Lounais-Häme

Forssan vanhimmat liikennevalot sammuvat

Paljon keskustelua aiheuttanut Turuntien, Rautatienkadun ja Kauppakadun kiertoliittymä toteutetaan suunnitelmien mukaan ensi vuonna. Yhdyskuntalautakunta hyväksyi keskiviikkona risteysalueen katusuunnitelmat.

Tekninen johtaja Antti Heinilä kertoo, että alun perin kiertoliittymä piti toteuttaa työohjelman mukaan jo tämän vuoden aikana mutta työ siirrettiin ensi vuodelle.

Kaupungin tämän vuoden talousarviossa työn toteuttamiseen oli varattu 200000 euron rahoitusosuus kaikkiaan 400000 euroon kohoavasta rahoituksesta. Nyt hankkeen rahoitus joudutaan käsittelemään osana kaupungin ensi vuoden talousarviota.

-Urakkaa ei tulla toteuttamaan forssalaisten kesätapahtumien aikaan, Heinilä toteaa.

Superviikonlopun väistämisen myötä vaihtoehtoina on aloittaa työt varhain keväällä tai siirtää ne loppukesään ja syksyyn.

Ratkaisua asiassa ei ole tehty vielä puoleen tai toiseen. Keskustelu tullaan käymään kun kaupunki lähtee käynnistämään urakkakilpailua töiden toteuttamisesta.

Heinilän mukaan työ voidaan toteuttaa nopeasti, koska rakennekerroksia ei tarvitse uusia. Kysymyksessä on siis enemmän kivitöihin liittyvä urakka.

Hän sanoo, että töiden ripeydessä voidaan ottaa mallia käynnissä olevista kivitöistä Esko Aaltosen kadun alussa, jossa kivityöt ovat edenneet vauhdilla.

Katusuunnitelman laadinnan viime vaiheissa on muutettu vain yhden linja-autopysäkin sijaintia.

Rautatienkatu 9:n kohdalle kaavailtu linja-autopysäkki on poistettu ja sen tilalle on merkitty pysäköintipaikkoja. Muutos on niin pieni, ettei se anna aihetta katusuunnitelman asettamiseksi uudestaan nähtäville.

Katusuunnitelman teon aikana annetut muistutukset eivät nekään antaneet aihetta muutoksiin muuta kuin Rautatienkatu 9:n kohdalla.

Kiertoliittymän toteuttamista on perusteltu liikenneturvallisuuden parantamisella. Kiertoliittymät poistavat vaarallisten liikennevahinkojen ja peräänajojen määrää risteyksessä.

Forssalaisen Pentti Kauniston tekemän muistutuksen mukaan kiertoliittymä ei paranna kevyen liikenteen turvallisuutta. Muistutukseen annetussa vastauksessa korostetaan, että autoilijan tulee kiertoliittymässä väistää kevyttä liikennettä ja antaa tälle esteetön kulku tarvittaessa pysähtyen.

Liikenteen sujuvuus edellyttää myös suuntamerkin käyttöä riittävän ajoissa ympyrästä poistuttaessa.

Muistutuksen suunnitteluvaiheessa olivat jättäneet myös muutamat taloyhtiöt.

Liittymän liikennevalot olivat ensimmäiset Forssassa. Valot kytkettiin toimintaan ensimmäisen kerran 25. päivä maaliskuuta 1974. Tuolloin valot olivat toiminnassa maanantaista lauantaihin kello 6–22 ja sunnuntaisin kello 10.30–21.

-Liikennevalot toimivat automaattisesti viikonpäivän ja kellonajan mukaan, kertoi silloinen kaupungininsinööri Pentti Eskola seuraavan päivän Forssan Lehdessä.

Uudistuksessa Rautatienkadun keskisaarekkeeseen istutetaan isoja puita ja kiertoliittymän ympyrän sisälle kääpiökasvuisia pensaskasveja.

Katuvalaistus on tarkoitus pitää nykyisissä valaisimissa ja pylväissä. Valaisimet ja pylväät uusitaan tarvittavilta osin. Keskellä risteystä valaisimien sijoitus muuttuu hyvin vähän.

Kiertoliittymän alueelle on suunniteltu myös uusia sadevesikaivoja vanhaa runkolinjaa hyödyntäen, kuten Turuntiellekin. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti