamäärä on ensi vuonna puhkaisemassa reippaasti kymmenen miljoonaa euroa.

Paakkonen on valmis toivottamaan tervetulleeksi seudulle uutta teollisuutta, sillä nykyisellään jätevesipuhdistamo kykenee käsittelemään huomattavasti suurempia jätevesimääriä. Samalla toivotaan, että paikkakunnalle sijoittunut elintarviketeollisuus käyttäisi vettä myös jatkossa ainakin nykytason verran.

 

Valtuusto hyväksyi yksimielisesti kaupungin osallistumisen asiakasseteliä ja henkilökohtaista budjetointia koskevaan Kanta-Hämeen valinnanvapauspilottiin.

Valtuutettu Sirkka Ilvonen (vas.) totesi markkinavoimien tunkeutuvan nyt terveyshuoltoon. Samalla myös palvelut hajautuvat, josta kärsivät erityisesti ikääntyneet henkilöt, joiden on vaikea toimia uudessa tilanteessa. Ilvonen on huolissaan palveluiden yhdenvertaisesta saatavuudesta, kun ikääntyneet eivät osaa käyttää tarjolla olevia palveluseteleitä. Ilvosen mukaan niin nykymuotoinen sote kuin pilotti saavat kaatua.

Kokoomuksen Jarkko Männistö totesi, että on tärkeää olla mukana pilotissa. Sen aikana voidaan valinnanvapauteen liittyvät mahdolliset ongelmat tunnistaa ja korjata.

Henkilöstökertomus viime vuodelta herätti pienen keskustelun tietosuojasta. Kokoomuksen varavaltuutettu Kaisu Norback penäsi tarkempaa tietoa hallintokunnittain sairauslomien syistä. Valtuutettu Emmi Lintonen totesi, että yhteistoimintaryhmässä asioita käsitellään mutta yksilöityä tietoa ei voida tuoda valtuustoon saakka. Hänen mukaan nykyinen taso tiedon jakamisessa on riittävä.

Vasemmistoliiton Tapio Virtanen sanoo ryhmänsä tuovan kesäkuun valtuustoon henkilöstöpolitiikkaan pureutuvan esityksen, jossa teemoina ovat johtaminen ja henkilöstöpolitiikka. Kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi totesi yhteistoimintaryhmän puheenjohtajana, että tilastoissa näkyvät pitkät sairauslomat ja eri työyksiköissä on puututtu ongelmiin esimerkiksi työilmapiirin parantamiseksi ja työhyvinvoinnin lisäämiseksi. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti