Lounais-Häme Forssa

Forssassa luvassa kunnon barokkihittejä: Kamarikuoro barokin tunnelmissa

Mukana myös Ilpo Laspas, joka tarjoilee Forssan kirkon urkuparvelta aikakauden helmiä Bachista Vivaldiin.
Forssan Kamarikuoro valmistautuu Natalia Maltizovan johdolla barokkimusiikin haasteisiin konsertissa, joka toteutuu ensi sunnuntaina.

Barokkimusiikin helmet Bachista Vivaldiin hallitsevat Forssan Kamarikuoron syksyä. Jo keväällä alkanut aiheen parissa ahkerointi huipentuu ensi sunnuntaina odottavaan konserttiin.

Täydennystä Forssan kirkossa soivaan tilaisuuteen tuo Ilpo Laspas, mies urkujen takana, joka on barokin taitajana hankkinut tunnustusta niin valtakunnallisesti kuin ulkomaillakin.

Ensimmäistä vuottaan Forssan Kamarikuoron puheenjohtajana toimiva Pentti Ruuttunen luonnehtii, että nyt liikutaan yksinkertaisesti hienoimman musiikin parissa, mitä kuoroille ja orkestereille on kirjoitettu.

– Barokki pitää sisällään upeita stemmoja sekä vaikuttavaa ja elävästi vaihtelevaa yhteissointia. Toisaalta ei se ole mitään helpointa laulettavaa, mutta sitäkin palkitsevampaa, kuuluu Ruuttusen sanoma.

Kuoron taiteellinen johtaja Natalia Maltizova jakaa Ruuttusen näkemyksen. Hän muistuttaa vuosisadasta toiseen asemansa säilyttäneen musiikin tulkinnallisiin seikkoihin liittyvistä elinvoimaisuustekijöistä.

– Barokkimusiikista ei saisi tehdä museota, vaan myös nykyajassa sen esittämisessä tulisi huolehtia ihmisten puhutteluvoimasta.

Lähestyvän Barokin helmiä -konsertin säveltäjänimiin kuuluvat myös Antonio Perti, Giuseppe Ottavia Pitoni, Claudio Casciolini, Sébastian de Bossard, Esterházy Pál sekä Quirino Gasparini. Ja tietysti itse J.S. Bachin ja Vivaldin ohella itseoikeutettuna suuruutena G.F. Händel, jonka Messias-oratoriosta kuullaan muun muassa Halleluja-kuoro-osuus.

Forssan Kamarikuoron voi katsoa jatkavan viitisen vuotta sitten järjestetyn renessanssi-teemaisen konsertin jalanjäljissä.

– Ehkä etenemme jossain vaiheessa musiikinhistoriaa noudatellen myös klassismin ja edelleen romantiikan kausiin, kuorossa pohditaan.

Kuoron basso- ja sopraanostemmat ovat molemmat vahvistuneet kahdella jäsenellä, mikä on nostanut kuoron kokonaisvahvuuden 25 laulajaan.

– Uudet jäsenet ovat ilahduttava asia. Lisävoimat tekisivät silti vieläkin hyvää, varsinkin tenoriäänessä, Pentti Ruuttunen toteaa.

Bassostemmaa laulava Antti Pajunen suosittelee joukkoon liittymistä kolmen vuoden Forssan kamarikuorokokemuksella.

– Tämä kuten kuorot yleensäkin tarjoaa oikotien päästä esittämään musiikkia suhteellisen korkeallakin tasolla, hän huomauttaa.

Urjalalaissyntyinen urkuri-cembalisti-pianisti Ilpo Laspas määrittelee musisoimisen Forssan Kamarikuoron sekä Natalia Maltizovan kanssa aina iloksi. Tunteen ovat varmistaneet taakse jääneet yhteiskonsertit.

Niistä ensimmäiset toteutuivat jo 2000-luvun alussa, jolloin Laspas vielä opiskeli Lounais-Hämeen musiikkiopistossa. Tuorein muisto esiintymisistä on viime syksyltä Hattulan kirkosta Reformaation 500-vuotis- ja Suomen 100-vuotisjuhlakonsertista.

– On hieno todeta, että Forssasta löytyy näin tasokasta ja aktiivista kuorotoimintaa, Laspas kehaisee.

Barokin helmiä -konsertissa hän säestää Forssan Kamarikuoroa kuoro-osissa Bachin h-molli-messusta, Vivaldin Gloriasta sekä Händelin Messiaasta.

– Eli oikein kunnon barokkihittejä.

Urkusoolokseen Ilpo Laspas on valinnut Vivaldin konserton d-molli op. 3, jonka urkusovitus on itsensä Bachin tekemä.

– Näin yhdistyvät mukavasti Vivaldin italialainen temperamentti ja Bachin saksalainen järjestelmällisyys.

Laspas valmistui musiikin tohtoriksi vuonna 2016 väitöskirjallaan, joka käsitteli Bachin musiikin tulkitsemisen eri ulottuvuuksia uruilla ja cembalolla. Nykyisin Laspas toimii freelancemuusikkona.

– On mukavaa tehdä musiikkia laidasta laitaan tuolta 1500-luvulta aina kantaesityksiin asti. Läheisimmäksi musiikiksi tunnen silti edelleen barokin ja varsinkin Bachin. Siitä ei vain pääse mihinkään. FL

Barokin helmiä Bachista Vivaldiin -konsertti Forssan kirkossa sunnuntaina 21.10. kello 15. Esiintyjinä Forssan Kamarikuoro johtajana Natalia Maltizova ja Ilpo Laspas, urut.

Fingerpori

comic

Uusimmat