Lounais-Häme

Forssassa kartoitetaan lisätiloja nuorille

Vanhemmille ja huoltajille suunnattu keskustelutilaisuus nuorten käyttäytymiseen liittyen ei houkutellut nuorisotila Kuutamolle kuin vajaat parikymmentä huoltajaa, mutta hyvää keskustelua tilaisuudessa saatiin aikaan.

Keskustelun edetessä yleisöstä kysyttiin, sijaitseeko nykyinen nuorisotila väärässä paikassa. Yleisöstä myös muistutettiin, että nuoret haluavat olla siellä missä on pöhinää. Esimerkiksi nuorisovaltuuston jäsen Iida Lehtonen totesi, että jokirannassa sijaitsevalta Kuutamolta on nuorten mielestä pitkä matka keskustaan.

Forssan kaupungin nuorisopalvelupäällikkö Tapio Virtanen myöntää, että paineita nuorisotilojen siirrolle on.

-Olen vastaan sitä, että tilat vietäisiin liiketoiminnan yhteyteen.

 

Forssan seurakunnan pitkäaikainen johtava nuorisotyöntekijä Hannu Ylitalo huomautti, että Hämeenlinnassa nuorten käytös aiheutti vastaavia ongelmia kauppakeskus Goodmanilla. Nuoret saivat sieltä omat tilat, ja nyt kaikki toimii hänen mukaansa todella hyvin. Ylitalo kysyi, miksei sama voisi toimia Forssassakin.

-Paikka on mietinnässä ja työn alla, kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi on antanut määräyksen sen kartoittamiseen. Käymme jossakin vaiheessa tutustumassa Goodmanin tiloihin, Virtanen vastasi.

Forssan kaupungin sivistysjohtaja Jarmo Pynnönen totesi, että nuorisovaltuusto kysyy oppilaskunnilta nuorten kantoja ja sieltä saatujen vastausten jälkeen tilanne arvioidaan.

Nuorisopappi Sanna Kuisma muistutti, että vaikka nuorisolle järjestettäisiin viisi tilaa, joku porukka voi ottaa tilan haltuunsa ja muut eivät sinne enää tule. Virtanen myönsi, että näin on käynyt ainakin osittain myös Kuutamon kohdalla.

Yleisöstä katsottiin, että on tärkeää löytää sukupolvia yhdistäviä tiloja, ei paikkaa pelkästään nuorisolle. Tällaiseksi ehdotettiin suunnitteluasteella olevaa monitoimikeskusta, johon rakennettaisiin tiloja kaikille nuorista vanhuksiin.

 

Keskustelutilaisuus järjestettiin, koska Forssan seudulla asuva nuoriso on aiheuttanut pitkin syksyä ja talvea Prisman kauppakeskuksessa häiriötä liikekeskuksen asiakkaille ja sortunut jopa vahingontekoihin. Vaikka kyseessä on vain murto-osa nuorista, häiriköiviä nuoria on ollut poikkeuksellisen paljon – jopa kymmeniä.

Tapio Virtasen mielestä nyt ollaan kriittisessä pisteessä, tilannetta ei saa päästää käsistä. Hän muistutti, että asia on kaikkien kasvattajien.

-Nyt jos koskaan pitäisi palauttaa taannoin lakkautettu nuorisolautakunta tai vastaava elin, joka paneutuu vain nuorten asioihin.

Vanhempi rikoskonstaapeli Sirkku Nurmi Hämeen poliisilaitokselta kertoi, että nuorten keskuudessa vahingonteot ja keskinäiset riidat ovat lisääntyneet.

-Kiinni jääneet harvoin sortuvat virheisiin uudelleen, mutta tilalle tulee uutta porukkaa. Ikään katsomatta kaikilla on vahingonkorvausvelvollisuus, eikä alaikäisten vanhempien tarvitse maksaa lastensa aikaansaannoksia. Rikosoikeudellinen vastuu alkaa 15-vuotiaana, Nurmi muistutti. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic