Lounais-Häme

Forssan yhteislyseon Ella Heikkilä toiseksi Oikeusguru-kisassa - Palkintona opiskelupaikka

"Päivä oli todella tiukka ja vaativa. Syke ei ole laskenut vieläkään, ja olo on kyllä ihan epätodellinen", Ella Heikkilä kommentoi kisaa.
Forssan yhteislyseolla on oma oikeusguru. Sen abiturientti Ella Heikkilä sijoittui toiseksi valtakunnallisessa Oikeusguru-kisassa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Forssan yhteislyseolla on oma oikeusguru. Sen abiturientti Ella Heikkilä sijoittui toiseksi valtakunnallisessa Oikeusguru-kisassa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan yhteislyseon Ella Heikkilä tarjosi tiukan vastuksen Oikeusguru-kisassa. Heikkilä sijoittui toiseksi ja lunasti menestyksellään oikeustieteen opiskelupaikan. Voiton vei Siiri Klubb Kallion lukiosta Helsingistä.

Kolmanneksi sijoittui Ville Viikki Tampereen klassillinen lukiosta.

– Päivä oli todella tiukka ja vaativa. Syke ei ole laskenut vieläkään ja olo on kyllä ihan epätodellinen, kommentoi Ella Heikkilä tilaisuuden jälkeen.

– Kilpakumppanit olivat kaikki niin hyviä, että kaikki kuuluisivat kärkikolmikkoon, hän lisää.

Heikkilä arvioi oman suorituksensa sekä kirjallisessa osuudessa että väittelyissä tasaisen vahvaksi.

– En ollut kummassakaan paras, mutta molemmat menivät ihan hyvin.

Plakkarissa oleva opiskelupaikka on Heikkilän mukaan hieno palkinto, mutta tulevaisuus vaatii vielä harkintaa.

– Sitä pitää miettiä kotona ihan rauhassa miettiä otanko paikan vastaan vai haenko muualle. Kotona aion ihan ensimmäiseksi mennä sohvalle levyttämään. Päivä oli tosi raskas, hän huokaa.

Kilpailun finaali ratkottiin maanantaina Helsingissä korkeimmassa oikeudessa. Tietokilpailulla mitataan lukiolaisten lakitiedon taitoja ja nostetaan esiin tasokkaan oikeustieteellisen koulutuksen tarvetta.

Lue juttu Ellasta: 

Aika guru lukiolaiseksi: Forssalainen Ella Heikkilä lakitietokilpailun finaaliin

Ensimmäinen Oikeusguru valikoitui noin tuhannen kilpailuun osallistuneen lukiolaisen joukosta. Kisan kaksi parasta saa oikeustieteen opiskelupaikat: toinen paikoista on Lapin yliopistosta ja toinen Itä-Suomen yliopistosta. Voittaja valitsee paikoista ensin.

Kilpailun kahdeksan finalistia valittiin marraskuun alussa järjestetyn sähköisen alkukilpailun perusteella. Alkukilpailuun osallistui oppilaita 126 lukiosta ympäri maata.

Kisassa kirjallinen koe ja pariväittely

Lukiolaisten lakitiedon osaamista mitattiin finaalissa kirjallisella kokeella ja finalistien väittelytaitoja arvioimalla. Kirjallisessa osuudessa lukiolaiset vastasivat laajaan aineistopohjaiseen kysymykseen kansainvälisestä suojelutapauksesta, joka liittyi kuvitteelliseen Maahanmuuttoviraston hylkäämispäätökseen.

Pariväittelyissä aiheina olivat rikosoikeudellisen vastuun ikärajan laskeminen, koulukiusaamisen kriminalisointi, rikoksista annettavien rangaistusten koventaminen ja rikoksentekijän tuomion lieventäminen tekijän saaman negatiivisen julkisuuden vuoksi.

Oikeusguru-tietokilpailun järjestivät Suomen Lakimiesliitto ja Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liitto ensimmäistä kertaa.

”Oikeustiede on antoisaa, mutta vaativaa”

Suomen Lakimiesliiton toiminnanjohtaja Jore Tilander kertoi finaalitilaisuudessa, että kilpailulla halutaan korostaa lakitiedon opetuksen merkitystä lukiovaiheessa.

– On myös tärkeää, että oikeustieteellisen alan valitsevat nuoret todella tietävät, mitä he ovat tulossa opiskelemaan. Oikeustiede on antoisaa, mutta vaativaa. Ennakkokuvaa on vaikea luoda ilman mitään taustatietoa.

Kilpailulla halutaan nostaa esiin myös oikeustieteen opetuksen puutteellisia resursseja. Tulevaisuuden lakimieheltä edellytetään taitoja, joita ei opita vain massaluennoilla ja kirjatenteissä.

– Alalle tarvitaan nykyistä enemmän pienryhmäopetusta, yksilöllistä ohjausta ja esimerkiksi suullista esiintymistä. Juuri tämän vuoksi kilpailun finaalissakin on suullinen osuus, Tilander tähdensi.

Opiskelupaikkojen lisäksi voittaja sai 1 000 euroa ja toiseksi tullut 500 euroa. Kolmanneksi sijoittunut kilpailija sai 250 euroa.

Tämän lisäksi kolme parasta saivat Alma Talentin lahjoituksena Suomen Laki 2020 -teoksilla. Lisäksi kaikki finalistit palkittiin Lakimiesliiton lahjakortein ja vuoden käyttöoikeudella Alma Talentin ylläpitämään digitaaliseen Suomen Laki -hakupalveluun.

Näkoislehti

8.8.2020

Fingerpori

comic