Lounais-Häme

Forssassa syvennytään sunnuntaina sisällissotaan

Forssan seudun ja vuoden 1918 historia avautuu sunnuntaina Forssan yhteislyseolla järjestettävässä luentopäivässä.

Sisällissodan aikaa ja tapahtumia valottavat tutkija, kirjailija Tauno Tukkinen, kirjailija, professori Seppo Myllyniemi, ohjaaja, käsikirjoittaja Tommi Liski sekä toimittaja Hannu Lahtonen.

Yleisöllä on mahdollisuus osallistua keskusteluun yleisökysymyksillä ja kertoa omaa perimä- ja muistitietoaan vuodesta 1918 sekä sen jälkeisestä elämästä.

 

Luentojen ja keskustelun lisäksi ohjelmassa on Seppo Rustaniuksen dokumenttielokuva Sotapapit.

Vuonna 1981 valmistunut televisiodokumentti kertoo suomalaisten sotilaspappien toiminnasta vuoden 1918 sisällissodan ja toisen maailmansodan aikana.

Elokuva hyllytettiin puolustusvoimien vaatimuksesta. Lopulta Yleisradio esitti elokuvan lokakuussa 1982 sensuroituna. Dokumentti on nähty alkuperäisessä muodossaan vain DocPoint-festivaalilla 2018.

Seppo Myllyniemi esitelmöi otsikolla Sisällissota Hämeessä 1918 ja Tauno Tukkinen kertoo punaisten kohtaloista Hämeessä 1918.

Tommi Liski kertoo ensi syksynä Forssan teatterissa ensi-iltaan tulevan Kapinalliset -näytelmän paikallishistoriasta ja henkilöistä. Näytelmä perustuu osin forssalaisen 17-vuotiaan Ida Maria Saarisen kokemuksiin 1918.

Hannu Lahtonen kertoo Forssan Lehden varhaisvaiheista. Hän on toimittanut yhdessä Kari Grahnin kanssa Sadan vuoden juttu – Forssan Lehti 1917 – 2017 -kirjan.

 

Päivä päättyy Tiikerinaiset -kuunnelmaesitykseen kello 19 Forssan Teatterissa.

Luentopäivän järjestävät yhteistyössä Forssan yhteislyseo ja Forssan Teatteri. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. FL

Forssa 1918 -luentopäivä kello 11.30–18.30 Forssan yhteislyseon Jugend-salissa, Lyseokatu 2.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti