Lounais-Häme

Forssan Vieremä vartoaa ideoita

Vieremän asuinalueen mäki on aikoinaan tehty betonielementeistä ja peitetty maalla. Opiskelijat tekevät alueen maisemointisuunnitelmaehdotukset Forssan kaupungille jatkojalostuksen pohjaksi. Kaupunki aikoo maisemoida alueen siten, että puistoalueesta tulee alueen asukkaille turvallisempi ja viihtyisämpi.
Suunnitelma vanhoja betonielementtien hyödyntämisestä pientaloihin on itse asiassa arkkitehtiopiskelijoiden päätehtävä, vaikka Forssan kaupunkia palvelee opetuksellista pientalosuunnittelua enemmän konkreettinen maisemasuunnittelu. Opiskelijat tutkivat harjoitustyössä, millaisia uusia pari- ja omakotitaloja Saksankujan mahdollisesti purettavan kerrostalon betonielementeistä voitaisiin rakentaa, jos elementit irrotettaisiin ja käytettäisiin uudelleen kokonaisina. Opiskelijat kaavailevat kyseisiä taloja tyhjille tonteille maisemoitavan Vieremän mäkialueen kylkeen.
Harjoitustöiden on määrä valmistua toukokuun puolivälissä. Forssan kaupungintalolle on luvassa näyttely arkkitehtiopiskelijoiden töistä.
Forssan harjoitustyöhön osallistuu 18 arkkitehtiopiskelijaa Tampereen teknillisestä yliopistosta ohjaajanaan arkkitehti, tutkija Satu Huuhka. Korjausrakentamisen kurssi kuuluu kansainväliseen, englanninkieliseen maisteriohjelmaan. Opiskelijat tekevät harjoitustyönsä pareittain. Jos kaikki saavat työnsä valmiiksi, Forssan kaupunki saa puitavakseen yhdeksän suunnitelmaa sekä pientaloista että maisemoinnista.
– Aika paljon meidän opinnoissamme on yhteistyötä eri kuntien kanssa eri kurssien puitteissa, Huuhka sanoo.
– On mielestäni opiskelijoita motivoiva asia, että on yhteistyökumppani ja töillä kosketus todellisuuteen, vaikka Forssassa tehtävä onkin pientalojen osalta fiktiivinen.
Kurssi alkoi maaliskuussa. Opiskelijat vierailivat Forssassa tutustumassa alueeseen ja Parman elementtitehtaaseen. 
Purkukohteena olevan elementtirakennuksen betonielementtirakenteet voitaisiin hyödyntää korkealaatuisen arkkitehtisuunnittelun, toiminnallisuuden, resurssitehokkuuden ja kestävän kehityksen nimissä uudisrakentamiseen. Betoni on paitsi käytetyin materiaali rakentamisessa myös sen suurimpia kasvihuonepäästöjen lähteitä. Maailmanlaajuisesti betonin valmistuksen kasvihuonepäästöt arvioitiin tutkimuksessa kymmenen vuotta sitten kolme kertaa niin suuriksi kuin lentoliikenteen.
Kaupunginarkkitehti Sirkka Köykkä kuvaa kyseistä Vieremän aluetta selvästi keskeneräiseksi. Mäkeä ei ole peitetty maalla riittävästi. Alueelta on poistettu mm. sojottavaa terästä. Maisemoinnissa, jonka aikataulua ei ole päätetty, alue tehdään turvalliseksi. Alueen pohjaveden seurantaa varten alueelle tehdään pohjavesikaivoja. 
– Meidän tietomme mukaan siellä on vain betonielementtejä, mutta haluamme varmistaa tämän tutkimalla. Sen jälkeen alue muotoillaan ja peitetään lopullisesti ja istutetaan. Käymme läpi opiskelijoiden harjoitustyöt ja mietimme, missä on mitäkin hyödynnettävää. Sen mukaan teemme omana työnä maisemointi- ja istutussuunnitelmat alueelle. Viimeistely on nyt jäänyt tien varteen alkukohtaansa, toteaa Köykkä.
Alueen maisemoinnille ei ole tässä vaiheessa aikataulua, koska suunnitelmia maamassa-arvioineen ei ole tehty.
– Täytämme sitä aluetta, kun puhtaita maita tulee esimerkiksi Ojalanmäen katuja rakennettaessa. Toteuttaminen tapahtuu vaiheittain. FL

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti