Lounais-Häme Forssa

Forssassa kehitetty Luppo-valmennus rohkaisee nuoria näkemään omat vahvuutensa – "Täällä ei ole käsketty, vaan annettu tukea"

Forssalaiset Joona ja Kristiina ovat saaneet uutta virtaa elämäänsä. Arki ei enää kuljeta nuoria, vaan nuoret hallitsevat arkea.
Joni Hernberg (keskellä) vetää nuorille luonnossa tapahtuvaa terapeuttista harjoitusta. Joonan ja Kristiinan ohella mukana ovat fysioterapeutti Jusa Lindström sekä Ohjaamo-koordinaattori Laura Orttenvuori. Kuva: Lassi Puhtimäki
Joni Hernberg (keskellä) vetää nuorille luonnossa tapahtuvaa terapeuttista harjoitusta. Joonan ja Kristiinan ohella mukana ovat fysioterapeutti Jusa Lindström sekä Ohjaamo-koordinaattori Laura Orttenvuori. Kuva: Lassi Puhtimäki

Huolettomalla meiningillä sinne, minne nenä kuljettaa porskuttaneen Joonan elämä on puolessa vuodessa muuttunut radikaalisti. Peruskoulun jälkeen töitä tehnyt, opinnot keskeyttänyt ja nyt työttömänä oleva nuorukainen on ensi kertaa pysähtynyt perusasioiden äärelle.

– Olen ruvennut tutkiskelemaan itseäni. Kuka olen ja mitä haluan tehdä? Haluan oivaltaa, mitkä ovat mulle sellaisia asioita, jotka aidosti kiinnostaa. Asioiden tärkeysjärjestys on mennyt uusiksi, Joona selvittää.

Muutoksen taustalla on Forssan kaupungin työllisyyspalveluiden kautta startannut Luppo-valmennus. Rento nimi hämää, sillä ideana on auttaa nuoria löytämään omat vahvuutensa.

– Valmennus on onnistunut herättämään ajatuksia ja antanut suuntaa sille, mitä oikeasti haluan tehdä. En ole antanut pelon hallita ja olen miettinyt, miten pääsisin eroon sitkeään iskostuneista tavoista. Olen onnistunut kanavoimaan jännityksen ja kääntämään sen positiiviseksi asiaksi, Kristiina kertoo.

Peruskoulun jälkeen hän on kokeillut eri kouluja ja ammatteja. Oma juttu on ollut hakusessa.

– Välillä on tuntunut, ettei kannata yrittääkään. Täältä olen saanut tosi myönteistä fiilistä ja halua mennä eteenpäin.

Kotityöt ja vastuunotto eivät ole pakkopullaa

Valokuvausta harrastava Kristiina on valmennuksen kautta rohkaistunut kehittämään taitojaan. Kuvankäsittely on tullut entistä tutummaksi. Elokuussa selviää, avautuuko opiskelupaikka media-alalta.

Joonalle kotityöt ja vastuunotto eivät enää ole pakkopullaa, eikä arki pyöri vain neljän seinän sisällä. Kävely- ja pyöräilylenkeistä on tullut arkea. Lähihoitajan tai pintakäsittelyn opinnot kiinnostavat jatkossa.

– Ennakkoluuloja ei ollut, vaan avoimin mielin valmennukseen tulin. En ollut innostunut, mutta motivoin itseni tulemaan. Ajattelin, että mitäpä mä tässä häviän, Joona tuumii.

Porukan yhteishenki on tehnyt molempiin vaikutuksen. Asioista on keskusteltu ja hauskaa ollut.

– Ulkopuolisilta tulee usein painetta, että mene töihin tai opiskelemaan. Täällä ei ole käsketty, vaan annettu tukea jokaisen omilla ehdoilla, Kristiina kiittelee.

Forssalaiset Joona ja Kristiina kokevat saaneensa Luppo-valmennuksesta uutta ryhtiä ja suuntaa elämälleen.

Liikuntaa, ravintoa, lepoa – myönteisiä ajatusmalleja

Kutomon fysioterapeutti Jusa Lindström on vastannut pääosin toiminnan liikunnallisesta puolesta. Lisäksi hän on pyrkinyt vaikuttamaan nuorten ravinto-, lepo- ja uniasioihin.

– Tavoite on saada siemen kylvettyä elämäntapojen suhteen ja muuttaa ennakkokäsityksiä liikunnasta. Jokainen voi liikkua mielekkäällä tavalla.

Loimunallen neuropsykiatrisen valmentaja Joni Hernbergin mukaan valmennuksen lähtökohtana ovat aina yksilön omat tarpeet. Tärkeää on saada vahvuudet esiin ja kääntää ajatusmallit myönteisiksi.

– Muutoksia pystyy tekemään, kun annan kullekin oikeat työkalut. Niiden avulla syntyy uusia ajatus- ja toimintamalleja. Usein vähemmän on enemmän. Silmä kehittyy näkemään, mikä on kullekin sopiva määrä.

Ohjaamo-koordinaattori Laura Orttenvuori kuvailee valmennusta huikeaksi kokemukseksi. Moni on löytänyt uuden suunnan. Hänen mielestään itsetunnon vahvistuminen on jatkon kannalta todella iso asia. FL

 

Luppo-valmennus

Luppo on Forssan kaupungin työllisyyspalvelujen, Kutomon Fysioterapia- ja Liikuntakeskuksen sekä Loimunallen luoma uusi kuntoutuksen yhteistyömalli.

Kyseessä ei ole Forssaan sovellettu valmis konsepti, vaan Kutomon yrittäjä Minna Penttilän ja Loimunallen Joni Hernbergin kehittämä menetelmä, jolla pyritään tuomaan yksilön vahvuudet esiin.

Kuntouttavan työtoiminnan pilottiryhmä aloitti syksyllä 2019 ja siinä oli mukana myös yli 30-vuotiaita. Helmikuussa aloittanut ryhmä suunnattiin Ohjaamon kautta nuorille. Molemmissa pienryhmissä oli mukana 8 henkilöä.

Valmennuksessa lähestytään ihmistä kokonaisuutena ja keskitytään yksilön omien vahvuuksien tunnistamiseen. Samalla luodaan uusia ajatusmalleja, jotka siirretään toimintaan.

Luppoon kuuluu luonnossa tapahtuvaa terapeuttista harjoittelua ja liikuntaa sekä henkilökohtaisen fyysisen harjoitusohjelman toteuttamista. Lisäksi siihen sisältyy tietopuolista opastusta sekä voimaannuttavaa työkirjatyöskentelyä omien päämäärien kirkastamiseksi.

Luppo-valmennuksesta kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä Ohjaamoon 040-176 5007.

Uusimmat

Näkoislehti

10.8.2020

Fingerpori

comic