Lounais-Häme Jokioinen

Forssan vappupuheissa raikasi tulevaisuudenusko – Vappupuhujat näkivät vaalivoitossa muutoksen mahdollisuuden

Vappupuheissa korostuivat osaaminen ja hyvinvointiyhteiskunnan palvelujen parantaminen.
Forssan tori täyttyi vappukansasta. Puhetta pitämässä SAK:n Forssan seudun paikallisjärjestön puheenjohtaja Janne Nieminen. Kuva: Lassi Puhtimäki
Forssan tori täyttyi vappukansasta. Puhetta pitämässä SAK:n Forssan seudun paikallisjärjestön puheenjohtaja Janne Nieminen. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan perinteinen vappujuhla keräsi viime vuosia suuremman kävijämäärän Forssan torille.

Vappujuhlassa puhuneet Janne Nieminen (vas.) ja eurovaaliehdokas Kirsi-Kaisa Sinisalo (sd.) nostivat molemmat esiin koulutuksen, työelämän sekä muutoksen mahdollisuuden, joka heidän mukaansa kumpuaa vasemmistopuolueiden vaalivoitosta.

HKScanilla työskentelevä Nieminen koki, että työväestöllä ja vähäosaisilla on nyt pitkästä aikaa syytä iloon.

– Eduskuntavaalit osoittivat selkeästi äänestäjien tahdon uuden ja edistyksellisen politiikan tarpeesta maassamme, Nieminen totesi ja käytti sanaa edistyksellinen viisi kertaa puheensa aikana.

Torikansaa valkolakeilla ja ilman.

Nieminen peräänkuulutti ennen kaikkea tasa-arvoa.

– Uuden edistysmielisen hallituksen on palautettava koulutukseen riittävät resurssit, jotta yksikään nuoristamme ei syrjäytyisi, kuten nykyisen hallituksen aikana on käynyt. Myös eläkeindeksin jäädytys on lopetettava ja eläkkeiden leikkaukset on peruttava samoin kuin terveydenhoidon maksujen korotukset. Myös vanhusten hoidossa esiin tulleisiin epäkohtiin ja laiminlyönteihin on puututtava voimallisesti, Nieminen listasi.

Rahoituskanavan Nieminen löytää veropohjan muutoksesta.

– Yhteiskunnan eriarvoistuminen on pysäytettävä verotusta muuttamalla. Veroprogressiota on kasvatettava siten, että rikkaiden verotusta kiristetään ja heikompiosaisten verohelpotuksia lisätään. Myös pääoma- ja osinkotulot pitää pikaisesti saattaa kunnallisverotuksen piiriin, myös varallisuusvero on otettava uudelleen käyttöön. Näillä toimenpiteillä kykenemme maksamaan yllä mainitut uudistukset, Nieminen uskoi.

Vappukulkuetta johti Forssan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kaisa Lepola, joka sukkuloi vappuna lähikuntien vapputilaisuuksissa.

Forssan vapputapahtuman pääpuhuja saapui Tampereelta. Sdp:n eurovaaliehdokas ja Hämeenlinnan Kaupunginteatterin johtaja Kirsi-Kaisa Sinisalo korosti ilmastonmuutoksen torjuntaa, sote-palvelujen parantamista, koulutusta ja työelämän kehittämistä.

Sinisalon mukaan Suomen on otettava ilmastonmuutoksen torjunnassa kunnianhimoisia askeleita.

– Suomi on maailmalla kokoaan suurempi monessa asiassa, kuten koulutuksessa ja onnellisuudessa. Miksei siis myös kiertotalouden kehittämisessä ja ilmaston lämpenemisen pysäyttämisessä 1,5 asteeseen, Sinisalo sanoi ja muistutti, että meistä jokainen voi vähentää ilmastopäästöjään arjen teoilla.

Sinisalo toivoo, että politiikassa katsotaan nyt yhtä vaalikautta pidemmälle ja puhui laajasti koulutuksen merkityksestä niin yksilölle kuin yhteiskunnalle.

– Osaaminen on suomalaisen yhteiskunnan tärkein menestysvaltti, siitä on pidettävä kiinni myös tulevaisuudessa. Tämä on minulle keskeisesti tärkeä asia ja syy olla mukana ehdokkaana.

– Tekoäly, esineiden internet ja muut uudet teknologiat muuttavat merkittävästi osaamistarpeita. Digiosaamisen puutekin voi muodostua yhdeksi tulevaisuuden epätasa-arvon muodoista. Nyt tarvitsemme koulutuksen, tutkimuksen ja tieteen kunnianpalautuksen. Koulutus ja osaaminen on palautettava takaisin politiikan kovaan ytimeen.

– Jokainen nuori tarvitsee tasa-arvoisen mahdollisuuden oman elämänsä polun rakentamiseen, Sinisalo painotti. FL

Korjattu klo 16.25 Kirsi-Kaisa Sinisalon sukunimi kauttaaltaan oikeaan muotoon.

Tahdista vastasi Riihimäen Työväen soittokunta.

Uusimmat

Näkoislehti

29.9.2020

Fingerpori

comic