Lounais-Häme Forssa

Forssassa riittää yhä tekstiiliosaamista – Innovaatiot ja kestävä kehitys ovat tulevaisuudessa avainasemassa

Tekstiilialalla pyyhkii Forssassa jälleen mukavasti. Ala tarvitsee silti koko ajan uusia innovaatioita, Suomen Tekstiili & Muoti ry:n Anna-Kaisa Auvinen vinkkasi.
Etenkin tekstiilialan kiertotaloudessa on mahdollisuuksia uudenlaisille ideoille ja liiketoiminnoille, Suomen Tekstiili & Muoti ry:n toimitusjohtaja Anna-Kaisa Auvinen totesi Forssan Kehräämön yrityskiihdyttämö Forzassa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Etenkin tekstiilialan kiertotaloudessa on mahdollisuuksia uudenlaisille ideoille ja liiketoiminnoille, Suomen Tekstiili & Muoti ry:n toimitusjohtaja Anna-Kaisa Auvinen totesi Forssan Kehräämön yrityskiihdyttämö Forzassa. Kuva: Lassi Puhtimäki

– Elämme tällä hetkellä tekstiilialan murrosta. Nyt on aika tarttua tilaisuuteen, koska tältäkin alalta varmasti on mahdollista löytää uudenlaisia liiketoimintamalleja, forssalaisen Foxa oy:n Johanna Rämö kuvaili yrityskiihdyttämö Forzassa järjestetyssä Tyykikylän paluu -tilaisuudessa torstaina.

Finlaysonin entisten työntekijöiden liikkeelle laittama Foxa on hyvä esimerkki uudenlaisesta ajattelusta, joka on poikinut miljoonabisnes.

Foxan lisäksi Forssan vahvoja tekstiilialan perinteitä pitävät pystyssä muun muassa suojavarusteita valmistava C.P.E. Production, kankaanpainannasta tunnettu Rykkeri sekä tekstiilit kiertoon laittava Tex-Vex.

Jatkojalostustapoja tarvitaan

Samassa Tyykikylän paluu -tilaisuudessa Forssassa puhunut Suomen Tekstiili & Muoti ry:n toimitusjohtaja Anna-Kaisa Auvinen painottikin, että alalla on mahdollisuuksia uusiin aluevaltauksiin ja innovaatioihin etenkin kiertotalouden osalta. Ja kiertotaloushan sopii erityisen hyvin Forssan seudun järkivihreään brändiin.

– Kuntien tulee kerätä ja hyödyntää tekstiilijäte vuoteen 2025 mennessä. Yksi haaste on se, että vaikka materiaalit kerätään, viedään laitokseen, haketetaan ja tehdään lopuksi kuitua, meidän täytyy löytää joku, joka hyödyntää syntyneen kuidun, Auvinen kertoi esimerkin markkinaraosta.

Kuidun hyödyntämiseen tarvitaan uudenlaista bisnestä ja ajattelua. Esimerkiksi Saksassa vanhoista tekstiileistä valmistettua kuitua käytetään autojen äänieristyksissä.

Samantyyppistä innovaatiota tarvitsisi myös C.P.E. Production, joka yhdistää tekstiilituotteissaan esimerkiksi kangasta, muovia ja metallia.

– Meiltä menee polyeteeniä joka vuosi 2–3 tonnia kaatopaikalle. Olen pari vuotta miettinyt, että mitä sille voisi tehdä, C.P.E. Productionin toimitusjohtaja Harri Kolu totesi.

 

Lue lisää C.P.E. Productionista: Forssalaisyrityksen kilpailuasema heikkenee, jos brexit tuo mukanaan tullirajan – Etlan mukaan Britannian EU-eron vaikutukset ovat luultua laajemmat

 

C.P.E. Production pyrkii toimitusjohtaja Harri Kolun mukaan saamaan sivuvirrat hyötykäyttöön kaatopaikan sijaan.

 

“Yritys tuottaa lisäarvoa, vaikkei sillä olisikaan tuotantoa”

Aina innovaation lopputuloksena ei tarvitse olla tuote. Esimerkiksi Foxa keskittyy paljon kehitystyöhön, itse kankaiden valmistus tehdään ulkomailla, koska se ei ole Suomessa taloudellisesti kannattavaa.

Tällä hetkellä Foxassa on käynnissä Business Finlandin tukema älytekstiilihanke, jossa etsitään ratkaisua aurinkokennon ja tekstiilin integrointiin entistä käyttäjäystävällisemmin. Hankkeessa kehitetään työvaatekäyttöön soveltuvia toiminnallisen älytekstiilejä sekä ekologisia vaihtoehtoja.

– On hyvä muistaa, että yritys tuottaa lisäarvoa, verovaroja ja työllisyyttä, vaikkei sillä olisikaan tuotantoa tai omaa ompelua. Foxa on tästä hyvä esimerkki. Malli on muuttunut siitä, miten ajateltiin muutama kymmenen vuotta sitten, Auvinen sanoi.

Forssalainen kansanedustaja Sanni Grahn-Laasonen (kok.) oli samaa mieltä.

– Meidän paras luonnonvaramme on osaaminen. FL

 

Foxa sai valtakunnallisen vientipalkinnon lokakuussa: Erikoiskangasta Sri Lankaan, armeijan vaatteita Kazakstaniin – Forssalainen Foxa oy nappasi vientipalkinnon

 

Esimerkkejä suomalaisista innovaatioista

Infinited Fiber Company oy, Espoo, kehitti “ikuisen” kuidun, jossa vanhojen vaatteiden kuiduista tehdään uutta kuitua.

Touchpoint oy, Helsinki, työvaatevalmistaja, joka yhdessä hollantilaisen yhteiskumppanin kanssa kehitti tavan valmistaa vanhoista työvaatteista ja muovikeloista terassikalusteita pikaruokaketjulle.

Spinnova oy, Helsinki, kehittää biopohjaisia tekstiilikuituja. Yritys on tuomassa markkinoille puupohjaisen tekstiiliraaka-aineen.

Yhdessä Fortumin kanssa Spinnova on myös kehittämässä tekstiilikuidun vehnänoljesta.

Costo oy, Helsinki, valmistaa hattuja ja asusteita huonekaluteollisuuden ylijäämäkankaista.

Vaatepuu oy, Helsinki, Järvenpää, Turku, Tampere ja Jyväskylä, tarjoaa yhteiskäytössä olevaa vaatekaappia, josta vaatteita voi lainata.

Lähde: Suomen Tekstiili & Muoti ry: Kiertotalouden kärjessä II (2018).

Fingerpori

comic

Näkoislehti

23.2.2020