Lounais-Häme Forssa

Forssan yksityiset kuntosalit ovat toistaiseksi auki – Korona laittoi kuntosaliliikunnakin uuteen formaattiin

Kutomon Fysioterapian tulevaisuus uhattuna. Paikalliset kuntosalit antavat ihmisille mahdollisuuden harjoitteluun mahdollisimman turvallisesti.
Kutomon Fysioterapia ja Liikuntakeskuksen yrittäjä Minna Penttilä henkilökuntineen vetää live-jumppia yrityksen omilla nettisivuilla. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kutomon Fysioterapia ja Liikuntakeskuksen yrittäjä Minna Penttilä henkilökuntineen vetää live-jumppia yrityksen omilla nettisivuilla. Kuva: Lassi Puhtimäki

Yksityiset kuntosalit ovat Forssassa ainakin toistaiseksi auki, vaikka kävijämäärät ovat pudonneet rajusti. Saleilla on panostettu asiakkaiden ja henkilökunnan turvallisuuteen.

Ryhmäliikuntatunnit on kaikilla saleilla peruttu. Kutomon Fysioterapia ja Liikuntakeskus oy:ssa ryhmäliikuntatunnit on siirretty firman kotisivujen omalle kanavalle. Yrittäjä Minna Penttilän mukaan tunnit ovat saaneet hyvän vastaanoton, mutta toki mukaan mahtuu lisää väkeä.

– Kehitämme koko ajan etäpalvelujamme. Emme voi häipyä rallista koronan takia. Kuntosalimme on auki, mutta kävijämäärä on kerralla rajattu viiteen henkilöön. Salista löytyy desinfiointipyyhkeitä ja ohjeet niiden käyttöön, Penttilä sanoo.

Kutomolla käy runsaasti kuntoutettavia, joiden fysiikka ei kestä pitkään liikkumattomuutta. Heille järjestetään yksilöfysioterapiaa. Henkilökunnalle on annettu mahdollisuus etätyöhön, jos he kokevat tilanteen stressaavaksi. Tosin tällä hetkellä kaikki 14 työntekijää ovat lomautettuina. 3 fysioterapeuttia päivystää ja on valmiina antamaan apua tuki- ja liikuntaelinsairauksissa. Henkilökunta on Penttilän mukaan suhtautunut tilanteeseen tosi hyvin ja pitää esimerkiksi lomiaan tällä hetkellä.

Konkurssi uhkaa 27-vuotiasta

Penttilän mukaan aprillipäivänä 27 vuotta täyttäneen yrityksen jatko on silti vaakalaudalla. Viime vuonna se menetti Kelan väärän kilpailutuksen johdosta kuntoutukset, jotka tekivät 100 000 euron loven kassaan ja painoivat tuloksen 70 000 euroa miinukselle. Nyt korona jatkaa kurittamistaan.

– Pelkona on, että asiakkaat irtisanovat vuosikorttejaan. Jos emme saa Business Finlandilta rahoitusta, toimintamme loppuu. Mikään kahden tuhannen euron vuokratuki ei riitä, Penttilä kertoo.

Asiakkaallakin on vastuunsa

Sali24 ja KuntoForssa ovat auki, mutta asiakasmäärät ovat vähentyneet heilläkin ja kerralla kuntosalilla on alle 10 henkeä. Hygieniaan on panostettu molemmilla saleilla. Niistä löytyy muun muassa kertakäyttöhanskoja, pyyhkeitä ja käsidesiä. Laitteita on annettu asiakkaille lainaksi ja valmentajat ovat tehneet kotiharjoitteluun sopivia treeniohjelmia.

Sali24:n yrittäjä Päivi Aittamaa muistuttaa, että kuntosalien sulkeminen näkyy kohta ihmisten hyvinvoinnissa, jos he eivät pääse liikkumaan.

– Pyrimme järjestämään liikkumisen ja harjoittelun niin turvallisesti kuin se on mahdollista. Monelle liikunta on henki ja elämä. Sellaiset, jotka eivät liiku, saattavat ajatella meidän yrittäjien olevan itsekkäitä. Suurempi riski sairastumiseen on kaupoissa, joissa käy sairaitakin ihmisiä, Aittamaa sanoo.

KuntoForssan yrittäjä Maija Hietala muistuttaa, että asiakkaat osaavat itsekin reagoida tilanteeseen eri tavoin.

– Jos valtiovallalta käy käsky sulkea kuntosalit, toki noudatamme määräystä. Toistaiseksi tarjoamme kanta-asiakkaille mahdollisuuden harjoitteluun, Hietala toteaa. FL

Näkoislehti

2.6.2020

Fingerpori

comic