Lounais-Häme

Forssassa ja Somerolla kokeillaan viisivuotiaiden maksutonta varhaiskasvatusta

Viisivuotiaiden maksuttoman 20 viikkotunnin varhaiskasvatuksen kokeilu käynnistyy ensi syksynä 20 kunnassa, joista yksi hakemus oli kahden kunnan yhteinen.

Mukaan valittiin myös Forssa ja Somero.

-Uskon, että tämä lapsiystävällinen päätös kantaa pitkälle. Forssa pääsee muiden kokeilussa mukana olevien kuntien kanssa mukaan myös Opetushallituksen kehittämistyöhön etujoukoissa, opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen sanoo.

-Iloitsen siitä, että oma kotikaupunkini pääsee kokeiluun mukaan ja että meillä oli rohkeutta hakea edelläkävijöiden joukkoon.

Kokeiluun pääsevät myös Harjavalta, Turku, Leppävirta, Mäntyharju, Helsinki, Kempele, Iisalmi, Kotka, Salo, Oulu, Jyväskylä, Liperi, Sonkajärvi, Kitee, Kirkkonummi, Taivassalo sekä Miehikkälä ja Vironlahti yhdessä.

Avustus myönnetään kaikille hakeneille kunnille.

 

Hakemuksissa esitettyjen arvioiden mukaan kokeilun piiriin pääsee vuosina 2018–2019 yli 13 800 lasta eli noin joka neljäs Suomen viisivuotias.

-Kokeilulla voimme selvittää, miten maksuttomuus vaikuttaa viisivuotiaiden varhaiskasvatukseen osallistumiseen ja vanhempien työssäkäyntiin, Grahn-Laasonen sanoo.

Opetushallitus selvittää yhteistyössä opetus- ja kulttuuriministeriön sekä kokeiluun valittujen kuntien kanssa samalla, millaisia muutos- ja kehittämistarpeita esiopetuksen laajentaminen kaksivuotiseksi edellyttäisi lasten näkökulmasta sekä paikalliselta päätöksenteolta. Lisäksi selvitetään, millaisia lainsäädännön ja esiopetuksen opetussuunnitelmaan liittyviä muutostarpeita nousee esille.

Kokeilun pohjalta Opetushallitus laatii selvityksen kaksivuotisen esiopetuksen mahdollisesta toteuttamisesta.

Varhaiskasvatuksen maksuttomuuskokeilua on tarkoitus jatkaa vuosina 2019–2020. Sitä koskeva avustushaku suunnitellaan avattavaksi syksyllä 2018. FL

 

Aiheesta aiemmin:

https://www.forssanlehti.fi/uutiset/47048-5-vuotiaille-20-viikkotuntia-varhaiskasvatusta-maksutta-forssa-hakee-mukaan-kokeiluun

https://www.forssanlehti.fi/uutiset/47444-somero-hakee-mukaan-5-vuotiaiden-maksuttoman-varhaiskasvatuksen-kokeiluun

Uusimmat

Fingerpori

comic