Lounais-Häme Forssa

Forssan valtuustossa puhetta rahasta

Forssan kaupunginvaltuusto puhui rahan riittävyydestä ja palveluiden järjestämisestä maanantai-iltaisessa kokouksessaan. Viikon päästä kaupunginhallitukselta on luvassa yksityiskohtaisempi säästöohjelma, jonka loppusumma on kohoamassa noin kolmeen miljoonaan euroon.
Ennen kaupunginvaltuuston kokousta Johanna Häggman kävi esittelemässä Matkun Kreiviläntien kuntoon saattamiseksi tehtyä kuntalaisaloitetta, jonka on allekirjoittanut 359 henkilöä. Tärkeä, huonokuntoinen tieyhteys 9-tielle pitäisi saada yhteisellä painostuksella nopeasti kuntoon. Valtiolta työhön tarvittaisiin noin 300 000 euroa.

Valtuutettu Ilkka Joenpalo (sd.) totesi kuntasektorilla olevan suuria vaikeuksia saada ensi vuoden talousarvioitaan kasaan. Joenpalo painotti 7-kohtaisessa budjetin laadinnan ohjeessa kaupunginhallituksen viikon päästä tehtäväksi tulevaa tarkempaa ohjeistusta eri hallintokunnille tasapainoiseen talousarvioesitykseen pääsemiseksi.

Joenpalo totesi Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän olevan helpopo uhri ja kohde säästöjä etsittäessä. Forssan kaupungille hykyn menojen kasvu kolmella prosentilla yli 1,4 miljoonalla eurolla tämän vuoden tasosta on liikaa. Lisäksi hyky tarvitsee tämä vuonna lisämiljoonan kattamaan lastensuojelun ja vanhustenhuollon kasvaneita menoja.

Joenpalo kyseli myös Forssan velanmaksukyvyn perään, mikäli monitoimikeskusta lähdetään rakentamaan.

Valtuutettu Tapio Virtanen (vas.) totesi edessä olevan palvelutarjonnan sopeuttamisen. Virtanen toivoo, että säästäminen kohdistetaan myös kaupunkikonsernin sisällä myös kaupungin tytäryrityksiin. Samalla hän painotti, että terveyteen liittyvät palvelut ovat suurelta osin lakisääteisiä, joten säästöjen kaivaminen on vaikeaa.

Johanna Häggman (kesk.) toi kokoukseen sairaalasta käytäväterveisiä. Hänen mukaansa yöpäivystyksen lopettaminen sairaalassa johtaisi nopeasti myös vuodeosastojen lopettamiseen.

– Kyllä Forssan sairaalassa pelastetaan oikeasti ihmishenkiä, Häggman tiivisti.

Hän oli huolissaan myös diabetespoliklinikan toiminnan siirtouhista Hämeenlinnaan. Sen toteutumisen myötä potilas joutuisi hakemaan hoitonsa Hämeenlinnasta, jossa kuluisi koko päivä, kun nyt potilas voi selvitä tunnin pistäytymisellä sairaalassa Forssassa. Häggman toivoo päättäjiltä malttia säästöjen kohdentamisessa, koska lisälasku voi kiertää erikoissairaanhoidon kautta suurempana kuntien maksettavaksi.

Valtuutettu, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kaisa Lepola (sd.) toivoi, että keskustelu säästöistä olisi korkeatasoisempaa eikä perustuisi käytäväpuheisiin. Lepola painotti, että nyt säästöjen tavoittelussa pitää löytää realismia eikä alibudjetointiin sote-menoissa pidä sortua.

Keskustan Sirkka-Liisa Anttila toivoo, että löydettäisiin keinot lastensuojelun menojen kasvun katkaisuun ennaltaehkäisevästi jo päiväkotien ja koulujen arjessa. Kannustin on melkoinen, sillä lastensuojelun laitospaikka maksaa kunnalle helposti 140 000 euroa vuodessa.

Anttila varoitti siitä, että kaupunki lähtisi omatoimisesti ajamaan sairaalaa alas säästöjä etsiessään.

Valtuutettu, opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) totesi, että kaupungin pitää pysyä päätöksessään rakentaa monitoimikeskus. Samalla hän alleviivasi talouden tasapainoa budjettia laadittaessa. Grahn-Laasonen totesi lapsien määrän vähenemisen olevan kuntien palvelutuotannon säilymiselle kova haaste.

Ilkka Joenpalo pelkää, että palveluiden tuottamisessa ollaan palaamassa sadan vuoden takaiseen todellisuuteen huutolaisineen. Valtuutettu Jouni Mäkelä (sd.) toivoo, että perhehoitoon panostamalla Haminan ja Imatran mallin mukaan voidaan lastensuojelun menoja pienentää.

Valtuutettu Janne Nieminen (vas.) totesi työllisyyden kohentumisen sisältävän myös tilastojen siivousta, koska kuntien verotulot eivät ole kääntyneet kunnissa odotettuun kasvuun. Niemisen mukaan nyt on yhteistyön aika vaikeasta tilanteesta ulos pääsemiseksi. FL

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic