Lounais-Häme Forssa

Huumeiden käyttörikossyytteistä luovutaan vain erittäin harvoin - Forssassa käyttörikokset ovat yleisiä

Forssa on kaupunkien kärjen tuntumassa huumeiden käyttörikoksissa.
Huumeiden käyttörangaistuksesta luopumisella olisi monta puolta. Se voisi estää kohtuuttomia seurauksia, kuten opiskelupaikan menetyksiä, mutta toisaalta laittomuus nostaa nuorten kynnystä kokeilla kannabista tai muita aineita. Kuva: Mostphotos
Käyttörikoksesta voidaan tuomita, jos kyseessä on pieni määrä omaan käyttöön tarkoitettua ainetta.

Forssa edustaa kaupunkien kärkeä huumausaineiden käyttörikosten määrässä.

Helsingin Sanomat selvitti viime viikonloppuna käyttörikosten määrän alkuvuonna kunnittain asukaslukuun suhteutettuna.

Kärkeen nousi Seinäjoki, jossa käyttörikoksia oli 7,06 jokaista tuhatta asukasta kohden. Yli viiteen käyttörikokseen tuhatta asukasta kohden noustiin suurista kaupungeista myös Vaasassa ja Turussa.

Forssa (4,8) nousi ohi Hämeenlinnan (3,91), Tampereen (4,05) ja Helsingin (4,3) lukemien ja Turun (5,05) tuntumaan.

 

Hämeen poliisin ylikomisario Jouni Takalan mukaan vertailuluvuista ei voi vetää suoria johtopäätöksiä huumausaineiden käytön yleisyydestä.

Hänen mukaansa luvut riippuvat suuresti poliisin omasta aktiivisuudesta ja esimerkiksi siitä, onko paikkakunnalla järjestetty suuria yleisötapahtumia.

Pienessä kunnassa jopa yksittäisen käyttäjäporukan paljastuminen voi johtaa tilastopiikkiin. Siksi esimerkiksi Humppilan (2,7), Tammelan (1,8) tai Someron (1,4) luvuista ei voi suoraan päätellä, että huumeiden käyttäminen olisi Humppilassa yleisintä.

 

Lue myös: Kannabis pölähti silmille Somerolla: nuoret käyttävät aiempaa enemmän ja suhtautuvat sallivammin (14.11.2019)

 

Käyttörikokset ovat lisääntyneet koko 2010-luvun ajan ja viime vuonna niitä kirjattiin noin 19 000.

Eduskuntaan edenneessä kansalaisaloitteessa vaaditaan kannabiksen käytön rangaistavuuden poistamista.

Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n ja Maailman terveysjärjestö WHO:n tutkijat ovat esittäneet huumausaineiden käytön rangaistavuuden poistamista ja ongelman hoitamista sosiaali- ja terveydenhuollon keinoin.

Lue myös: Asiantuntijat: Huumausaineen käyttörikoksen seuraukset voivat olla kohtuuttomia (6.7.2019)

Jouni Takalan mukaan poliisille käyttörikos on hyödyllinen rikosnimike, sillä siitä kiinnijääminen mahdollistaa esimerkiksi kotietsinnän tekemisen.

– Sieltä paljastuu usein muita huumausaineita tai omaisuusrikoksia. Käyttörikos on usein vain yksi rikosnimikkeistä tutkittavassa kokonaisuudessa.

 

Syytteistä voidaan luopua kokonaan, jos käyttörikokseen syyllistynyt hakeutuu hoitoon. Ylikomisario Takalan mukaan mahdollisuutta tarjotaan aktiivisesti, mutta vain harva tarttuu siihen.

Esimerkiksi vuonna 2018 poliisi kirjasi lähes 19 000 huumausaineen käyttörikosta, mutta valtakunnansyyttäjänviraston mukaan syytteestä luovuttiin hoitoon hakeutumisen perusteella vain 73 tapauksessa.

Kanta-Hämeessä toimivan Salpausselän syyttäjänviraston alueella päätöksiä tehtiin vuosina 2015-2018 kaksi kappaletta ja Helsingissä vain yksi.

Lähes puolet syyttämättäjättämispäätöksistä on viime vuosina tehty Länsi-Suomen syyttäjänviraston alueella Lounais-Suomessa.

 

Lue myös: ”H-merkintä on keskeinen syy, miksen ole hoiva-alalla” – Kaksi huumeiden käyttäjää kertoo, kuinka käyttörikos on vaikuttanut heidän elämäänsä (6.7.2019)

 

Huomautus on sakon ohella toinen mahdollinen rangaistus käyttörikoksesta. MTV:n uutiset vertaili vuonna 2016 huomautuksia ja havaitsi suuria eroja poliisilaitosten välillä.

Itä-Uudenmaan ja Lounais-Suomen poliisilaitosten alueella huomautuksia annetaan yli kymmenen kertaa yleisemmin kuin Hämeessä. Hämeen poliisilaitos oli Suomen tiukin sakottaja yhdessä Pohjanmaan poliisilaitoksen kanssa. FL

 

Lue myös: Kannabista vastustetaan voimakkaasti, vaikka sen terveysvaikutuksista ei ole aukotonta tutkimustietoa (10.11.2019)

Fingerpori

comic

Näkoislehti

5.4.2020

Uusimmat