Lounais-Häme

Forssan vesijohtoputket puhdistetaan possuttamalla

Forssan juomaveden laatu on kerännyt paljon kritiikkiä kaupunkilaisilta. Vesi on usein sakkaista eli väriltään epämiellyttävän näköistä. Vesi ei ole kuitenkaan vaarallista terveydelle.

Forssan vesihuoltoliikelaitos on tietoinen ongelmista ja on aloittamassa laajan vesijohtoputkiverkoston puhdistuksen syksyllä.

-Veden sakkaus on tullut siihen pisteeseen, että meidän on pakko lähteä perusteellisempaan vesiputkijohtoverkoston puhdistusoperaatioon. Tulevan syksyn ja kevään aikana kaupungin suurimmat ja tärkeimmät putket puhdistetaan, vesihuoltoliikelaitoksen vesihuoltojohtaja Kimmo Paakkonen ilmoittaa.

 

Puhdistusoperaatio suoritetaan niin sanotusti possuttamalla. Possuttamisessa lasketaan muodoltaan tykin ammusta muistuttava puhdistuselementti eli ”possu” putkistoon, jossa possua työnnetään eteenpäin kovan vedenpaineen avulla. Possu on tiiviisti putken sisällä ja edetessään possu irrottaa lian putken seinämistä.

-Työn aikana vedenjakelu keskeytyy hetkeksi aikaa, josta ilmoitamme niille kiinteistöille, joita asia koskettaa. Teemme possuttamista lohkoittain ja koko prosessissa kestää yhteensä kuukausia, Paakkonen avaa.

 

Toinen merkittävä projekti on vedenkäsittelylaitoksen suunnittelu Vieremän vedenottamolle.

-Olen tehnyt kesäkuun alussa hankintapäätöksen vedenkäsittelylaitoksen suunnittelusta. Suunnittelu tulee olemaan valmis syksyllä ja ajatuksena on saada laitos rakennettavaksi ensi vuodelle, Paakkonen sanoo.

Vedenkäsittelylaitoksen tarkoituksena on ennalta ehkäistä sakan muodostuminen putkistoihin muun muassa nostamalla veden happitasoa. Laitoksen avulla päästään myös eroon lipeän käytöstä putkistossa.

-Pohjaveden alhainen happitaso, luontainen kalkki pohjavedessä ja mahdollisesti myös lipeä ovat ne suurimmat tekijät veden sakkautumiselle, Paakkonen toteaa.

Forssan kaksi vedenottamoa sijaitsevat Vieremässä ja Linikkalassa. Linikkalan vedenottamon vedenjakelualueen vedessä ei ole havaittu sakkaamista.

 

Paakkonen korostaa molempien projektien tärkeyttä, muttei osaa arvioida tarkalleen projektien kustannuksia.

-Vedenkäsittelylaitos täytyy saada mahdutettua budjetin sisälle, mutta minun mielestäni lainarahan käyttäminen rahoituksena olisi myös varteenotettava vaihtoehto. Vesiongelma täytyy saada kerralla pois.

-Possuttamisen hinta on taas kymmeniätuhansia euroja, mikä on toki iso satsaus, mutta se on pakko tehdä, Paakkonen myöntää.

 

Vesihuoltoliikelaitoksen suunnittelupäällikkö Jorma Lindström muistuttaa forssalaisia valittamaan veden laadusta suoraan heille.

-Älkää tehkö valituksia sosiaaliseen mediaan tai naapurille, vaan meidän päivystykseen. Se helpottaa meitä paikantamaan sakkaa, Lindström huomauttaa.

Lindström toivoo kaupunkilaisilta myös kärsivällisyyttä.

-Sakkausongelmia ei saada sormia napsauttamalla kuntoon. Viimeksikin meni viikko, että saimme yhden ongelman korjatuksi, Lindström toteaa. FL

 

Possupuhdistus eli possutus on tehokkain tapa puhdistaa vesijohtoputket
"Possut" eli putkeen laskettavat puhdistuselementit valmistetaan yleensä vaahtomuovista ja pinnoitetaan liukenemattomalla PU-massalla.Possutus sopii erityisesti pitkille ja suurille vesiputkilinjoille.Possutus tehdään aina uusille vesiputkilinjoille.Teho perustuu ohivirtaukseen ja mekaaniseen hankaukseen.

Uusimmat

Fingerpori

comic