Lounais-Häme Forssa

Forssassa kisataan tikanheiton SM-mitaleista

Yli 100 heittäjää ympäri Suomea on tulossa lauantaina Feeniksiin.
12-vuotias Eemu Myrskyranta osallistuu lauantaina toisen kerran tikanheiton SM-kisoihin ja pyrkii rikkomaan oman ennätyksensä. Taustalla kisojen puuhamies Pekka Niinikoski.

Forssan Seudun Tikka ry järjestää lauantaina ensimmäiset tikanheiton SM-kilpailut Forssan seudulla. Mitaleista kilpailee yli 100 heittäjää ympäri Suomea Rovaniemeä myöden.

Paikallinen tikkaseura haki SM-kisoja saadakseen lajille lisää näkyvyyttä Forssan seudulla. Näkyvyyttä tikanheitto haki ja sai Forssan Lehden Heinämessuilta, jossa heittäjiä kävi runsaasti ja muutama alkoi käydä myös seuran harjoituksissa.

– Haluamme näyttää, että meillä on kykyjä järjestää SM-tason tapahtuma. Seuran jäsenmäärä on kasvussa, joten resursseja kisan järjestämiseen on ja talkooapua saadaan muistakin seuroista, kertoo tapahtuman puuhamies Pekka Niinikoski.

 

Järjestäjät saavat täysvalaistuun Feeniksiin 16 heittopaikkaa ja 6 harjoituspaikkaa. Jokainen kilpailija heittää 250 tikan kilpailussa 5×50 tikan sarjan putkeen. Aikaa tähän kuluu Niinikosken mukaan puolisen tuntia.

– Siinä ajassa monelle kilpailijalle tulee notkahduksia, mutta jotkut säilyttävät tasonsa koko ajan, hän kertoo.

250 tikan kilpailussa maksimitulos on 2 500 pistettä. Niinikoski arvioi, että mitalistit heittävät tuloksen 2 000-2 100 pistettä.

– Forssan Seudun Tikan heittäjistä Juhani Into heittänee lähes 2 000 pistettä, mutta mitalit järjestävälle seuralle tulisivat yllätyksenä.

SM-kilpailussa sarjat ovat naisille, junioreille ja miehille. Niinikoski sanoo, että parhaisiin tuloksiin ei välttämättä ylletä miesten sarjassa, sillä naisten sarjasta löytyy hyviä heittäjiä. Kaikissa sarjoissa on Niinikosken mukaan useampi potentiaalinen voittaja.

Moni on tottunut heittämään pubi- tai mökkitikkaa muutaman tuopin ryydittämänä, mutta Suomen Tikkaurheiluliiton alaisissa kilpailuissa alkoholin ja muun dopingin käyttö on jyrkästi kielletty. Jo ensimmäisestä alkoholin käyttökerrasta rapsahtaa kuuden kuukauden kilpailukielto.

 

Forssan Seudun Tikalla on tällä hetkellä 21 jäsentä, joista 16 on lunastanut kilpailemiseen oikeuttavan lisenssin. Niinikosken mukaan ketään lajista kiinnostunutta ei painosteta hankkimaan lisenssiä eikä edes maksamaan seuran jäsenmaksua, joka on viisi euroa nuorilta ja veteraaneilta sekä 10 euroa muilta.

Tikanheittäjät harjoittelevat tiistaisin ja torstaisin Pilvenmäellä. Kuka tahansa voi käydä harjoittelemassa ilmaiseksi. Tikat tarjotaan seuran puolesta ja maksamalla 10 euron jäsenmaksun saa myös oman tikkataulun.

– Juttelemme harjoituksissa tikanheittoon liittyvistä asioista, mutta jokainen voi harjoitella itsenäisesti. Järjestämme joskus omia kisojamme mielenvirkeydeksi, niihin voi osallistua kuka tahansa, Niinikoski kertoo. FL

250 tikan Suomenmestaruuskilpailut käynnistyvät lauantaina Feeniksissä klo 12. Yleisöllä on tapahtumaan vapaa pääsy.

 

Uusimmat

Näkoislehti

10.7.2020

Fingerpori

comic