Lounais-Häme Forssa

Forssassa nuorten tupakointi on vähentynyt rajusti – Myös nuuska kelpaa aiempaa harvemmin

Kuva: Tapio Tuomela
Kuva: Tapio Tuomela

Perjantaina vietetään kansainvälistä tupakatonta päivää eli World No Tobakko Day -päivää. Päivän tarkoituksena on muistuttaa tupakoinnin vaaroista.

Näyttää kuitenkin siltä, että päivä on turha yhä useammalle nuorelle. Suomessa on puhuttu jo jokusen vuoden ajan siitä, miten nuorten tupakointi vähenee jatkuvasti. Ilmiö näkyy selkeästi myös Forssan yhteiskouluissa.

Keskuskoulusta ja Kuhalan koulusta ilmoitetaan, että tupakointi on nuorten keskuudessa enää hyvin harvinaista. Lähes 400 oppilaan Keskuskoulussa on vain muutama henkilö, joka tupakoi säännöllisesti.

– Myös Kuhalan koulusta pystyy ihan nimeämään ne oppilaat, jotka tupakoivat, sanoo Kuhalan koulun rehtori Marja-Leena Tirri.

Tirrin mukaan tupakoinnin tilalle tuli joksikin aikaa nuuskaaminen. Nyt kuitenkin nuuskankin käyttö näyttää selvästi vähentyneen.

– Ennen koulusta saattoi löytyä nuuskamällejä, mutta niihin aina puututtiin. Nyt nuuskan käyttö on vähentynyt huomattavasti.

Nuorisolla ei näytä olevan tarvetta etsiä nuuskalle mitään korvaajaa. Esimerkiksi kannabis ei näy lainkaan Kuhalan koulussa.

Mikä sitten on saanut nuoret vähentämään tupakan ja nuuskan käyttöä niin radikaalisti?

Tirrin mukaan yksi syy on valistus. Nuoret saavat valistusta tupakoinnin haitoista jatkuvasti, myös muualla kuin terveystiedontunneilla. Toinen syy lienee terveystietoisuuden kasvu ja se, että tupakointi ei ole enää nuorten keskuudessa muodikasta.

Rehtorin mainitsema kolmas syy lienee kaunis lopetus kouluvuodelle:

– Nuoret nyt vain ovat fiksuja. Tuntuu siltä, että nuoriso kehittyy vuosi vuodelta fiksummaksi. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic