Lounais-Häme

Forssassa puolueet sopuun paikkajaosta

Poliittiset puolueet ovat Forssassa päässeet sopuun keskeisten poliittisten luottamushenkilöpaikkojen jaosta.

Keskinäisissä neuvotteluissa vasemmistoliitto ja perussuomalaiset pääsivät sopuun siitä, että perussuomalaiset saavat kaupunginhallitukseen jäsenen sekä vasemmistoliitto kaupunginhallituksen jäsenen lisäksi edustajansa kaupunginvaltuuston puheenjohtajistoon 3:ntena varapuheenjohtajana.

Perussuomalaisista kaupunginhallitukseen on nousemassa kuntavaaleissa perussuomalaista eniten ääniä saanut Matti Luostarinen.

 

Perinteisellä oikeisto-vasemmisto -akselilla tarkasteltuna Luostarisesta tulee tiukoissa äänestyksissä kaupunginhallituksen vaa’ankieli, koska kaupunginhallitukseen tulee kesäkuussa alkavalla valtuustokaudella neljä sosialidemokraattia, yksi vasemmistoliittolainen, kolme kokoomuslaista, kaksi keskustalaista ja yksi perussuomalainen edustaja. Luostarisen varahenkilö hallituksessa tulee olemaan kaavailujen mukaan Sami Mattila (ps.).

Kaupunginhallituksen puheenjohtajuus kuuluu vaalit voittaneelle ja suurimmaksi puolueelle nousseelle sosiaalidemokraateille. Nykyinen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Kaisa Lepola on nousemassa tehtävään vaalien ääniharavana. Kaupunginhallituksen nykyinen puheenjohtaja Mika Penttilä (kok.) saa siirtyä enemmän edustukselliseen tehtävään kaupunginvaltuuston puheenjohtajana.

 

Puolueiden sisällä käydään vielä koviakin kädenvääntöjä esimerkiksi kaupunginhallituspaikkojen jakamisesta, sillä kaikkien toiveet toteutuvat tosin harvoin. Esimerkiksi vasemmistoliitossa paikkoja ei ole sisäisesti jaettu mutta kaupunginvaltuuston 3:s puheenjohtajuus kiinnostanee ainakin Tapio Virtasta, joka on hoitanut tehtävää tällä valtuustokaudella.

Kokoomuksen neuvottelijana puolueiden neuvotteluissa mukana ollut Penttilä sanoo neuvottelujen sujuneen todella hyvässä hengessä ja vaalitulosta kunnioittaen.

-Mitään kähmintää ei ole ollut ja neuvottelut ovat sujuneet hyvässä hengessä, varsinkin kun perussuomalaiset ja vasemmistoliitto pääsivät omassa neuvonpidossaan sopuun paikkojen jakamisesta eikä arpomiseen tarvinnut turvautua. Ihmettelinkin, että voiko tämä sujua näin hyvin, Penttilä sanoo.

 

Penttilä sanoo, ettei hänellä ole vielä täyttä selvyyttä esimerkiksi siitä, kuinka nais- ja mieskiintiöt toimielimissä kokoomuksen osalta hoidetaan. Tästä syystä hän ei lähde nimeämään kaupunginhallituksen nimilistaa kokoomuksen osalta. Aikanaan valtuustoryhmä tulee tekemään esityksensä kunnallisjärjestölle paikkojen jaosta. Vastaavia menettelyjä on myös muilla puolueilla.

Penttilä sanoo, että vanhoilla ja uusilla valtuutetuilla on hyvä mahdollisuus vaihtaa ajatuksia tänään ja huomenna Lahteen suuntautuvalla valtuustoseminaarilla. Tänään valtuustoseminaarissa esillä on mm. yhteisyrityksen perustaminen. Paikalla asiaa on alustamassa hykystä yhtymäjohtaja Juha Heino, Pihlajalinnan perustaja ja yrityksen hallituksen puheenjohtaja Mikko Wirén sekä Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtaja Hannu Juvonen, Oma Hämeen muutosjohtaja Jukka Lindberg ja maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen. Ohjelmaan kuuluu vierailu myös Hollolan uuteen koulukeskukseen Salpakankaalla.

 

Kaisa Lepola sanoo paikkajakoneuvottelujen sujuneen hyvässä hengessä. Hänen mukaansa tehty sopimus tullaan hyväksymään ryhmien puheenjohtajien toimesta kaupunginvaltuuston tämän kuun 29. päivän kokouksen jälkeen. Paikkajaossa sosialidemokraatit ovat luovuttaneet pienpuolueiden huomioimiseksi yhden paikan yhdyskuntalautakunnasta vihreille ja kokoomus luovutti samoin myös yhden paikan yhdyskuntalautakunnassa kristillisdemokraateille.

Lepola sanoo, että sosialidemokraatit tulevat nimeämään mm. kaupunginhallituksen jäsenensä ehdolle työväenyhdistyksen johtokunnan esityksen pohjalta yleisessä kokouksessa 7. kesäkuuta.

Keskustan Johanna Häggman sanoo, ettei keskustassa ole selvillä paikkojen sisäinen jako vaan se vaatii mm. seudullisia neuvotteluja. Neuvottelut jatkuvat ensi viikolla. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic