Lounais-Häme Forssa

Forssassa kehitetty sovittelumalli voitti Euroopan rikoksentorjuntakilpailun – puututtiin väestöryhmien väliseen eripuraan

Euroopan rikoksentorjuntakilpailun voitto tuli Suomeen ja Forssaan. Raadin mielestä Forssassa toteutetulla yhteisösovittelulla pystyttiin todistettavasti ehkäisemään rikoksia.
Vastaanottokeskusta vastaan osoitettiin mieltä Forssassa kesällä 2016.

Itsenäisyyspäivän ilta toi erinomaisia uutisia Forssaan. Euroopan rikoksentorjuntakilpailun (European Crime Prevention Network eli ECPN) pääpalkinto tuli nimittäin Suomeen Forssan mallilla, jossa väestöryhmien välisiä konflikteja puretaan yhteisösovittelun keinoin. Valinnan teki yksimielisesti kansainvälinen kilpailuraati.

Mallin toteuttivat Hämeen poliisilaitos ja Naapuruussovittelun keskuksen sovittelijat.

Forssan malli voitti jo aiemmin syksyllä kansallisen rikoksentorjuntakilpailun.

 

Huomattavasti synkemmissä tunnelmissa vietettiin elokuisia iltoja vuonna 2016. Tuolloin paikallisten nuorten ja turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen asukkaiden välillä tapahtui useampi väkivaltainen yhteenotto, jotka poikivat piikin paikkakunnan väkivaltarikostilastoon.

Forssan kaupunki vastasi väkivaltaan ja väkivallan pelkoon yhteisösovittelulla. Kaupunki kutsui aluksi koolle moniammatillisen työryhmän, jossa oli edustettuna kaupungin johtoa, koulujen rehtorit, poliisi, nuorisotoimi, sosiaalitoimi, Suomen Punaisen Ristin edustajia ja Naapurisovittelun keskus.

Tilannetta ryhdyttiin ratkomaan aktiivisesti siten, että Hämeen poliisilaitoksen vanhempi rikoskonstaapeli Jukka Kastikainen, Naapurisovittelun keskuksen johtaja Miriam Attias ja sovittelija Hanna Vuorinen jalkautuivat kuuntelemaan konfliktin osapuolia ja rakentamaan sopua näiden välille.

– Kaikilla oli suorastaan intohimoinen tarve tehdä asioille jotain ja saada ratkaisu aikaan ennen kuin tilanne pahenee. Lopulta hyviä asioita myös saatiin aikaan, Kastikainen toteaa.

 

 

Hyvin nopeasti kävi selväksi, että tapahtumien osapuolilla oli yhteisiä tarpeita, jotka auttoivat tilanteen ratkaisemisessa.
Kastikaisen mukaan kaikki haastatellut halusivat, että tilanne ratkeaa ja väkivalta katkeaa.

Tämä kävi selväksi ihmisiä kuuntelemalla.

– Pelkkä yhteisösovittelu ei yksinään riitä ratkaisemaan eripuraa. Sovittelun onnistumiseksi yhteisössä pitää olla halu saada ratkaisu aikaan, Kastikainen sanoo.

Naapurisovittelun keskuksen johtaja Miriam Attias kertoo, että oli tärkeää saada osapuolet ymmärtämään vastapuolen näkökulmaa. Tämä oli ensiarvoista, jotta rauha saatiin palaamaan. Tilanteen purkaminen vaatii ihmisten välisiä keskusteluja ryhmärajojen yli, mikä ei ole aina helppoa.

Tilannetta hankaloitti se, että samaan aikaan Forssassa järjestettiin mielenosoituksia, joissa vaadittiin vastaanottokeskuksen sulkemista.

 

Jukka Kastikainen ja Hanna Vuorinen esittelivät Forssan mallia ECPA-kilpailun raadille Itävallan Wienissä. Voitto irtosi raadin yksimielisellä päätöksellä.
ECPA-kilpailun kansainvälinen raati arvosti sitä, että sovittelun avulla yhteisössä käynnistyi oppimisprosessi, joka mahdollisti toisen osapuolen näkökulman ymmärtämisen ja vuorovaikutuksen luomisen.

Mallin yhteys rikosten ehkäisyyn on selkeä ja sillä onnistuttiin vähentämään rikoksen pelkoa. Raati piti hyvänä myös sitä, että hankkeessa eri ammattiryhmät tekivät laaja-alaista yhteistyötä.

– Jälkeenpäin pohdimme palkinnon perusteita ja kieltämättä on aika erityistä, että vuonna 2018 rikoksentorjuntakilpailun pääpalkinto tulee mallille, jonka pääteemana on kuunteleminen. Kuulo on kuitenkin yksi ihmisen pääaisteista, Kastikainen hymähtää.
Forssassa toteutettu malli oli kuitenkin huolellisesti laadittu ja myös dokumentoitu. Osittain tästä syystä sitä on käytetty onnistuneesti uudelleen kolmella muullakin paikkakunnalla.

Kastikainen muistuttaa, että mallin toteutusvaiheessa Forssan kouluissa toteutettiin myös May the Forssa be with you -rauhanhanke, jossa oppilaat saivat jättää videoviestejä toisilleen yhteisöpalvelu Youtubessa. Kastikaisen mukaan kampanjalla oli suuri vaikutus yleiseen ilmapiiriin nuorten keskuudessa.

– Olen ehdottanut, että kaupunki toistaisi kampanjan, koska sillä saatiin paljon hyvää aikaiseksi.

Miriam Attiaksen mukaan vuonna 2020 voimaan tulevassa valtakunnallisessa sisäisen turvallisuuden strategiassa on yhtenä osiona paikallinen turvallisuusopas kunnille. Tähän on tulossa myös suositus yhteisösovittelun käyttämisestä konfliktitilanteissa. FL

 

Lue myös: Vastaanottokeskuksen asukkaiden ja paikallisten nuorten välillä roihahti Forssassa kaksi vuotta sitten – rauhaa palauttamaan käytetty sovittelumalli saa valtakunnallista kiitosta

Uusimmat

Näkoislehti

29.9.2020

Fingerpori

comic