Lounais-Häme Forssa

Forssan Wanhat camerat -tapahtumassa saattoi tehdä löytöjä, näytteillä myös kullattu harvinaisuus

Iittalalainen Olavi Keskitalo etsi erityisesti hienoja saksalaisia kameroita.
Työväentalolla oli keräilijöille ja valokuvauksen harrastajille tarjolla monenlaisia houkutuksia. KUVAT: Lassi Puhtimäki

Äkkiseltään voisi luulla, että vanhat kamerat ovat erityisesti miehiä kiinnostava keräilykohde. Ainakin Forssan työväentalolla ensimmäistä kertaa järjestetty Wanhat camerat -tapahtuma veti paikalle silminnähden enemmän miehiä kuin naisia.

– Vanhemmat kamerat kiinnostavat selvästi enemmän miehiä, mutta valokuvaaminen kiinnostaa sekä miehiä että naisia. Varsinkin nuorissa kuvaajissa alkaa olla enemmän naisia kuin miehiä, pohti Kaj Broberg myyntipöytänsä takaa.

Hänen mukaansa harrastajien ikäjakaumasta ei saa oikeaa kuvaa vastaavanlaisissa myyntitapahtumissa.

– Nuoret ostavat kameroita ja tarvikkeita helpommin netistä. Vanhemmille keräilijöille se on vieraampaa.

Olavi Keskitalo (keskellä) teki löytöjä Erkki ja Nina Virkelän myyntipöydästä.

Iittalasta Forssaan saapunut Olavi Keskitalo etsi kokoelmiinsa erityisesti hienoja saksalaisia kameroita. Mukanaan hänellä oli 1930-luvulta peräisin oleva Zeiss Ikon, johon hän löysi filmiä.

– Olen tehnyt kameraostoksia huutokaupoista. Siellä saattaa olla laatikossa kymmenen kameraa ja joukossa yksi tällainen aarre, hän esitteli Zeissiaan.

Keskitalon mukaan huutokaupoista kameroita voi löytää hyvinkin edullisesti. Tekniikkaharrastajana hän nauttii siitä, että vanhoissa kameroissa etäisyys, aukko ja valotusaika pitää määritellä itse.

– Kuvaan myös digikameroilla, mutta ei vanhoja kameroitakaan pelkästään vitriiniin kannata hankkia, Keskitalo huomautti.

Tapahtuman erikoisuus oli kullattu Nikon, joita löytyy Suomesta vain kaksi. Myynnissä kaunotar ei ollut, mutta hinta-arvio liikkuu 10 000 euron kieppeillä. Ruotsissa ainoa samanlainen on kuninkaalla.

Lähes kahdentuhannen kameran kokoelmaansa pienentämään tullut Veli Miettinen on ollut perustamassa tapahtuman järjestänyttä Suomen Valokuvahistoriallista yhdistystä.

– Painetta kokoelman pienentämiseen on. Vaimon kanssa olen sopinut, että kameroita saisi olla vain tuhat, Miettinen naurahtaa.

Lapset ovat suhtautuneet isänsä harrastukseen huvittuneina. Jostain syystä heitä eivät kamerat kiinnosta lainkaan.

– Kun isä kuvaa, mutterit varisevat, lapset yleensä sanovat.

Miettisen mukaan kameroiden keräämistä hullumpiakin harrastuksia on.

– Tiedän yhden, joka kerää rotanloukkuja, hän ihmettelee.

Wanhat camerat -tapahtuman forssalainen puuhamies Matti Uutela myhäili tyytyväisenä myyntipöytänsä takana. Hän jakoi paikalla olleille noin 30 myyjälle palautelomakkeita, joita kehotti täyttämän rehellisesti.

– Tapahtuma on aikaisemmin pidetty Mäntsälässä ja nyt Forssassa ensimmäisen kerran. Palautteen perusteella selviää, järjestetäänkö tämä täällä ensi vuonnakin. Mutta luultavasti, Uutela uskoi. FL

Uusimmat

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic