Lounais-Häme

Forssassa kuudenneksi eniten huostaanottoja koko maassa

Hyky haluaa varmistaa osaavien ihmisten saamisen lastensuojeluun ja pyrkii pitämään perhehoitajien palkkiot kilpailukykyisinä.

Forssassa oli vuoden 2015 lopussa 67 huostaan otettua lasta.

Huostaanotettujen osuus kaikista paikkakunnalla asuvista 0-17-vuotiaista oli tuolloin 2,4 prosenttia.

Osuus oli kuudenneksi korkein koko maassa. Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän (hykyn) perhepalveluiden palvelualuejohtajan Riikka Lammintausta-Mäkelän mielestä se on otettava vakavasti.

-Työttömyys, keskimääräistä suurempi mielenterveysongelmien määrä ja päihteiden käyttö, mahdollisesti myös keskimääräistä matalampi koulutustaso, Lammintausta-Mäkelä luettelee syitä sille, miksi juuri Forssa keikkuu huostaanottotilastojen kärjessä.

Hänen mukaansa Forssassa on sukupolvien yli jatkunutta huono-osaisuutta, eikä kierrettä ole onnistuttu katkaisemaan.

 

Huostaanotto on aina lastensuojelun viimesijaisin keino turvata lapsen kasvu ja kehitys. Ennen huostaanottoa perheille tarjotaan avohuoltoa, jota hyky onkin kehittänyt viime vuosina. Ennaltaehkäisevä perhetyö saattaa tulevaisuudessa vähentää huostaanottojen määrää.

Talouden kannalta myönteinen asia hykyn alueen huostaanotoissa on se, että moni lapsi on onnistuttu sijoittamaan sijaisperheeseen. Lastenkoti on huostaanotoissa aina kallein vaihtoehto. Laitokseen sijoittaminen saattaa maksaa reippaasti yli 100 000 euroa vuodessa yhtä lasta kohti.

 

Forssaa lukuun ottamatta muut hykyn kunnat eivät erotu valtakunnallisista huostaanottotilastoista. Itse asiassa muissa alueemme kunnissa huostaanotettujen lasten määrä on hieman matalampi kuin Suomessa keskimäärin.

Kaikista Suomessa asuvista 0-17-vuotiaista oli vuonna 2015 huostaanotettu 1,5 prosenttia. Humppilassa huostaanotettujen lasten osuus oli pyöreä nolla, Jokioisilla 1,3, Tammelassa 1,1 ja Ypäjällä 1,4 prosenttia.

Huostaanottoihin liittyvä ongelma koskettaa siis erityisesti Forssaa.

Tuoreimpien tilastojen valossa näyttää kuitenkin siltä, että Forssassa huostaanottojen määrä on vähenemässä. Viime vuonna Forssassa oli huostaan otettuna 54 lasta eli 2 prosenttia paikkakunnan 0-17-vuotiaista. Vuoden 2016 osalta ei kuitenkaan ole vielä saatu vertailukelpoisia valtakunnallisia lukuja.

 

Vaikka huostaanottojen määrä näyttää vähenevän, lastensuojelun kustannukset nousevat. Vuonna 2015 koko hykyn alueella lastensuojelukustannukset olivat 5,8 miljoonaa euroa, kun tänä vuonna kustannukset nousevat arviolta 6,8 miljoonaan.

Kustannusten nousu selittyy osittain sillä, että lastensuojeluun on tullut uusia lakisääteisiä velvoitteita. Myös sijaisperheiden korvauksia on korotettu, koska perheitä tarvitaan lisää.

-Olen tulevaisuuden suhteen kuitenkin toiveikas. Olemme menossa oikeaan suuntaan, koska lastensuojelusta ei nyt leikata. Toivon, että tekemämme ennaltaehkäisevä työ näkyy tulevina vuosina huostaanottojen määrän vähenemisenä, Lammintausta-Mäkelä sanoo. FL

 

Huostaanotettujen lasten määrä Forssassa
Vuosi 2012: 70 lastaVuosi 2013: 64 lastaVuosi 2014: 66 lastaVuosi 2015: 67 lastaVuosi 2016: 54 lastaHuostaanotettujen lasten määrä hykyn alueella vuonna 2016Forssa: 54 huostaanottoaHummpila: 0 huostaanottoaJokioinen: 9 huostaanottoaTammela: 10 huostaanottoaYpäjä: 5 huostaanottoaLastensuojeluilmoitusten määrä ForssassaVuosi 2012: 351 ilmoitustaVuosi 2013: 354 ilmoitustaVuosi 2014: 370 ilmoitustaVuosi 2015: 305 ilmoitustaVuosi 2016: 398 ilmoitustaVuosi 2017: 327 ilmoitusta syyskuun loppuun mennessäYhdestä lapsesta on saatettu tehdä useita ilmoituksiaLähteet: THL, Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti