Lounais-Häme Lounais-Häme

Forssassa kattava kiinteä laajakaista, naapurikunnat edellä mobiiliverkkoyhteyksissä

Lounais-Hämeen pikkukunnissa 100 megan kiinteä yhteys ei ole vielä suuressa suosiossa.
Lounea veti valokuitua Urjalaan viime vuonna. Viime vuoden lopulla 41 prosentilla urjalalaisista oli mahdollisuus käyttää 100 megan nopeutta kiinteässä laajakaistassa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Lounea veti valokuitua Urjalaan viime vuonna. Viime vuoden lopulla 41 prosentilla urjalalaisista oli mahdollisuus käyttää 100 megan nopeutta kiinteässä laajakaistassa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom julkaisi nyt toisen kerran kuntien tähtiluokituksen nopeiden laajakaistayhteyksien saatavuudesta ja käytöstä. Tänä vuonna kunnat saivat ensimmäisen kerran tähtiluokituksen myös mobiiliverkon peittoalueiden perusteella.  Myös kiinteän verkon luokitusta kehitettiin viime vuodesta.

Tähtiluokitus perustuu teleyrityksiltä kerättyihin tietoihin. Tiedot koskevat vuoden 2018 lopun tilannetta.

Kuntakohtaisissa tilastoissa Forssa saa Lounais-Hämeen kunnista parhaan arvosanan kiinteän laajakaistan osalta. Forssan arvosana on 2,5 tähteä, kun korkein arvosana on 5 tähteä. Forssa sijoittuu Traficomin listassa selvästi puolenvälin paremmalle puolelle. Koko maassa keskiarvo on 1,5 ja 2 tähden välissä.

– Koska monissa tapauksissa käytössä olevien liittymien nopeutta rajoittaa vain se, että kuluttajat eivät ole valinneet nopeinta saatavilla olevaa liittymätyyppiä, olemme painottaneet tähtiluokittelussa saatavuutta. Lisäksi käytössä olevia liittymiä laskettaessa huomioimme osin myös hitaammat liittymät, taustoittaa kehityspäällikkö Joonas Orkola Traficomista.

Forssassa 77 prosentilla asukkaista on saatavilla 100 megan kiinteä laajakaistayhteys. Käytännössä alle puolet kuntalaisista käyttää 100 megan nopeutta. Forssan seudulla johtava kiinteiden laajakaistayhteyksien tarjoaja on Lounea oy.

Muista kunnista Jokioisilla ja Tammelassa lähes puolella asukkaista on mahdollisuus 100 megan nopeuteen. Urjalassa ja Somerolla luku on 41, Humppilassa 38 ja Ypäjällä ainoastaan 17 prosenttia. Käytännössä kuntakohtainen ero selittyy sillä, kuinka laajalle valokuidun saatavuus kunnassa on levinnyt. Listauksessa toki näkyvät kaikki 100 megan nopeuden saatavuusmahdollisuudet.

Yhteensä 11 kuntaa sai 4 tähteä nopeiden kiinteiden laajakaistayhteyksien käytöstä ja saatavuudesta. Näistä kunnista viisi on Ahvenanmaalta ja kuusi asukasmäärältään pientä kuntaa Manner-Suomesta. Suurista kaupungeista parhaiten menestyvät Lahti ja Oulu, jotka yltävät 3,5 tähteen. 311 kunnasta lähes puolet eli 152 kuntaa yltää vähintään 2 tähteen. Humppila, Jokioinen, Tammela, Somero, Urjala ja Ypäjä jäivät kaikki alle 2 tähden arvosanaan.

– Yleisesti voi todeta, että nopean, kiinteän laajakaistan saaminen harvaan asutulle alueelle voi olla kiinni jopa yksittäisistä, aktiivisista asukkaista. On alueita, joissa muutama aktiivinen asukas on edistänyt merkittävästi nopeiden yhteyksien saatavuutta joko olemassa olevan operaattorin tai valokuituosuuskunnan avulla, Orkola kertoo.

Mobiiliverkon peittoalueissa naapurikunnista Humppila, Jokioinen ja Ypäjä ajavat Traficomin arvosanoissa Forssan edelle. Näiden kuntien arvosana on 3 tähteä, Forssan, Tammelan ja Someron 2,5 tähteä. Urjalan arvosanaksi jää 2 tähteä.

Orkolan mukaan mobiiliverkon osalta on haluttu korostaa erilaisuutta kiinteään laajakaistaan verrattuna, koska mobiiliverkkoa hyödynnetään myös kodin ulkopuolella. Orkola tosin uskoo, että tulevaisuudessa matkaviestinverkoissa yleistyy tapa, että yhteyksiä toteutetaan myös kiinteästi yksittäisiä taloja varten.

Yksittäiset asukkaat eivät Orkolan näkemyksen mukaan voi vaikuttaa mobiiliverkon rakentamiseen yhtä suorasti kuin kiinteään laajakaistaan, mutta kunnat saattavat käydä dialogia mobiilioperaattoreiden kanssa. Esimerkiksi suosituissa mökkikunnissa mobiiliverkkoa voidaan rakentaa mökkiläisten käyttötarpeisiin.

Kiinteässä laajakaistassa laki edellyttää, että yhteysnopeus enintään 100 megan yhteyksissä on vähintään 70 prosenttia. Lisäksi on suositus, että 90 prosentin nopeus maksiminopeudesta toteutuu joka 4 tunnin aikana.

Mobiiliverkkonopeuksissa lain vaatimaa miniminopeutta ei ole. Nopeuden vaihteluväli operaattoreilla on esimerkiksi 5-100 megaa. FL

Uusimmat