Lounais-Häme Forssa

Forssan valtuustossa väläyteltiin jopa kuntaliitoksia: "On kyettävä tarkastelemaan, tarvitaanko seudulla viittä kuntaa"

– Tarvitaanko seudulla viittä kuntaa, viisinkertainen hallinto virkamiehineen ja rakenteineen? Kaisa Lepola pohti valtuustossa Forssan tilinpäätöstä käsiteltäessä.
Forssan kaupunki on tehnyt nyt kaksi alijäämäistä tilinpäätöstä peräkkäin. Kuva: Tapio Tuomela
Forssan kaupunki on tehnyt nyt kaksi alijäämäistä tilinpäätöstä peräkkäin. Kuva: Tapio Tuomela

Forssan kaupunki teki vuonna 2019 noin 470 000 euron alijäämän. Tulos jäi pakkaselle viime vuonna 560 000 euroa.

Kaupunginvaltuuston kokouksessa, jossa tilinpäätös lyötiin kirjoihin ja kansiin, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kaisa Lepola (sd.) summasi, että puoli miljoonaa on paljon rahaa, mutta tämän hetken olosuhteissa kohtuullinen tulos.

– Tämä ei kuitenkaan riitä. Meidän tulisi tehdä paljon rakenteellisia uudistuksia, jotta kykenemme seudulla parempaan tulokseen pitkällä aikavälillä, Lepola sanoi.

Kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi totesi, että vaikka Forssan tulevaisuus näyttää melko valoisalta, se ei tule pärjäämään nykyisellä palvelurakenteella ilman radikaaleja toimenpiteitä.

– Tästä pitää parantaa. Oli haasteena sitten koronaa tai mitä vain, niiden taakse ei saa mennä. Olen varma, että parantaminen onnistuu vain yhdessä tekemällä, Kesäniemi sanoi.

Lue myös: Forssan valtuuston kokous venähti tiistain puolelle – Yli kuusituntinen kokous lähenteli ennätystä (FL 23.6.2020)

”Tarvitaanko seudulla viittä kuntaa”

Kesäniemi totesi omassa puheenvuorossaan myös, että seudun kuntien olisi otettava selvä askel eteenpäin yhteistyössä. Lepola oli samaa mieltä.

– Palveluverkkoa on sopeutettava, kuntien rakenteita ravisteltava ja rehellisesti kyettävä tarkastelemaan, tarvitaanko seudulla viittä kuntaa, viisinkertainen hallinto virkamiehineen ja rakenteineen, Lepola totesi.

– Onko yksikään seutumme kunta pystynyt tekemään tällä valtuustokaudella päätöksiä, joilla oltaisiin saavuttamassa pitkän aikavälin talouteen vaikuttavia säästöjä, joita olisi välttämätöntä saada?

Arto Heino huomautti keskustan ryhmäpuheenvuorossa, että seudun kunnat olivat viime vuonna yhteensä 3,1 miljoonaa euroa tappiolla. Myös Ilkka Joenpalo SDP:n ryhmäpuheenvuorossa painotti, että seudun kuntien tilinpäätöksiä tulee tarkastella yli kuntarajojen, sillä naapurikunnan etu on myös toisen etu.

Pärjäävä Forssa 2 astuu kehiin

Taloutta pyrittiin viime vuonna tasapainottamaan Pärjäävä Forssa -ohjelmalla, jonka vaikutus kunnan talouteen oli vuonna 2019 noin miljoona euroa. Tavoite oli 1,4 miljoonaa euroa. Ohjelma pienensi menojen kasvua yli 2 prosentista 1,3 prosenttiin.

Ohjelman tavoite oli säästää Forssassa vuonna 2020 1,9 miljoonaa ja vuonna 2021 2 miljoonaa euroa.

Ohjelman laatimisen jälkeen on kuitenkin käynyt ilmi, että ohjelman toimenpiteet eivät riitä paikkaamaan taloustilannetta esimerkiksi sote-palvelujen kasvun vuoksi. Nyt tilannetta heikentää vielä oleellisesti koronavirusepidemia.

Siksi Forssa astelee nyt kohti Pärjäävä Forssa 2 -ohjelmaa, jota valmistellaan parasta aikaa. Elo-syyskuun vaihteen valtuustoseminaarissa käydään läpi tasapainottamistarvetta, tasapainottamisen vaihtoehtoisia keinoja ja toimenpiteitä sekä painopisteitä ja linjauksia. Selvityksillä tuetaan vuoden 2021 talousarvion ja vuosien 2021–23 talousarvion laadintaa.

– Jos jatkamme kuten tähän asti, vaarana ovat toistuvat alijäämäiset tilinpäätökset. Odotammekin Pärjäävä Forssa 2:lta johtamisen terävöittämistä sekä selkeitä esityksiä talouden sopeuttamiseksi ja talouden kehittämiseksi, Jaana Lähteenkorva totesi kokoomuksen ryhmäpuheenvuorossa. FL

Lue myös: Lähes kahden tunnin keskustelun ja yhden äänestyksen jälkeen Forssan monitoimikeskus eteni kaupunginvaltuustossa (FL 23.6.2020)

Forssalle puoli miljoonaa alijäämää – Kaupunki joutuu noudattamaan tiukkaa taloutta (FL 7.4.2020)

Uusimmat

Näkoislehti

8.8.2020

Fingerpori

comic