Lounais-Häme

Forssan valtuustossa yksimielisiä päätöksiä

Forssalaisessa poliittisessa päätöksenteossa eletään uutta aikakautta. Kaupunginhallituksesta tuodaan valtuustoon yksimielisiä esityksiä ja kaupunginvaltuusto päättää asioista yksimielisesti toisiaan yli puoluerajojen kehuen.

Kaupunginhallituksen esityksestä kiristää tuloveroa ensi vuonna puolella prosenttiyksiköllä keskusteltiin vilkkaasti, mutta varsinainen päätös syntyi ilman soraääniä.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mika Penttilä (kok.) avasi keskustelun toteamalla, ettei ole kovin mairitteleva hetki astella puhujapönttöön perustelemaan veronkorotusta. Hän huomautti taannoisen palvelutyytyväisyyskyselyn kertovan forssalaisten olevan todella tyytyväisiä tarjottaviin palveluihin. Penttilä jopa mainosti Forssan hintalaatu-suhdetta maan parhaaksi ja totesi hallituksen nähneen, että 0,50 yksikön korotus riittää nykyiseen palvelutasoon. Penttilä huomautti, ettei veronkorotuksista saa tulla mikään automaatio. Samalla hän jakoi kiitosta virkamiehille hyvästä valmistelusta ja kaupunginhallitukselle yksimielisestä päätöksestä.

-Hieman anteeksipyytelevä maku tästä silti jää, sillä ihan kaikkea emme ole tehneet. Palveluverkkoon on palattava tulevalla valtuustokaudella, Penttilä huomautti.

Ilkka Joenpalo (sd.) näkee, että kaupungin lainanhoitokyky heikkenee, joten investoinneissa vaaditaan erityisen tarkkaa harkintaa. Hänen mielestään nyt on oikea aika tehdä veronkorotus. Kiitosta Joenpalolta sai va. kaupunginjohtaja Leena Järvenpää, jonka hyvän valmistelun ansiosta veronkorotuksesta ei Joenpalon näkemykseen mukaan jouduttu äänestämään kaupunginhallituksessa.

Tapio Virtasen mukaan vasemmistoliitto haluaa säilyttää laadukkaat palvelut ja ryhmä kannattaa siksi veronkorotusta.

Sanni Grahn-Laasonen (kok.) totesi, että veronkorotus on vakava varoitus valtuutetuille, sillä se laittaa ihmiset entistä ahtaammalle ja syö ostovoimaa. Hän patisteli kuntapäättäjiä tekemään rakenteellisia uudistuksia, muuten tämä veronkorotus ei jää viimeiseksi.

-Toivottavasti tuleva valtuusto kykenee päätöksentekoon. Olen surullinen, jos veronkorotus on ainoa yksimielinen päätöksemme. Siksi en tee muutosehdotusta, vaikka korotuksessa ei mitään juhlaa olekaan, ministeri totesi.

Eino Järvinen (sd.) kertoi demarien puolesta, että veronkorotus on ainoa keino säilyttää palvelutaso ja saada talous liki tasapainoon. Järvinen huomautti, että palveluverkkoselvitys ei kuntataloutta pelasta, sen verran raskaat ovat valtion toimet kuntia kohtaan.

Myös Janne Nieminen (vas.) puhui palvelutason säilyttämisen puolesta. Hän huomautti, että Forssan on saatava verotuloja, siis työpaikkoja. Samalla Nieminen totesi, että Forssan tuleva tuloveroprosentti 20,50 on maan keskiarvoa.

Markku Länninki (kesk.) totesi, että myös menopuolta on katsottava, ei pelkästään tuloja. Hän kaipasi oman edun tavoittelun sijaan omatoimisuutta ja itsensä likoon laittamista.

-Kaupunginhallituksen esitys oli hyvä askel pois 6–5-äänestyskulttuurista. Samaa tahtoa kaipaan rakenteiden kautta, Forssaan tarvitaan hyviä yrittäjiä, Länninki sanoi.

Rikka Kinnunenkin (kok.) kiitteli yksimielisestä päätöksestä ja totesi samalla päätöksenteon olleen ajoittain jopa turhauttavaa. Hän huomautti, että veronkorotus on hetkellinen voitto, jotain muuta on jatkossa tapahduttava.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi vuoden 2016 talousarvion investointiosaan 50000 lisämäärärahan käytettäväksi koulujen tieto- ja viestintäteknisten laitteiden hankintaan. Muun muassa Grahn-Laasonen, Raine Immonen (sd.) ja Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) kiittelivät asiasta aloitteen tehnyttä Emmi Lintosta (sd.). Tämä puolestaan kiitteli sivistys- ja tulevaisuustoimialaa asian hyvästä käsittelystä. Lintosen mukaan päätös on hieno mahdollisuus lapsiystävälliselle Forssalle kohdata tietoyhteiskunta.

Immonen ja Ritva Vastamäki (kok.) kantoivat huolta, että opettajat on koulutettava ajan tasalle. Janne Nieminen kaipasi vastaavaa panostusta myös ammatilliseen koulutukseen.

Vesihuoltoliikelaitoksen konsernitavoitteeksi kuluvan vuoden talousarvioon hyväksyttiin 2,65 miljoonan euron sijasta enintään 4,35 miljoonan investointivaltuus.

Valtuutettujen määrästä tulevaisuudessa keskusteltiin vilkkaasti. Pekka Murtolahti (kd.) ja Keijo Koskimies (vihr.) sekä varavaltuutettu Aila Lahtinen (ps.) tekivät kesällä aloitteen valtuuston koon säilyttämisestä nykyisessä 43 valtuutetussa.

Asiasta ei äänestetty, mutta moni valtuutettu näki, että jo seuraavan valtuustokauden aikana voidaan keskustella koon pienentämisestä. Heidi Cavén (kok.) olisi ollut siihen valmis jo nyt. Enemmistö valtuutetuista tuntui olevan sitä mieltä, että demokratia saattaa kärsiä, jos valtuuston kokoa pienennetään.

Kokouksen lopuksi yhtymäjohtaja Juha Heino ja Oma Häme -projektinjohtaja Jukka Lindberg selostivat yhteisyhtiön muodostamista koskevan tarjouskilpailun etenemistä ja Kanta-Hämeen maakunnan sote-palvelujen uudistuksen valmistelua. Valtuutetut pääsivät kyselemään kummaltakin tarkentavia kysymyksiä. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti