Lounais-Häme Forssa

Forssassa Suomen suurin nahkaompelimo

Forssaan vuodenvaihteessa perustettu Suomen Käsityöteollisuuden oy kokosi kolme pienempää käsityöyritystä saman katon alle. Tänä vuonna liikevaihto noussee puolen miljoonan tietämille.
Taneli Poranen (vas.) toimii yrityksen pääsuunnittelija. Oman toiminimensä liiketoiminnan myynyt Jyrki Lemola jatkaa uudessa yrityksessä ompelimopuolella.

Forssalainen Suomen Käsityöteollisuuden oy valmistaa käsityönä erilaisia nahkaesineitä sekä hoitaa akustointeja erilaisiin kohteisiin.

Yritys syntyi vuodenvaihteessa, kun kolme pientä käsityöyritystä yhdistyi yhdeksi suureksi.

– Oman toiminimeni lisäksi tähän yhdistyivät sastamalalaisen Jyrki Lemolan sekä äitini Katriina Porasen yritykset, uuden yrityksen pääsuunnittelija Taneli Poranen kertoo.

Suomen Käsityöteollisuuden oy:n toimitusjohtajana toimii Porasen toiminimelle aiemmin töitä tehnyt puoliso Taru Salonen.

Yrityksen kotipaikaksi valikoitui Forssa, jossa Poranen ja Salonen toimivat jo aiemmin.

– Löysimme ensin verstastilat Harjun vanhasta koulusta täältä, josta siirryimme myöhemmin isompiin tiloihin. Vasta myöhemmin tajusimme, kuinka hyvä sijainti Forssalla on kaiken suhteen, Poranen ja Salonen toteavat.

Uusi yritys toimii Sipilänkadulla sijaitsevassa hallissa.

– Tarkoitus on lunastaa halli omaksi piakkoin, Poranen sanoo.

Yrityksen ompelimopuolen päätuotteet ovat tällä hetkellä Kasperi-laukut, Kunnon nyrkkeilysäkit sekä pilottilaukut.

Tuotteita tehdään käsityönä mutta usein isoina sarjoina. Esimerkiksi nyrkkeilysäkkejä tehdään tämän kalenterivuoden aikana tuhat kappaletta.

– Teemme suuria sarjoja sekä yksittäiskappaleitakin, riippuu asiakkaan toiveista. Teemme tuotteita muutenkin ihan laidasta laitaan. Meillä on esimerkiksi 20 000 avaimenperää aina varastossa, jos niistä tulee tilaus, Poranen naurahtaa.

Kasperi-laukkuja lähtee Sipilänkadulta ympäri maailmaa, vastikään yksi sarja matkasi New Yorkiin.

– Laukkuja voi ostaa esimerkiksi Kasperin omasta verkkokaupasta tai tulla ostamaan suoraan meiltä. Niitä myydään pienissä liikkeissä eri puolilla Eurooppaa, Salonen kertoo.

– Pilottilaukkuja olemme tehneet niin pienikokoisia esimerkiksi meikkiesittelyyn kuin suuriakin esimerkiksi ikkunaesittelylaukuiksi. Taidamme olla Suomen viimeinen yritys, joka tekee nahkaisia pilottilaukkuja käsin.

Noin puolet yrityksen tuloista tulee nahkaompelimolta ja puolet akustiikkapuolelta. Yritys tekee akustoinnin suunnittelua ja asennuksia. Suomen Käsityöteollisuuden oy teki muun muassa Ruduksen pääkonttorin akustoinnit.

Poranen ja Salonen kertovat, että he ovat lähteneet liikkeelle yrityksen kanssa pienin askelin, eivätkä ole juuri julkisesti yritystään mainostaneet. Tilauskirjat näyttävät silti täyttä ja töitä on enemmän kuin paukkuja niitä tehdä.

– Tänä vuonna liikevaihtomme on todennäköisesti noin puoli miljoonaa euroa, mutta ensi vuodeksi sitä on tarkoitus kasvattaa rajusti. Tänä vuonna menee panoksia vielä paljon prosessien hiomiseen ja rutiinien hakemiseen, Poranen kertoo.

Suomen Käsityöteollisuuden oy:n verkkosivujen ja -kaupan on tarkoitus avautua toukokuun alussa.

Yritys työllistää tällä hetkellä vajaa kymmenen työntekijää.

– Tarkoituksenamme on skaalata pienin askelin tuotantolinjojamme suuremmiksi. Rekrytoiminen ja tekijöiden etsiminen on koko ajan käynnissä. Toivon mukaan vuoden lopulla meillä on ainakin kymmenen työntekijää, Salonen kertoo. FL

Käsityökin voi olla teollista

Suomen Käsityöteollisuuden oy:n pääsuunnittelija Taneli Poranen kertoo, että Suomen käsityöalat kärsivät 1990-luvun laman aikana suuresti.

– Koneita ja osaamista lähti silloin paljon ulkomaille. Osia käsityökulttuurista jäi pois, eikä niitä ole saatu oikein takaisin, Poranen sanoo.

Poranen ja toimitusjohtaja Taru Salonen toteavat, että Suomessa on ollut viimeisten vuosien aikana lähinnä pienimuotoista käsityötä ja suurempaa teollisuutta, ei mitään siltä väliltä.

– On ollut iso kynnys hankkia Suomesta tuotteita, kun on pitänyt hankkia isoja eriä, Salonen toteaa.

– Suomesta ei myöskään ole saanut oikein kokonaistuotteita, vaan on joutunut pomputtelemaan eri yrityksille tuotteen osia varten. Meiltä saa kokonaisuuksia. Vaikka me pomputtelemme tuotetta alihankkijoille, asiakkaalle se näyttäytyy kokonaisuutena, Poranen kertoo.

Salosen mukaan arvostus käsityötä kohtaan on alkanut Suomessa jälleen nousta.

– Suuruudenhullu tavoitteemme on elvyttää käsityötä jälleen Suomessa.

Pariskunta kertoo, että tuotantoa on saatu houkuteltua esimerkiksi Pakistanista ja Kiinasta takaisin Suomeen.

– Suomesta tilaaminen on niin paljon mutkattomampaa ja varmempaa asiakkaalle. Reklamaatioita on huomattavasti vähemmän, jolloin rahaakin säästyy.

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Näkoislehti

20.9.2020

Fingerpori

comic