Lounais-Häme

Forssassa kriisitunnelmia

 

Monitoimikeskuksen suunnittelurahoituksen karahtaminen kiville kaupunginhallituksessa äänin 5-6 on kriisiyttänyt forssalaisen kunnallispolitiikan päätöksenteon.

Kaupunginjohtaja Sami Sullko esitti maanantaisessa kaupunginhallituksessa päätösesityksen, jonka mukaan kaupunginvaltuusto olisi saanut ratkaistavakseen 170000 euron suunnittelurahan myöntämisen monitoimikeskuksen tilaohjelman laatimiseksi.

Kaupunginhallituksessa Johanna Häggman (kesk.) esitti Eino Järvisen (sd.) kannattamana, että palveluverkkoselvittelyä jatketaan kaupungin omana työnä ja palveluverkkoa koskeva päätöksenteko siirretään ensi vuoden huhtikuussa valittavan uuden kaupunginvaltuuston tehtäväksi. Häggmannin ja Järvisen lisäksi esitystä kannattivat Emmi Lintonen (sd.), Janne Nieminen (vas.) sekä Tuula Ylanderin varajäsen Aila Lahtinen (ps.) ja Ilkka Joenpalon (sd.) varamies Matti Uutela (sd.).

Kaupunginjohtaja Sulkon esitystä tukivat kokoomuksen nelikko Mika Penttilä, Marjo Kotioja-Partanen, Jaana Lähteenkorva ja Ossi Stenholm, joka paikkasi Sami Latvaa. Lisäksi keskustan Pentti Jolanki kannatti kaupunginjohtajan esitystä. Sulkon mukaan palveluverkkoselvitys ja monitoimikeskuksen tilaohjelma olisi tuotu valtuuston päätettäväksi lokakuun puoliväliin mennessä.

Sekä Sulkko että puheenjohtaja Penttilä jättivät kaupunginhallituksen päätökseen eriävät mielipiteet.

Penttilän mielestä kaupunginhallitus on ottanut päätöksellään päätösvaltaa pois valtuustolta. Penttilän mukaan ainakin tarkastuslautakunnan pitää puuttua asiaan, koska palvelurakenteesta päättäminen kuuluu valtuustolle eikä kaupunginhallitus voi tätä linjaa sivuuttaa.

-Tässä ei ole mitään järkeä. Ihmettelen myös sitä, että kokousedustajilla kikkaillaan asiassa. Tässä tilanteessa ei pitäisi panna päätä pensaaseen vaan asioita olisi voitava viedä eteenpäin. Olen pettynyt, Penttilä sanoo.

Järvinen moittii monitoimikeskusta ajetun päätöksenteossa kuin käärmettä pyssyyn.

-Meidän ryhmä on pyytänyt erilaisia selvityksiä, mutta koko ajan on ajettu kovalla kiireellä monitoimikeskusta. En voi kannattaa 30 miljoonan euron rysän rakentamista, Järvinen sanoo.

Hänen mukaansa kaupunginjohtaja Sulkon tulisi katsoa valmistelussaan peiliin hävitessään valmistelunsa kaupunginhallituksessa äänin 5-6.

-Valmistelun pitäisi tapahtua kunnolla suuremmalla joukolla. Nyt esityksiä tulee käsittelyyn viime tipassa. Syntyy vaikutelma, ettei kaupunginjohtaja ja kokoomus halua neuvotella. Tilanne on hankala. Helvetinmoinen kohkaaminen on saatava pois, Järvinen sanoo.

Järvisen mukaan nykyisillä kouluilla pärjätään 4-5 vuotta ja kouluja voidaan sulkea sinä aikana, jos oppilaat eivät niissä riitä. Järvisen mukaan sosiaalidemokraatit eivät ole monitoimikeskuksen kannalla.

Keskustan Häggman ihmettelee kaupunginhallituksen puheenjohtajan Penttilän lausuntoja siitä, ettei kaupunginhallitus olisi enää työkykyinen. Palvelurakenteen uudistaminen jatkuu nyt kaupungin omana työnä ilman monitoimikeskuksen tilaohjelman valmistelua.

-Erilaiset näkemykset kuuluvat demokratiaan. Ratkaisu ei ole ongelmien lykkäämistä. Tässä vaiheessa ei kannata lähteä rakentamaan uusia seiniä mihinkään monitoimikeskukseen, Häggman sanoo. Hänen mukaansa uuden opetussuunnitelman mukaisia oppimisympäristöjä voidaan toteuttaa ilman monitoimikeskuksen toteuttamistakin.

Valtuuston puheenjohtaja Kaisa Lepola (sd.) haluaisi päätöksentekoon reiluutta. Hänen mielestään ei voi olla kohdallaan, että yhdestä valtuustokauden tärkeimmästä linjauksesta ratkaisun tekee kaupunginhallitus eikä valtuusto, jolle se kuuluisi.

Lepola on keskustellut tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Jaakko Mäen (vas.) ja valtuuston 2. varapuheenjohtajan Arto Heinon (kesk.) kanssa selvityksen teettämisestä siitä minkä valtuuston päättämien linjausten ylitse kaupunginhallitus on mennyt mahdollisesti omissa päätöksissään.

Lepolan mielestä olisi reilua, että valtuustolle tulisi saattaa, kuten alun perinkin, päätettäväksi monitoimikeskuksen suunnittelurahan käsittely ja suunnittelutyön mahdollinen aloittaminen tai päätös siitä, ettei suunnitteluun ryhdytä. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic