Lounais-Häme Forssa

Forssassa pysäköidään jalkakäytäville tai nokka väärään suuntaan sekä unohdellaan parkkikiekkoja – Silti pysäköintikulttuuri on parempi kuin aiemmin

Forssalaisten yleisin pysäköintiin liittyvä ongelma on parkkikiekon unohtaminen.

Pysäköinnintarkastaja Asta Jaakkola sanoo, että 80 prosenttia hänen kirjoittamistaan parkkisakoista liittyy siihen, ettei parkkikiekkoa ole muistettu laittaa etulasille lainkaan.

Toisinaan parkkikiekon aika on ylittynyt tai auto on jäänyt koko yöksi seisomaan parkkipaikalle.

Forssassa yksi lisääntynyt pysäköintiin liittyvä ongelma on se, että autoja pysäköidään kokonaan tai osittain kevyenliikenteenväylän päälle.

Asta Jaakkolan mukaan ongelmat näkyvät erityisesti Tölössä, Vieremässä ja Turuntiellä.

– Pitää katsoa tarkasti liikennemerkkejä. Liikennemerkistä ilmenee, jos osittainen jalkakäytävälle pysäköinti on sallittua, Jaakkola kertoo.

Ulkomaalaisten määrän kasvaessa Forssan katukuvassa näkyy myös nokka väärään suuntaan pysäköityjä autoja.

Tämä johtunee siitä, että monissa muissa maissa auton saa pysäköidä ruutuun kummin päin tahansa. Jaakkola uskoo, että myös Suomessa vasten liikennettä pysäköinti sallitaan jossain vaiheessa. Toistaiseksi se on kuitenkin kiellettyä.

Jaakkola kertoo saavansa yhä vihaisia katseita tehdessään pysäköinninvalvojan työtä.

Hän itse kokee kuitenkin usein ilon hetkiä katsellessaan Forssan keskustaan ajaneiden autoilijoiden pysäköintitaitoja.

– Olen usein erittäin tyytyväinen siihen, miten lainkuuliaisia Forssan autoilijat ovat. Pysäköintikulttuuri on kehittynyt huimasti ja on nyt parempi kuin koskaan aiemmin 20-vuotisen urani aikana.

Vielä 1990-luvulla Forssassa kirjoitettiin vuodessa noin 7000 parkkisakkoa. Nyt lukumäärästä on tippunut nolla perästä pois.

Jaakkola uskoo, että muutoksen syitä voivat olla pyöräilyn lisääntyminen, keskustassa asioivien määrän tippuminen sekä yleisen lainkuuliaisuuden lisääntyminen.

Jaakkolaa kuitenkin huolettaa, että pysäköinti voi tulevaisuudessa hankaloitua, jos Forssan keskustasta karsitaan rajulla kädellä pysäköintipaikkoja pois.

– Olisi otettava huomioon kaupungin identiteetti. Forssa on maalaiskaupunki, jossa on yhä enemmän huonojalkaisia ikäihmisiä. Tänne tullaan pidempien matkojen päästä, eikä tulijoilla ole tarjolla julkista liikennettä. Keskusta tarvitsee parkkipaikkoja, vaikka pyöräily onkin kannatettava asia. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic