Lounais-Häme Forssa

Forssan verotuloissa kahden miljoonan euron lovi – "Kauheassa sumussa mennään"

Verotulojen kertymävaje kurmuuttaa kuntataloutta.
Tarkista viimeistään nyt verokorttisi, jotta tili ei pääse tyhjenemään joulukuussa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Tarkista viimeistään nyt verokorttisi, jotta tili ei pääse tyhjenemään joulukuussa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan kaupunki on muiden kuntien lailla ihmeissään verotulojen syventyneen kertymävajeen kanssa. Kuntaliitto arvioi nyt, että kuntien kertymävaje verotuksen uudistusten johdosta on jo 600–700 miljoonaa euroa.

Uuden ennusteen mukaan Forssan kaupungin verotulot uhkaavat jäädä tänä vuonna noin kaksi miljoonaa euroa vajaaksi.

– Tämä on vakava juttu, sanoo kaupungin talousjohtaja Leena Järvenpää.

Forssan verotulojen kokonaismääräksi tänä vuonna arvioidaan ennusteessa 60,4 miljoonaa euroa, kun budjetissa summa on 62,45 miljoonaa euroa.

Vain osa todellista verotulojen vähenemistä

Verohallinnon uusien selvitysten mukaan suurin osa kertymävajeesta johtuu aiemmasta tiedosta poiketen etenkin uudesta ennakkoperintämenettelystä eli verokorttiuudistuksesta eikä kovinkaan paljon tulorekisteriongelmasta. Vajeesta osa on todellista verotulojen vähenemistä.

Lisäksi vertailtavuutta edelliseen vuoteen heikentää kuluvana vuonna käyttöön otettu verotuksen joustava valmistuminen, minkä johdosta veronpalautuksia on maksettu jo heinäkuusta lähtien.

– Kauheassa sumussa mennään, kun vertailukelpoisuutta ei ole. Voi vain kuunnella, mitä verottaja ja Kuntaliitto sanovat, talousjohtaja Järvenpää toteaa.

Talouden suunnittelu erittäin hankalaa

Epävarmuus vaikeuttaa suuresti kuntien taloussuunnittelua. Kertymävaje on tällä tietoa korjaantumassa kunnallisverojen osalta ensi vuoden aikana. Lisäksi verovuoden 2020 ennakkoverot kertyvät taas samalla tavalla ja jättävät vuoden 2020 ennakot vastaavasti alemmalle tasolle. Näin vaje sekoittaa kahden vuoden suunnittelua.

Forssan kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi arvioi, ettei Suomesta löydy montakaan kuntaa, joka voi kuluvalta vuodelta kirjata positiivisen tilinpäätöksen.

– Talouden kanssa pitää nyt olla äärimmäisen tarkka.

Forssan kaupunginhallitus pui kireää taloustilannetta maanantaina. Tarkoituksena on vaatia toimialoilta entistä tiukempaa taloudenpitoa henkilöstömenoissa ja ostoissa loppuvuonna.

 

Aiheesta aiemmin: Forssalle on koitunut tulorekisterin ongelmista kertymävajetta hiukan yli miljoona euroa

Kasvavista valtionosuuksista hiukan helpotusta

Hallitusohjelma lupaa kunnille, että valtionosuudet palaavat ensi vuonna ennalleen väliaikaisten leikkausten päättyessä. Rahassa tämä tarkoittaa yhtä miljardia.

Esimerkiksi Forssan kaupunki olisi saamassa ensi vuonna valtionosuuksia noin 11 prosenttia eli 4,5 miljoonaa euroa nykyistä enemmän.

– Isosta luvusta puhutaan. Se olisi tietysti oikeus ja kohtuus, kun valtionosuuksia on monina vuosina leikattu. Yhtä vuotta tämä lämmittää, sanoo Järvenpää.

Kesäniemi ei henkilökohtaisesti usko tällaisen summan toteutuvan. Hän ihmettelee, miten edellisen hallituksen säästövuosien jälkeen valtiolla on yhtäkkiä miljardi euroa kunnille jaettavaksi, ja odottaa lukujen pöllytystä valtion budjettiriihestä.

Vaikka Forssa saisi lisää valtionosuuksia, rahat hupenevat Kesäniemen mukaan kasvaviin palkka- ym. kustannuksiin.

Pärjäävä Forssa -ohjelmasta täytyy pitää kiinni. Siitä ei voi lähteä lipsumaan. Hyvää ja tarkkaa taloudenpitoa jatketaan. FL

Näkoislehti

8.8.2020

Fingerpori

comic