Lounais-Häme

Forssassa opittu alkuvuodesta – liukkaat kelit eivät täyttäneet ensiapua

Kävelytiet ovat paikoittain olleet tällä viikolla hyvin liukkaita lämpötilan pomppiessa nollan molemmin puolin.

-Ei meillä ole silti ollut oikeastaan sen kiireisempi viikko kuin yleensäkään, johtava lääkäri Taina Hammarén Forssan sairaalasta kertoo.

-Koputan puuta, mutta pitää olla tyytyväinen, ettei alkuvuoden kaltaista sumaa ole nyt näkynyt, Hammarén jatkaa.

 

Hammarén viittaa helmikuiseen maanantaihin, jolloin Forssan sairaalan ensiapupäivystykseen tuli liukastumistapaturmien vuoksi päivässä noin sata potilasta.

Myös esimerkiksi Kanta-Hämeen keskussairaala ja Loimaan sairaala ruuhkautuivat tuolloin.

Vaikka torstaina ja perjantaina tiet olivat Forssassa joissain paikoin lähes peilijäässä, Hammarén uskoo kelin olleen juuri vaadittavan verran parempi, jotta alkuvuoden takainen onnettomuussuma voitiin välttää.

-Ihmiset ovat nyt osanneet kävellä tarpeeksi varovasti. Hiekoitus on varmaan myös ollut hyvällä tasolla, Hammarén pohtii.

 

Yleisimpiä liukastumisvammoja, jotka vaativat sairaalahoitoa, ovat Hammarénin mukaan murtumat ranteissa, nilkoissa ja kyynärpäissä sekä erilaiset päävammat.

Vanhemmilla ihmisillä myös lonkat ovat kovilla.

-Tosin vanhempi väki ei usein edes lähde tällaisilla keleillä ulos. Lonkkamurtumia tulee vanhuksille useimmiten kotona sattuvista tapaturmista.

Liukastumistapaturmia sattuu Hammarénin mukaan vanhuksille suhteessa vähän, vaikka liukastumisten vuoksi ensiapuun tuleekin ihmisiä lähes vauvasta vaariin.

-Eniten tapaturmia liukastumisen vuoksi sattuu ehkä keski-ikäisille, koska he myös liikkuvat ulkona eniten.

 

Hammarénilla on selvät ohjeet, kuinka liukastumisriskin voi minimoida:

-Mene ulos vain silloin, kun on pakko. Liukuesteet kannattaa ottaa käyttöön, nuorempienkin. Kenkien täytyy olla hyvät. Kulkuväylät kannattaa hiekoittaa, Hammarén tiivistää. FL

 

Aiheesta aiemmin:

https://www.forssanlehti.fi/uutiset/30389-kiiretta-pitaa-kipsaajilla-kun-tiet-ovat-peilijaassa

Muista nämä talvikenkäostoksilla
Tarkista ensimmäisenä talvikengän pohja. Hyvissä liukkaan kelin jalkineissa on pehmeä ja huokoinen pohjamateriaali, joka ei kovetu pakkasellakaan.Kengissä tulisi olla myös matala ja leveä kanta sekä voimakkaasti kuvioitu pohja.Lisäturvaa liukkaalle tuovat nastakengät ja liukuesteet.Varmista liukuesteen laatu. Turvallisessa liukuesteessä on CE-merkintä.Jos kenkä ei tunnu pitävältä, suutarilla siihen voi vaihtaa muovisten korkolapun tilalle pitävämmän kumisen korkolapun.Lähde: Liikenneturva

Uusimmat

Fingerpori

comic